Krambabuli - elixír života

hubarka35 - fotkahubarka35, 12. decembra 2010

Je to velmi starý receptik-pochadza z prvej polovice 19 storočia,zatial som nezistila prečo má taky názov,no pokusim sa....tieto sviatky to budem robit-pridam i foto Zobraziť celý popisJe to velmi starý receptik-pochadza z prvej polovice 19 storočia,zatial som nezistila prečo má taky názov,no pokusim sa....tieto sviatky to budem robit-pridam i foto neskor...

30 minút
príprava

Suroviny

2 baličky
1balik
1balik sušené
2pomarančov pokrajanu
100g
100g sušene vykostkované
500g
1/4
1liter prevarené 1liter
sačok celá
10ks
1citrona struhana
1citr.a 2pomaranče




Postup

  1. 1

    Potrebujeme ohnovzdornu misu a husty droteny rošt "Do velkej ohnovzdornej misy,ktoru postavime na stol,dame ovocie,hrozienka,datle,orechy a slivky.Na misu položime rošt,nan rozložime kockovy cukor,dobre pokvapkáme rumom a zapálime.Zapálený alkohol musi horiet a roztopený cukor kvapkat do misy s ovocim.Všetko sa to može robit priamo na jedálenskom stole,preto pre väčši efekt zhasneme svetlo.Ked sa všetok cukor roztopi,rošt odstránime,do misy vlejeme prevarené vinko,do ktorého sme pridali pri vareni škoricu,klinčeky,citr.koru a štavu z citr. a pomarančov.Trocha premiešame a hned podavame.

Diskusia k receptu

cistinka
ešte som o tom nepočula, ale teším sa, keď sem pridáš fotky :-)
hubarka35
ani ja som sa stym nestretla ešte,no dnes som objavila taky receptik a vyzera to zaujimavo-ked už varené vinko-to možem sem tam raz za rok,tak to skusim urobit,len nech nevyhorim....lepšie by to bolo možno robit niekde vonku na silvestra...
sovka62
Už viac ako tridsaťpäť rokov mám nádobu na prípravu tohto nápoja. Je to taký sklený kotlík v kovovom ráme a pre udržanie teploty nápoja sa pod ním dá zapáliť sviečka. Rošt je nerezový. Vtedy to bol populárny darček, tak som i ja bola obdarovaná. A keďže sme boli mladí a zdraví, veru sme ju používali, zvlášť keď sa zišla väčšia partia.
Len treba podotknúť, že keď nalievate rum na cukor, určite sa vám uleje aj na ovocie a keď ho potom zmiešate s tým vínom...... Skrátka, na pitie veľmi chutné, ale radšej opatrne s množstvom.
hubarka35
dakujem @sovka62 za rady,jasne že opatrne,sme doma všetci dospely,iba jednu krpatu mame tej urobim detske bovle...určite je to chutne a kde ste kupily ten kotlik?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia