Makový koláč
Krehký makovo-jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jednoduchý na prípravu, pre milovníkov makových a jablkových koláčov.
28 porcií |
30 minút príprava |
45 minút na 190 °C |
Postup
- Cesto: Múku preosejeme do misy, nastrúhame maslo a pridáme zbytok surovín.
- Vypracujeme hladké cesto.
- Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice.
- Suroviny na makovú plnku.
- Maková plnka: Mlieko, vanilínový a kryštálový cukor, mletú škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru dáme do misky, ohrejeme do horúca (nevaríme). Vsypeme mletý mak povaríme na miernom plameni 2 minúty. Po uvarení necháme vychladnúť.
- Jablková plnka: Jablká ošúpeme nastrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme mletú škoricu, cukor podľa sladkosti jabĺk a premiešame.
- Jednu časť cesta rozvaľkáme, pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech 30x40 cm, boky cesta mierne vyvýšime a nanesieme makovú plnku.
- Makovú plnku rozotrieme po celom povrchu cesta.
- Na makovú plnku rozložíme jablkovú plnku. Plnku uhladíme.
- Rozvaľkáme druhú časť cesta a valčekom ho prenesieme na jablkovú plnku. Zľahka pritlačíme, popicháme vidličkou.
- Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 45 minút do zlatista. Po upečení necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí, ochutnáme... Pred podávaním pokrájame na kocky alebo rezy a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.