Kotlík z Provence - Daube méridionale

Autor receptu: zemo

Je to provensálska krajová špecialita. Zmes hovädzieho mäsa, červeného vína a byliniek. Papká sa s čerstvým pečivom a posype sa strúhaným polotvrdým syrom.

6
porcií
45 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Jedlo odporúčajú domorodci podávať až na druhý deň. Ako u nás kapustová polievka , je aj táto bašta lepšia, keď sa uleží a zohreje.
  2. Mäso nakrájame na pravidelné kúsky ako na guláš a opečieme najprv sprudka na oleji zo všetkých strán. Aby po ochladení nepustilo šťavu.
  3. Keď dostane zlatú farbu, vyberieme. Na dno hrnca položíme bravčovú kožu.( Kde ju kúpiť? V mäsiarstve. Majú tam slaninu na vytápanie a kožu z nej dáme dolu.) Na kožu položíme opečené mäso a zalejeme červeným vínom.
  4. Potom pridáme rajčinový pretlak, nahrubo nakrájanú cibuľu, neolúpaný cesnak a zväzok aromatických byliniek. Ak nemáme čerstvé, dáme sušené, ale opäť z odskúšanou mierkou – zobrať medzi prsty ľavej ruky a telo vám zázračne povie, koľko treba. Neveríte? Vyskúšajte!
  5. Osolíme, pridáme korenie, na špičku noža nastrúhaného muškátového orieška a uvedieme do prudkého varu, ktorý držíme 10 minút.
  6. Potom hrniec zakryjeme pokrývkou a necháme na miernom ohni iba mierne bublať asi 3 hodiny. Šťava musí byť hladká a mazľavá. Keby bola príliš riedka, dáme dole pokrývku a necháme nadbytočnú vodu z hrnca počas záverečného varenia vypariť.
  7. Podávame s nastrúhaným syrom už do taniera a čerstvým pečivom alebo cestovinami.