Krupicová kaša 1, 3, 7 - nemocničná

majtan - bez fotkymajtan, 28. novembra 2014

Je to klasická krupičná kaša, ale z nemocnice a pre rôzne zdravotné diéty.

1-2
porcia
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 ml
75 - 100 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si 2 hrnce lebo kašu robíme nad parou. Do jedného dáme zovrieť vodu a naň druhý hrniec s mliekom.

  2. 2

    Keď bude mlieko letné nasypeme do neho krupicu najprv menej a keď bude hustnúť a stále bude riedka potom ešte prisypeme. !!!KRUPICA NESMIE BYŤ MOC HUSTÁ!!!

  3. 3

    Urobenú dáme na tanier. Dáme rozpustiť kúsok masla a pripravíme posyp z kakaa a práškového cukru. Krupicu posypeme posypom a polejeme rozpusteným maslom. Dobrú chuť.

  4. 4

    POSYP: asi 25g.kakaa zmiešame s cca.60g. práškového cukru

Diskusia k receptu

tiginko
no neviem, či práve recepty na nemocničnú stravu tu chýbajú, lepšie je hádam tú inštitúciu si nepripomínať. Aj keď krupičnú kašu som mala vždy rada. Len nechápem, prečo je vhodná pre diabetikov, vraj je bez cukru. Práškový sa nepočíta? Nevedela som...
radost
dietnu krupicu jedávala moja babka-tak pol roka pred skonom-zavarená do vody-nie mlieka..ale cukor mohla..život ukáže-čo môžeš..:-)
methi
Tiez ma cukor zaskocil :) Inak 75-100g krupice je take, ze od oka. Ja robim z 200ml mlieka s 2 mieeerne kopcekom polievkovymi lyzicami detskej krupice. A nesypem krupicu do vriaceho mlieka, ale lepsie je ju rozmiesat v mlieku najskor, nechat v nom chvilku napucat a az potom s tym ist na ohen. 100% bez hrudiek. Dnes bola na veceru ;)
mariamka
no ved do krupice cukor nejde, inak by prihorela :) co sa tyka pomerov, suhlasim s @methi tiez mam osvedcenu 1 PL na 1 dl mlieka a dat hned do studeneho, pre mojich "malych velkych" najlepsi dezert
1x methi
svedka
@mariamka ja varim aj s cukrom a este neprihorela :D Chvalabohu.Ja mam rada taku redsiu veru,ale tu uz som si zvukla robit tu svedsku,husta,potreta marmeladou a zaliata studenym mliekom ako bonus :D Kto nevyskusa,neuveri,ze je to fakt celkom chutne :)
tiginko
@methi ako keby sme sa učili v jednej kuchyni... od detstva mojich detí mám presne zaužívané: na pohár mlieka 2 lyžice detskej krupice, do studeného mlieka chvíľu napučať :-) Posypať kakavkom s cukrom a kúsky masla navrch... mňaam mamiii!
mariamka
@svedka potom som si to uvedomila, ze asi zalezi aj od "nadobicka", s tou hustotou mas pravdu, vsetko mukove chladnutim hustne, a aj sa lahsie klze taka tekutejsia,, zaujimave su tie fakty, co davas z krajiny, kde zijes, mne to niekedy pride ako z Marsu :)
mariamka
@methi samozrejme, predsa po letokruhoch ako chladne,, a este aky tanier? samozreme plytky, najvacsi :)
1x methi
frezia68
@methi :varím presne ako Ty a jedli sme tak,ako uvádzaš v otázke,až sa musím usmievať,ako si mi navodila spomienky :-))) ,ale posypovali sme trochou škorice a granka.
1x methi
jozka2
Nechavam napucat aj ja,ale doma sme ju robili piliatu masielkom a posypanu Grankom.
1x methi
elixir
Mňam, mám tiež rada krupicu a naberám ju presne tak dokolečka taniera. :) Posledne ju jedávam s maslom a škoricou. :)
1x methi
tatranocka
Raz sme prišli s mamkou domov a otec,že varil som si krupicu a nebola taká dobrá ako mamkina.Nakoniec vysvitlo,že nedal soľ :) My sme jedávali s grankom a on chcel aj granko aj škoricu - tak rozdielne chute,nuž keď mu to tak chutilo :).Na intráku som mala spolubývajúcu,tá so sirupom (!) jedla krupicovú kašu.
afataga
ked je cukor pomiesany s kakaom, tak ho nevidno, takze vlastne akoby tam nebol a mozu to aj diabetici, ci?
staflik
Tento recept a spolu s ním aj diskusia pod ním presne odzrkadľujú postupne upadajúcu úroveň portálu varecha.sk. Na tomto portáli čoskoro zostanú kuchári, ktorí pridávajú podobné recepty ako je tento, zopár skalných mudrlantov, ktorí napíšu pod každý recept a admini, o práci ktorých si môže každý vytvoriť svoj názor.
methi
@Staflik a co take strasne sem kto napisal??? Aj dobre mienene komentare tu uz kazdy pochopi ako zle. Chyba bude asi v tom, ako ich ty vnimas. Sa trosku usmej. ;)
frezia68
@staflik :možná pomôžeš zdvihnúť úroveň Varechy pridaním vlastných receptov.Najľahšie sa kritizujú iní.Netvrdím,že je to "zaujímavý" recept,veď ani hviezdičky nezískal.Ale aj taký obyčajný je práve v diskusii vylepšený.A máš pravdu,úroveň Varechy upadá,kreatívni Varecháči odchádzajú,ale najmä kvôli hašterivým diskusiám pár osôb.
1x methi
zolik
Uz aj fotky na krupicnu kasu sa preberaju z webu? Ja osobne by som bola za vymazanie celeho tzv. Receptu.
staflik
@rados t , ty si tá pravá ikona varechy čo nič nenavarila, len skladáš krásne básne a pritom u teba platí "na jazyku med a v srdci jed". Bez teba by tento portál naozaj stratil na svojej podstate a určite by prestal fungovať. A čo sa týka upadania tohto portálu, tak stačí si troška otvoriť oči a pozrieť sa triezvo na pridávané recepty, samé Bambino, vegeta, kečup a podobne. Vyštvali ste odtiaľto všetkých šikovných, ktorí mali čo ponúknuť a teraz sa tu prezentuje ten zvyšok a tak nech sa páči, nech @rados ť skladá ódy na Bambino a pod., aby predsa len tento portál nezanikol.
methi
Neprehanaj @staflik pribudaju aj pekne recepty. Len ty si asi nevies vyberat. Nikde nie je vsetko dokonale. A pochybujem, ze kazdy vari denne ako v 5hviezdovom podniku. Mne tu ani recepty ako krupicova kasa nevadia. Ludia skor odchadzaju preto, ze sem chodia uz len dokonali kuchari, co vsetko okritizuju sposobom "ja som food-nazi". S priatelskou komunikaciou to uz nema nic spolocne, lebo clovek citi len nadradenost. Ak chces mat bezchybnu stranku len podla seba, zaloz si blog. Nie je to tazke.
redakcia
@staflik , nam vobec neprekazaju recepty, ako je tento, aj jednoduche recepty su predsa recepty. A pri tomto sme si aspon pospominali na detske casy, ked sme okvackani od od kakaovo-maslovej posypky chodili po olovrante zo skolky domov.
1x elixir
staflik
@redakcia , to je celkom v poriadku, že sa vám páčia aj jednoduché recepty, veď aj jednoduché jedlá predsa tvoria kuchyňu. A samozrejme aj k jedlám patria spomienky. Ale podľa môjho názoru by mal tento recept byť úplne vymazaný, nakoľko autorka receptu ukradla fotku inému autorovi. A na serióznych portáloch by jej recept z tohto dôvodu bol celkom vymazaný. Takýto kuchári, ktorí kradnú iným, tam nemajú miesto. Je predsa možnosť pridať recept aj bez fotografie.
staflik
@methi , ja som netvrdila, že na tomto portáli nie sú žiadne kvalitné recepty. Ale ak niekto sleduje varechu dlhú dobu, tak určite so mnou bude súhlasiť, že úroveň tohto portálu sa jednoznačne stále znižuje. Je to dôsledok zle nastavených pravidiel, ktoré dovoľujú urážať ľudí, ktorí prispeli receptami. Poriadok by tu bol jedine v prípade, že by boli v komentároch zakázané akékoľvek subjektívne hodnotenia, či už kladné alebo záporné. Potom by ľudia, ktorí majú čo ponúknuť dostali chuť podeliť sa so svojím nápadom.
elixir
A kto je to tá @staflik ? No aspoň niekde si dokázala vydupať dôležitosť. :) Mne by sa nechcelo takto naladenému človeku niečo vysvetľovať... Napríklad prečo je na Vareche krupicová kaša... keď už nie je sa na čo sťažovať, nejaká absurdnosť sa vždy nájde. :)
evanaaa
@staflik sa registrovala ešte minulý rok v júli tuším, ale od nej som tu čítala len pár ne-povzbudzujúcich poznámok ( či kritických?). A práve aj kvôli takýmto niektorí odchádzajú......kým nepridala komentár, tak sme si pekne pospomínali na časy mladosti pri krupičke. Len ona tu ale rozvírila hladinu. Nik sa nesťažoval na jednoduchý sem pridaný recept, kým sa neohlásila ona. A potom, že........
zinnajdha
... a mne sa páči švédskahustejšia krupica s marmeládou a doliatym mliekom. Určite ju vyskúšam.
redakcia
@staflik , bol to prvy recept od tohto autora na Vareche, mozno len skusal a mozno si poriadne neprecital instrukcie pri zadavani receptu, ze preberanie fotografii nie je povolene.

Ak by boli v komentaroch zakazane subjektivne hodnotenia receptov, o com by vlastne boli? Vacsina kritickych komentarov nie je kriticka voci autorovi receptu, ale voci receptu ako takemu, co je v poriadku. Lebo je predpoklad, ze ked je na Vareche povedzme 50 receptov na peceny bravcovy bocik, uzivatel, ktory sa chysta bocik piect, si vyberie taky, ktory ma pozitivne komentare.
kosutinka12
že vhodná pre dibetikov ???? URčITE NIE !!! Je to čistá sacharidová bomba, veď krupica obsahuje veľké množstvo sacharidov v podtate je to čistý sacharid no nech si niekto skúsi premerať glykémiu po tomto jedle. Diabetik by nemal svoje pokrmy zahusťovať múkov ale napr. strúhaným zemiakom a v tomto recepte je múka ako hlavné jedlo.... :(
evanaaa
@kosutinka12 , a prečo nie, ak sa započíta do SJ, všetko sa dá zjesť s mierou ale nesladiť cukrom. A zahusťovať múkou možno nie, ale ak sa občas zahustí, len nie bielou ale inou, celozrnnou, špaldovou, ap. tak sa dá. Aj ten zemiak má dosť sacharidov a každému diabetikovi škodí, alebo neškodí niečo iné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia