Krémová polievka z tekvice Hokaido fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 25. septembra 2010
Krémová polievka z tekvice Hokaido (fotorecept)
Foto: dorisa

Tento recept som sa dávno chystala zrealizovať, lebo v záhradke som si vypestovala tekvice Hokaido. Teraz odpočívaju v komore. V relácii Zobraziť celý popisTento recept som sa dávno chystala zrealizovať, lebo v záhradke som si vypestovala tekvice Hokaido. Teraz odpočívaju v komore. V relácii Bez servítky ma herec J.Vajda inšpiroval, a tak aj ja som už uvarila z tekvice polievku.Je lahodná, krémová a veľmi zdravá.

4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ksv
1 PL
1 KL
1 kl
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Na tekvici odstránime oba hrubé konce a dokladne si ju umyjeme, nakoľko budeme variť z celej dužiny aj s kožou. Rozkrojíme ju a vydlabeme jaderník. Nakrájame na menšie kúsočky. Cibuľu si tiež nakrájame na hrubo.

    Krémová polievka z tekvice Hokaido (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rozpálený olej dáme cibuľku, speníme a pridáme tekvicu, podlejeme vodou, osolíme, pridáme vegetu a korenie muškátový kvet a varíme do zmaknutia tekvice.

    Krémová polievka z tekvice Hokaido (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom polievku rozmixujeme elektrickým mixerom do hladka.

    Krémová polievka z tekvice Hokaido (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec do polievky pridáme smotanu na varenie, primerane, podla hustoty polievky. Necháme prejsť varom a polievočka je hotová.

    Krémová polievka z tekvice Hokaido (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K polievke sa hodí opražený chlieb nakrájaný na štvorčeky spolu so stručikom cesnaku. Tak, už stačí si len nabrať na vrch dať opečený chlebík, pokvapkat balzamikovým octom. Dobrú chuť.

    Krémová polievka z tekvice Hokaido (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

julica
kdesi som kedysi videla recept, ako tuto polievku robili z upecenej hokaido a dochutili pomarancovou stavou...
evanaaa
Mať tak túto tekvicu, urobím polievku, aj ja som na ňu dostala chuť pri pozeraní tej relácie a ináč, v " Servítke ju už párkrát varili.
palokuchki
Takuto polievku velmi casto varim, vsetci ju mame velmi radi. Nedavam tam muskatovy orech ale curry korenie a nakoniec nasekam pazitku alebo petrzlenovu vnatku.
sjuz
mňam mňam, mám veľmi rada túto polievku, a chystám sa na ňu, lebo mám hokaido v chladničke, ale chcem skúsiť s bielym vínom...:)
elisticka
@dorisa túto polievočku si robievam ked natrafím v Bille na tekvičku.mam ju rada robim ako dietku a dávam tiež 10% smotanu na varenie,mňamky........
bozulka
Tekvicovú-hokajdo polievku robím často lebo tekvičky si pestujem sedem rokov.Tento rok bola úroda slabá 8 ks a tie 2 posledné boli ako väčšie jablko.Asi preto,že so záhradou musíme skončiť.Polievku robievam tiež tak isto len nedávam nič kyslé.Ochucujem muškátovým orieškom/ten mi viac chutí ako kvet/ alebo kari korením.Krutonky ako ty s cesnakom.Je to vynikajúce,
dorisa
@bolzulka , ja ich pestujem prvý rok, dcera mi dala semenka z jednej tekvice, úrodu som mala krásnu, ale u nás prebehla tá búrka s krupami, velkými aj 4cm, tak niektoré z 38 a niektoré su trochu otlčené. Musím skúsit aj iné recepty z tejto tekvičky.(ja som doma nemala aj muškátový oriešok, tak som dala kvet)
brigita
Je naozaj vyborná aj ja ju robievam , ale na vrch dávam opražené tekvicové jadrá.
porzellanka
Naozaj sa da rozmixovat aj ta supa? Ja som tu tekvicu doteraz vzdy supala. Nabuduce vyskusam neosupanu. Ak neviete co s tekvickami, ja podavam Hokkaido aj ako prilohu k pecenemu masu - osupanu, nakrajanu na kusy asi ako pol dlane pridam tak na 3/4 hodiny do pekaca k masu.
dorisa
@porzellanka , tekvica zmakne za chvilku, aj koža, vidíš, nie su žiadne kusky v polievke. Polievku si jem sama, vnučka a ani priateľ ju ani neochutnali(nevedia, o čo prichádzajú), inak , ďakujem za dobrý tip, vyskúšam.@brigita , je to určite chutné,ale ked som dala chlebík, už sa mi to zdalo veľa.
samanka
@dorisa robievam, ale bez balzamikového octu, na záver pridávam tekvicové semienka (samozrejme bez šupky) ....:-))))
mariaklara
Bola výborná, len som nemala balzamikový ocot, na vrch som si ešte pridala tekvicové jadierka. Ďakujem za receptík.
lucylee
@dorisa nasla som diskusiu o semienkach, ktore mas. Mas este? Poslala by si mi?Zasadila by som buduci rok. Mala by som este par otazok k pestovanie. mas na seba nejaky e-mail? Napisala by som ti. Alebo sa s tebou spojit na skype? Vopred dakujem.
marianna76
Vlasti, dnes sme odtrhli mladú tekvičku od teba, zajtra spravím polievku. Teším sa.
dorisa
Marianka, teším sa, aj mne už pomaly dozrievajú tekvičky. Potom budem variť a piecť z nich, už sa neviem dočkať.
kadgam
Dobré je hotovú polievku poliať lyžicou tekvicového oleja, u nás som kúpila v Kauflande a posypať opraženýmí semienkami. Prijala by som semienka, ak má niekto na rozdávanie. Toho roku som mala iba ozdobné tekvice, ale radšej chcem jedlé
dorisa
@kadgam , ja budem mať semienka , ak si na facebooku, tam si ma najdi a napíš mi adresu, keď budem spracovávať tekvice, tak by som ti poslala.
kadgam
Dik, Dorisa, snad sa mi podari napisat, velmi sa v systeme nevyznam
mariaklara
@dorisa , Máš nejaký reept na pečenú tekvičku, Ďakujem, dcéra mala celkom slušnú úrodu Hokaido. Dnes si idem variť polievočku.
kadgam
Ďakujem Dorisa, polievku ešte varím z kúpenej tekvice, ale semienka od teba utešene rastú. Jednu, asi má najviac slnka, mám už ako menšia lopta.
evasik
Ja som dnes skúšala po prvýkrát túto polievku.Hokaido som dostala zamrazenú. Skôr sa mi podarila omáčka a bola horkastá? Prečo? Ďakujem za radu.
dorisa
@evasik , to netuším, ja nedávam mraziť tekvičku..inak polievka z čerstvého Hokaida má chuť ako hrachová...skoro. Možno niektorá z varechárok bude vedieť poradiť, prečo ti ostala polievka horká.
katka1234
výborná, ale len z tekvice Hokaido, z tekvice na pečenie mi nechutí
jarka207
Tak dnes opät po roku tekvicova polievocka,zatial iba z tekvice z obchodu,kym nedozreju tie v zahradke:-)
suedracica
Tento rok som si zasadila hokaido v zahradke a uz sme skusali,polievocka vsetkym velmi chutila
seecso
@dorisa , Ďakujem za receptík...polievočka mňam, my už hádam vyskúšame všetky vaše polievky, teraz sme robili druhú a výborná
mamula2
Manzel doniesol vcera 2 tekvice, tak vyskusam tvoj recept...inac sestra to tiez robi z pecenej a osupanej tekvice.
dorisa
@mamula2 , ja si myslim, že škoda ju ešte šupat, piect,alebo inak upravovat predtym,ako sa z nej uvari polievka...zbytocne sa zabiju ake-take ziviny. Ja v ziadnom mojom recepte tekvicu nešúpem, aj šupka sa pekne rozvarí za chvilku. :@seecso , parada.:)
ceremka
rada by som skusila aj na ine pouzitie ako polievku tu robim na masle a je vyborna




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia