Kozí syr Oregano, Orechový, Klasik a Cesnakový

emdy - fotkaemdy, 3. októbra 2013
Kozí syr Oregano, Orechový, Klasik a Cesnakový
Foto: emdy

Exkluzívny tvar, výnimočná chuť dáva priestor na použitie pre efektné predkrmy a predjedlá v kombinácii s paradajkou, olivvým olejom a hriankou. Na výrobu používam rúrky o šírke 40mm a dĺžke 100 mm.

8
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

7 l
4 ml
3 ml
200 g
20 g
20 g
20 g
80 g
20 g
0,2 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vyrobíme si syrovinu z kozieho mlieka /receptov na výrobu syrov je tu dosť/ na odkvapkávaciu dosku si uložíme kolmo rúrky. Sitkom scedíme syrovinu ay za pomoci lievika postupne plníme rúrky, až vo vnútri zostane konzistentná syrová hmota. Vložíme do chladničky a necháme postáť /prebytočná srvátka odtečie/ do druhého dňa. Zo 7 litrov mlieka nám vyjde približne 8 ks 100g valčekov

    Kozí syr Oregano, Orechový, Klasik a Cesnakový - obrázok 1
  2. 2

    V 4 miskách si pripravíme koreniace zmesy: 1. Orechová: Posekané na hrubo vlašské orechy, soľ, korenie 4 farieb, hrubozrnná soľ, olivový olej Ináč môj favorit :) 2. Oregáno: Oregáno, hrubozrnná soľ, korenie 4 farieb, olivový olej 3.Klasik: Paprika sladká, hrubozrnná soľ, korenie 4 farieb, olivový olej 4. Cesnak: pretlačený cesnak, hrubozrnná soľ, korenie 4 farieb, olivový olej Robievam po dva kusy z každého druhu

    Kozí syr Oregano, Orechový, Klasik a Cesnakový - obrázok 2
  3. 3

    Syr je vlhký, takže koreniny sa na povrch nalepia. Keď je povrch rovnomerne pokrytý, zabalíme do stretch fólie, na koncoch silno dotiahneme a zaviažeme špagátom. Dá sa konzumovať hneď, ale u nás nechávame zrieť aspoň 2 týždne pri 12 stupňoch celzia. A variáciám na tanieri sa medze nekladú.... Dobrú chuť :)

    Kozí syr Oregano, Orechový, Klasik a Cesnakový - obrázok 3

Diskusia k receptu

kimlo
Kozenko moja! Tos mi neměla dělat...
lusinkab
Ja len zavidim to kozie mlieko :-) inaksie recept nadherny ale ja sa musim uspokojit s tymi kupovanymi ale recept si ulozim co ak raz sa dostanem k cerstvemu koziemu mlieku :-)
kltko
hádaj koho citujem?: "úplne šialene zložité... načo... stáročia sa vyrábal syr v najprimitívneších podmienkach a nepotrebovali ani chlorid, ani syridlo miešané vo vode a podobné ... predajcovia majú dobrý marketing, nabaláchať ludí aby kupovali blbosti ktoré nie je treba :/"
emdy
no v tých postupoch je evidentný rozdiel.....
spracovávam mesačne okolo 1000l mlieka denne výroba zaberie cca 40 minút, to čo popisuješ ako návod na výrobu je úplne mimo... a robiť niečo preto že to píšu v príbalovom letáku.. čo ja viem
ale ak som stupil niekomu na otlak, tak sa ospravedlňujem :)
gabriele
Tvoje tvrdenia su protichodne...ako naznacil vyssie Kltko...myslim si, ze kazdy kto tu prida recept alebo nejaku radu, mal by zvazit co pise...

Zaujímavé video z archívu TV Varecha