Krupicová kaša v štrúdľovom ceste/tzv.Kajmačnica/(fotorecept)

Autor receptu: eldina

skvelá,rýchla sladkosť,na orientálny spôsob/v Bosne mimoriadne obľúbený/.Orientálny preto,že "pláva" v cukrovom sirupe,čiže si stačí dať len jeden kúsok..:) do času prípravy som nezahrnula varenie sirupu a počet porcií je individuálny/kto si koľko nakrája/

18
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. potrebujeme:
  2. najprv si dáme variť vodu a cukor/na sirup/,tzv.vagda/v Bosne/ a v Chorvátsku nazývanú agda. ------------------------------ na zjemnenie chuti sa zvykne pridávať aj citrón,ja som dala dva krúžky + jednu polovicu
  3. po uvarení vyzerá takto:/varil sa asi hodinu/------ak si nie ste istí,že je dostatočne hustý-odporúčam si dať z neho do malej misky asi 2 PL,ked vychladne,budete vedieť,či variť dalej alebo už nie
  4. dáme si variť krupicovú kašu: do 1 L dáme 5 PL cukru/netreba viac,neskôr koláč "pláva "v cukrovom sirupe./------------ necháme kašu vychladnúť,stačí len trochu,kvôli tomu,aby sa nám vajcia nezrazili..---- vymiešame žĺtky ....a bielky na sneh........ žĺtky vmiešame do kaše:
  5. aj bielky
  6. plech si potrieme troškou oleja a položíme naň jeden plát štrúdľového cesta ,ktorý potrieme mliekom,naň dáme druhé cesto,ktoré sme taktiež potreli mliekom
  7. kašu nalejeme na štrúdľové cesto
  8. na kašu si položíme tretí diel cesta,potrieme mliekom a naň 4.diel,ktorý taktiež potrieme mliekom
  9. dáme piecť,na 200 stupňov,cca 3O min,má vyzerať takto:
  10. necháme koláč vychladnúť..vychladnutý nakrájame a polejeme horúcim sirupom.ked opäť vychladne-dáme do chladničky..-------------- teraz "finta"-vždy sa takéto orientálne sladkosti robia tak,že koláč je vychladnutý a sirup horúci,alebo naopak/studený sirup a horúci koláč/..---------------- ale ľahšie sa mi krájala studená "krupicová kaša"-tak som zvolila túto variantu--- /na obrázku je už zaliaty koláč/
  11. a tento obrázok som dala len preto,aby ste videli,že koláčik sa dobre vyberá a že to má plávať v sirupe..:)).--------- je to veľmi jednoduchá a rýchla sladkosť,len ja som fotila každý krok../ved tu máme aj začiatočníkov/..:))