Čokoládový koláč
Čokoládový koláč

Kreolský koláč

namarie - fotkanamarie, 13. mája 2017
Kreolský koláč
Foto: namarie

Tmavý čokoladový koláč s pudingom a jahodovým džemom si jednoducho zamilujete.

8
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
4 PL
2 ks
600 ml
2 čl
2 čl
300 g
1 balenie
1 balenie
3 PL
60 g




Postup

  1. 1

    Cesto vytvoríme zmiešaním suchých surovín - 400 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 3 PL kakaa, 2 čl sódy bikarbóny a 2 čl kypriaceho prášku. Do suchých surovín primiešame metličkou 200 ml mlieka, dve vajcia a vypracujeme hladké cesto (ako na palacinky).

  2. 2

    Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, vylejeme do nej cesto a dáme do rúry predohriatej na 180 stupňov na 30 minút.

  3. 3

    Zatiaľ čo sa pečie korpus, vytvoríme polevu. V malej miske rozmiešame 1 balíček čokoládového pudingu, 1 balíček Zlatého klasu a 3 PL kryštálového cukru s trochou mlieka, tak aby v zmesi neboli žiadne hrudky. Zmes nalejeme do horúceho mlieka a varíme za stáleho miešania cca 3 - 4 minúty dokým nezhustne. Po odstavení primiešame 1 PL kakaa pre tmavšiu farbu a maslo.

  4. 4

    Keď je korpus hotový, necháme ho vychladnúť a následne opatrne prerežeme na dve polovice, tak aby nám vznikli dva rovnomerné korpusy. Na spodný korpus natrieme hrubú vrstvu jahodového džemu, priložíme druhú časť korpusu, zarovnanou (rezanou) stranou na vrch a polejeme pudingovou polevou. Na záver celý koláč posypeme kakaom (cez sitko) a necháme odležať v chladničke minimálne na 2 hodiny. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

haji
Můj brácha by se zaradoval, čím tmavší koláč, tím víc kreolský a lepší, ještě posypaný nahoře kakaem, už vidím ty hvězdičky radosti v očích.
danila
vyzerá úúúúžasne :-), šťavnatý, čokoládový, musím ho vyskúšať
1x haji
morenajea
odskúšané: Cesto je veľmi tuhé, naozaj sa zo 400g múky a 2dcl mlieka nedá žiadnym spôsobom vymiešať palacinkové cesto. Ak áno, rada by som to videla na vlastné oči. Je treba pridať minimálne dvojnásobok mlieka a aj tak bol problém cesto z misky dostať na plech. Zrejme aj preto, že do cesta nejde žiaden tuk. Čo sa týka pudingovej polevy: zo 400ml mlieka a 2 práškov sa dá uvariť maximálne hutná želatína. A to som nevarila ani tie 4 minúty čo sú uvedené v postupe. Troška masla na koniec to nezachráni a veľmi ťažko sa krém rozotieral. Výsledná torta vôbec nie je šťavnatá. Mám už toho veľa odskúšaného a napečeného ale takto nevydarený recept som už dávno nevidela.
p.s. rozdelenie surovín na časti "cesto" a "krém" by tiež nebol od veci






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia