Krtko pre Leušku fotorecept

tothka - bez fotkytothka, 15. júla 2011
Krtko pre Leušku (fotorecept)
Foto: tothka

Moja vnučka bude oslavovať druhé narodeniny a ja som sa rozhodla, že jej pripravím tortu - krtka, pretože je to jej obľúbená rozprávková postavička. Zobraziť celý popisMoja vnučka bude oslavovať druhé narodeniny a ja som sa rozhodla, že jej pripravím tortu - krtka, pretože je to jej obľúbená rozprávková postavička. No to som ešte netušila, čo ma pri tom čaká. Zohnať narýchlo čierne farbivo bola veru vec nad moje sily, preto krtko získal farebnú podobu nie práve podľa originálu, ale verím, že sa jej bude páčiť a hlavne, že bude všetkým chutiť.

20
porcií
300 minút
príprava
3x12 minút
na 180 °C

Suroviny

15 ks
400 g
200 g
1,5 ks
2 lyžice
12 lyžíc
600 g
Plnka:
1 ks na karamel
375 g
375 ml
Poťahovka:
150 ml
70 g
150 g
500 g




Postup

  1. 1

    Z 5 vajec som spravila piškótové cesto na veľký plech. Do jednej tretiny cesta som pridala kakao a pridávala na plech striedavo biele a tmavé cesto na spôsob zebra torty. Na plechu som si tak vytvorila 4 kruhy zebry, ktoré som ešte roztiahla po celom plechu.

    Krtko pre Leušku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z ďalších piatich vajec som spravila ďalšie cesto, v ktorom som časť múky nahradila 100g mletých mandlí. Takýmto spôsobom som spravila dva plechy cesta, teda spolu tri vrstvy.

    Krtko pre Leušku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečené cesto som potrela marhuľovým džemom a karamelovým krémom. Na krém som rozmiešala Salkový karamel a maslo. Spodná vrstva ja mandľové cesto, stredná zebra a vrchná vrstva opäť mandľová. Naplnené pláty som dal do chladničky dobre stuhnúť.

    Krtko pre Leušku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo stuhnutých plátov som si podľa vytvorenej šablóny z papiera vyrezala tvar krtka. Odrezané zbytky som rozmrvila, pridala ešte trochu zvyšného džemu a trošku vody a vytvorila som si punčovinu, s ktorou som si doformovala tvar torty.

    Krtko pre Leušku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarila som vodu s maslom a do vriacej som pridala múku. Presne ako pri odpaľovanom ceste.

    Krtko pre Leušku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do poloviny vychladnutej masy som pridala tmavé kakao a cukor pokým sa mi hmota neprestala lepiť. Z tejto som potom potiahla hlavu a časť telíčka krtka. .Jednotlivé farebné hmoty som rozgúľala pod fóliou a ukladala na dobre vychladené vyformované telíčko krtka.

    Krtko pre Leušku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Trochu hmoty som si odložila na zafabenie bruška a rúk s nožičkami. Do zbytku hmoty som pridala modré farbivo a cukor a spravila som si poťah na nohavičky.

    Krtko pre Leušku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ruky som mu vyformovala z punčoviny, obalila tmavou poťahovkou a pritlačila k telíčku Labky a laby som nastrihla a vyformovala z hmoty zafarbenej troškou červenej farby. Jednotlivé pridávané časti sa dobre prilepia, keď sú navlhčené vodou,

    Krtko pre Leušku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vlasy teda tri kúsky špajdle som obalila tmavou hmotou a odložila. zajtra mu ich zapichnem do hlavičky, pretože by sa mi nezmestil inak do chladničky. Do vrecka nohavíc som krtkovi vložila "motúzik" a do ruky som mu dala lízatko. Hotového krtka som jemne potrela olejom, aby sa pekne leskol.

    Krtko pre Leušku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyzerala torta na reze

    Krtko pre Leušku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A malá budúca Varecháčka hneď vedela čo s náradím, ktoré dostala

    Krtko pre Leušku (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

pivonka
Krtko je krásny a radosť bude určite veľká. Mne sa zdá, akoby bol naozaj čierny. Si šikulka.
hubarka35
nádherný krtko,užasné-velmi sa mi páči-aj fotopostup je super ako na krtka.....už je v KK....
alexola
Ja som v troch rokoch chcela byť krtkom :)) aspoň takýmto pekným- krásna tortička!
vavan
jéééééééééé ten je zlatučký,obdivujem v takomto teple robiť s poťahom nie je vôbec ľahké a vnučke prajem všetko najlepšie k narodeninkám
hubata
Obdivujem tvoju šikovnosť, trpezlivosť, ja by som si ruky pri tom dolámala a pičiakovala na všetky strany.
cica2
vnučke k narodeninám prajem všetko najlepšie, spravila si jej krásnu tortičku! To bude radosti :)))
diabambulka
krásny a riadne si sa s ním pohrala, je vidno že je v ňom veľa lásky :-))) na 1*****
nika60
krásna tortička vnučka bude mať veľkú radosť si moc šikovná
zdezda
:-) jéééj ten je milý, svätá trpezlivosť a radosť z tvorenia tejto maškrty je viditeľná:-)
tothka
Milé varecháčky, práve sme prišli z oslavy a všetkým vám ďakujem za prejavy uznania. Musím sa pochváliť, že torta bola veľmi chutná a malá si tri krát pýtala babina odkrojí krtka, čo bolo prejavom najväčšieho uznania pre mňa. Tortu na reze mám tiež odfotenú, takže ešte pridám foto.
frona
vyzerá nádherne a určite musela byť aj chuťovo fantastická.....blahoželám aj vnučke k narodeninám aj cukrárke !!!!!!!
babkamt
Pekná torta.Nafotila si perfektný postup,obdivujem ťa,že si mala nervy ešte fotiť.Verím,že bola aj dobrá,oslávenkyňa musela byť nadšená.
tothka
@babkamt veru , malá ešte aj pri zaspávaní večer opakovala, že babina jej upiekla krtka a babina pokrájala krtka, bola jednoducho veľmi šťastná a ja som tiež, pretože jej chutilo.
orchidea
Ten krtko je nádherný! Ja by som na to nemala nervy, obdivujem každú takúto krásnu tortu a šikovnosť tých ktorí to dokážu. Si super babina.
elisticka
super pozeram tvojho krtka a ja som to tak vyriesila ze som to hotove nafarbila ciernou farbou len neviem ako by som to tu dala to neovladam....
jerica
krásne , gratulujem , zaslúženééé:-)) zlaté ručičky :-))
jurovic6
Ked krtko bude potrebovat "Kalhotky" poslem ho urcite k tebe :)
Krasa ukladam
tothka
@jurovic6 dík za uznanie, dnes som pracovala na torte pre babinku, teda pre mňa, myslím že aj tá bude vydarená, ak sa podarí podľa plánu, tak ju pridám.
domci4
kde si prosím zohnala to farbivo čierne?
tothka
@domci4 ten krtko je vlastne tmavo hnedý, farbila som najskôr práškovou farbou červená + modrá, ale nebolo to ono, tak som pridala tmavé kakao. Výsledná farba je tmavo hnedá. No aj tak bola spokojnosť.
Ale skús kúpiť čiernu gelovú farbu, mala by byť dostať v špecializovaných obchodoch.Ale ešte s ňou nemám skúsenosť. Tiež som čítala, že na čierno sa dá farbiť poťah aj živočíšnym uhlím - tabletami




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia