Makový koláč

Krehký makovo-jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jednoduchý na prípravu, pre milovníkov makových a jablkových koláčov.

28
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku preosejeme do misy, nastrúhame maslo a pridáme zbytok surovín.
  2. Vypracujeme hladké cesto.
  3. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice.
  4. Suroviny na makovú plnku.
  5. Maková plnka: Mlieko, vanilínový a kryštálový cukor, mletú škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru dáme do misky, ohrejeme do horúca (nevaríme). Vsypeme mletý mak povaríme na miernom plameni 2 minúty. Po uvarení necháme vychladnúť.
  6. Jablková plnka: Jablká ošúpeme nastrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme mletú škoricu, cukor podľa sladkosti jabĺk a premiešame.
  7. Jednu časť cesta rozvaľkáme, pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech 30x40 cm, boky cesta mierne vyvýšime a nanesieme makovú plnku.
  8. Makovú plnku rozotrieme po celom povrchu cesta.
  9. Na makovú plnku rozložíme jablkovú plnku. Plnku uhladíme.
  10. Rozvaľkáme druhú časť cesta a valčekom ho prenesieme na jablkovú plnku. Zľahka pritlačíme, popicháme vidličkou.
  11. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 45 minút do zlatista. Po upečení necháme vychladnúť.
  12. Po vychladnutí, ochutnáme... Pred podávaním pokrájame na kocky alebo rezy a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.