Krupicová kaša v štrúdľovom ceste/tzv.Kajmačnica/fotorecept
Foto: eldina
skvelá,rýchla sladkosť,na orientálny spôsob/v Bosne mimoriadne obľúbený/.Orientálny preto,že "pláva" v cukrovom sirupe,čiže si stačí dať len jeden kúsok..:) do času prípravy som nezahrnula varenie Zobraziť celý popisskvelá,rýchla sladkosť,na orientálny spôsob/v Bosne mimoriadne obľúbený/.Orientálny preto,že "pláva" v cukrovom sirupe,čiže si stačí dať len jeden kúsok..:) do času prípravy som nezahrnula varenie sirupu a počet porcií je individuálny/kto si koľko nakrája/
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
potrebujeme:
-
2
najprv si dáme variť vodu a cukor/na sirup/,tzv.vagda/v Bosne/ a v Chorvátsku nazývanú agda. ------------------------------ na zjemnenie chuti sa zvykne pridávať aj citrón,ja som dala dva krúžky + jednu polovicu
-
3
po uvarení vyzerá takto:/varil sa asi hodinu/------ak si nie ste istí,že je dostatočne hustý-odporúčam si dať z neho do malej misky asi 2 PL,ked vychladne,budete vedieť,či variť dalej alebo už nie
-
4
dáme si variť krupicovú kašu: do 1 L dáme 5 PL cukru/netreba viac,neskôr koláč "pláva "v cukrovom sirupe./------------ necháme kašu vychladnúť,stačí len trochu,kvôli tomu,aby sa nám vajcia nezrazili..---- vymiešame žĺtky ....a bielky na sneh........ žĺtky vmiešame do kaše:
-
5
aj bielky
-
6
plech si potrieme troškou oleja a položíme naň jeden plát štrúdľového cesta ,ktorý potrieme mliekom,naň dáme druhé cesto,ktoré sme taktiež potreli mliekom
-
7
kašu nalejeme na štrúdľové cesto
-
8
na kašu si položíme tretí diel cesta,potrieme mliekom a naň 4.diel,ktorý taktiež potrieme mliekom
-
9
dáme piecť,na 200 stupňov,cca 3O min,má vyzerať takto:
-
10
necháme koláč vychladnúť..vychladnutý nakrájame a polejeme horúcim sirupom.ked opäť vychladne-dáme do chladničky..-------------- teraz "finta"-vždy sa takéto orientálne sladkosti robia tak,že koláč je vychladnutý a sirup horúci,alebo naopak/studený sirup a horúci koláč/..---------------- ale ľahšie sa mi krájala studená "krupicová kaša"-tak som zvolila túto variantu--- /na obrázku je už zaliaty koláč/
-
11
a tento obrázok som dala len preto,aby ste videli,že koláčik sa dobre vyberá a že to má plávať v sirupe..:)).--------- je to veľmi jednoduchá a rýchla sladkosť,len ja som fotila každý krok../ved tu máme aj začiatočníkov/..:))
Ešte mi tam troška chýba ovocie ......
vdaka za upozornenie..