Krehké rožteky

luliatko - fotkaluliatko, 27. decembra 2011
Krehké rožteky
Foto: luliatko

tento recept je myslím z knihy "recepty zo života"..v zošite ho mám už od chvíle ako ma mamina učila variť a piecť a ja Zobraziť celý popistento recept je myslím z knihy "recepty zo života"..v zošite ho mám už od chvíle ako ma mamina učila variť a piecť a ja som si do môjho zošita zapisovala všetko ako mi mamina "diktovala". tento recept je asi 6. v poradí (prvé som sa učila plnenú papriku a parenú knedľu a potom nejaké polievky základné), toto je však jeden z prvých sladkých receptov:)...u nás obľúbené plnené rožky najmä s lekvárovou , ale aj orechovou plnkou..

64
porcií
20 minút
príprava
20 - 25 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g
1 ks
2 ks
2 PL
300 ml
1/2 balenia
200 ml
 štipka
2 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a cukru. Kvások vlejeme do múky, pridáme PDP, 2 žĺtky a štipku soli. Vypracujeme cesto a až potom postupne vmiesime aj olej (zo začiatku sa vám možno bude zdať, že oleja je veľa, ale postupne sa vám ho podarí vmiesiť a cesto bude krásne hladké). Cesto nedáme kysnúť, ale hneď si ho rozdelíme na 8 častí, každú si rozvaľkáme a rozkrojíme na 8 trojuholníkov a naplníme lekvárom..

    Krehké rožteky - obrázok 1
  2. 2

    .. a poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie. Ostávajúce 2 bielky použijeme na potretie..

    Krehké rožteky - obrázok 2
  3. 3

    ..pečieme do zlatohneda pri 160°C asi 20 - 25 minút. Dobrú chuť:)

    Krehké rožteky - obrázok 3

Diskusia k receptu

domci4
jééj, to je zlaté, že už odmalička a takýto zapísaný recept a ešte ty sa snami o neho podelíš :) ukladám... Veľmi sa mi páči...také raňajkové :) ukladám do KK, raňajkové
marikafil
Sú krásne, len pre istotu sa chcem spýtať: toto cesto vôbec nemá kysnúť? ani hotové rožteky pred pečením?
3sandra3
nádherné rožteky,, a naozaj sú krehké... ukladám si do kk a vyskúšam
luliatko
@marikafil : hotové rožteky kysnú, uviedla som to tam trochu nepresne...cesto nekysne, ale keď robíte rožteky je ich asi na 3 plechy a pokiaľ si ich všetky naplníte tak vám podkysnú...a potom dávate do rúry ten plech, ktorý ste naplnili ako prvý...preto som tam už aj nedávala to podkysnutie:)))
borek
Já dělám podobné, jsou u nás velmi oblíbené:60dkg pol.mouky, 1 Heru rozdrobit, asi 12 lžíc mléka, 5 dkg droždí, 2 kostky cukru, špetku soli, Náplň:2 tvarohy, vejce, cukr , rozinky, postup je stejný, 48 rohlíčků-6 bochánků x 8 dílků.
sora2
ja tieto rozky robievam a nechavam ich 1 hod. na plachu kysnut , mozem potvrdit sú dobre, a aj vydrzia cerstve viac dni
1x tinamx
borek
Ještě jsem zapomněla, upečené potřu rozpuštěným máslem s rumem a obaluji, nebo posypu cukrem!
marianna76
sú super, aj moja maminka ich robí.... a skúšala miesto 2 žĺtok , 1 vajco... ale už nikdy viac. Sú super také podľa tohto receptu. Žeby som maminke pripomenula?....
mamaoli
vynikajuce..........dnes som ich robila a uz nie su :-)...............velmi podareny recept
alexdidi
Vydarené rožteky na 1-ku!Aj som na ne dostala chuť,asi ich už urobím.
babina28
krásne rožteky aj ja ich robím s rôznou plnkou ,ale tvoje sú krajšie
cica2
sú ako maľované, krásne sa ti vydarili:-)
myalab
je poznat, ze su pripravovane s laskou :)
havino
krásne ich máš, robievam ich aj ja, len mlieko mám v recepte 2,5dcl, tiež nechávam na plechoch kysnúť aj do hodiny, sú iné,ako z bežného kysnutého cesta, ktoré robím od oka, u týchto rožtekoch dodržiavam gramáž, sú talké vatové, nadýchané a vydržia aj niekoľko dni,ak sa nepojedia
helca103
ja som ich už velmi dávno nerobila ale už len po novom roku upečiem sladkého máme dosť :-) ale tieto tvoje sa vydarili ,sú krásne
ursula4
upečené-výborné.S tým olejom máš pravdu,ale nakoniec to išlo.Robila som s orechovou a makovou plnkou-pochúťka
elena1
Dnes som ich piekla a sú veľmi chutné, plnku som dala makovo-lekvárovu
michsamant
Dnes som rozteky/buchticky robila podla tvojho receptu. Vkladala som do nich kocky horkej cokolady, takze som nemotala ako rozteky, ale som urobila mini buchticky. Cesto je dobre, krehke po upeceni a dobre sa s nim pracuje aj kym je surove. Detom (aj manzelovi) velmi chutia :) Vdaka za recept.



angela64
tie rožky vyzerajú úžasne, už som si ich uložila do KK a zajtra idem na to...len mám obavu či budú pekné
australanka
Dnes sa na ne chystam, mam obchod, urcite sa budu pacit aj zakaznikom, necham vediet aky bol ohlas, mockrat diky
lailuska
Cesto poznám, je výborné, robím z neho aj záviny, plnené makom, lekvárom, tvarohom, orechami. Sú vláčne a krehké. Si vééééľmi šikovná, krásne si aj nafotila. Teším sa na tvoje ďalšie recepty od maminky, aj od teba.
maskulacikk
vyzerajú nádherne, len nechápem , že z 1/2 kg múky sa urobí 64 ks a tiež že sa pečú iba pri teplote 160 stuňov a tak krátko
ubka
iba dávam 5* nekomentujem - opakovane pečiem :-))
lubka50
Práve som ich dopiekla, sú výborné, díky za recept. Už sú v KK.
methi
Piekla som ich znova. Davala som lekvar tentokrat. Ale popraskali sa mi :( Dufam, ze do tretice sa mi podaria take pekne, ako tie tvoje.



citroen
dnes som ich upiekol,cesto mi vymiesila pekárnička,náplň bola tvarohová a lekvárová-sú výborné.Cesto som rozrezal na 6 častí,takže som mal 24 rožkov a piekol som ich na 180 C cca 20min.
marienka44
Tak uz sa pecu. Cesto je vyborne. Len by som navrhovala len 6 cestíčiek miesto 8 , lebo potom su rozky male. Ja robim teraz len z polovicnej davky. 2 cestícka som spravila tak ako Ty, teda 2x6=16 ks. Dalsie 2 som pokrajala len na 4 trojuholniky, teda ich bude 2x4=8 ks väcsích.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia