Košíčky fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 9. júna 2013

Recept mám od mojej maminky, môžem povedať, že aj tento patrí do troj - generačných, lebo ho odo mňa dostala aj moja dcéra. Robím ho často na rodinné oslavy, na Vianoce, na Veľkú noc a na svadby.

50-55 ks
porcií
45 minút
príprava
10-12 minút
na 150-130 °C

Suroviny

100 g
250 g
150 g
70 g
1 ks
1 ČL
1/2 ČL
Krém:
2 - 3 ks
150 g
2 ks
150 g
Poleva:
cca 100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny: ( Fotku dodatočne doplním )

  2. 2

    Všetky suroviny zmiesime a odložíme asi na hodinu do chladu.

    Košíčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pred plnením do formičiek si musíme formičky jemne potrieť rozpustenou bravčovou masťou a posypať polohrubou múkou. Do formičky dáme guličku cesta a rovnomerne ju roztlačíme po formičke. Takto naplnené formičky dáme piecť do vyhriatej rúry ( 150° ) Pečieme opatrne, po 5 min. stiahneme teplotu na 130° asi 5 - 8 min. Vlastne každá gazdinka si musí poznať výkon svojej rúry.

    Košíčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené košíčky necháme vychladnúť a vyklopíme ich. Na spodok môžeme dať lekvár, potom plnku. Plnka sa robí na pare, šľaháme vajcia, cukor a vanil. cukor asi 20 - 30 min. Do vychladnutého primiešame maslo, ktoré musí mať izbovú teplotu. Plníme vyšľahanou plnkou.

    Košíčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto naplnené košíčky polejeme zvrchu rozpustenou čokoládou. ( čokoláda + cera + masť, na 100 g čokolády dávam asi ako orech, cery aj masti ) Na vrch môžeme použiť rôzne zdobenie, cukríkovú ryžu alebo lentilku.

    Košíčky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
Pekný postup ako upiecť košíčky.Ale asi si zabudla na postup pri plnke-tie vajíčka sa len vyšľahajú s cukrom bez varenia ???
Tieto košíčky ako dieťa som doslova neznášala, lebo v nich bolo pre mňa strašne veľa plnky, ako skoro všetky plnkové zákusky. Ale s vekom sa chute menia a teraz u mňa vedú práveže plnky šľahané nad parou a veľa plnky. Určite vyskúšam túto klasiku aj košíčky som už kúpila.
ano maminkovske kosicky :) aj u nas vzdy museli byt, tusim aj zatka na ne dostala :) my sme este tie orechy do cesta chvilu nasucho oprazili, je to este lepsie.. a henten krem je potvora, lubi sa seknut :), ale toto je prava kosickova klasika :) krasne ich mate..
@violetka , ja robím také malé košíčky, tej plnky je tam málo, určite by si si pochutila, možno to boli tie veľké košíčky, ktoré sa ti bridili s veľa plnkou, také mala voľakedy moja svokra. @mirkamt , @ani čka, ďakujem.... @mariamka , veríš mi alebo nie, mne sa ešte nikdy nezrazila plnka, dobrý nápad, že popražiť, tento týždeň vyskúšam, kamoška vydáva dcéru, tak jej ich urobím tak.
@mariaklara samozrejme ze verim :)) niekedy sa to stane v chvate, ked clovek najviac chce alebo neskoro vecer, nastastie na dedine je vajec dost :)) niekedy sme zvykli robit aj vareny zo zlateho klasu, ale tento vajecny je do nich naj, ozaj mam taku fintu na umyvanie formiciek, lebo to je vzdy o nervy, neviem ci to poznate, dat ich varit normalne do hrnca a pridat praci prasok, lesknu sa jak psovi tie.. :))
Všetkým vám ďakujem za komentáre, @mariamka , toto nepoznám, ale pred asi mesiacom som piekla kokosové rožky vo formičkách, boli tak špinavé, že som ich tiež musela dať vyvariť, ale do vody som dala PDP ( prášok do peč. ) a sódu bikarbónu. myslím, že som to čítala tu na vareche alebo na fb a pomohlo to. Od prac. prášku nevoňali veľmi? :-))
To orechové cesto na košíčky sa mi páči. Máš ich krásne. Vyskúšam. Nerobievam košíčky s maslovou plnkou, ale zmiešam rozmrvené piškóty s marhuľovým kompótom, orechami, rumom (podľa chuti), hrozienkami a poleva
@mariamka , včera som ich vyvarila v tom prášku, pridala som aj trochu tej sódy aj PDP, v tej vode som ich nechala vychladnúť, neuveriteľné, ozaj sa lesnú ako...., dnes vyvarím aj tie rohlíkové formičky, aj dcérine formičky na marhuľky, ďakujem krásne za ozaj dobrú radu. A vôbec nevoňali po prášku :-))))
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Spýtam sa aj Teba. Varený žĺtkový krém nad parou šľaháš elektrickým šľahačom, alebo ručne. Ja keď šlahám elektr.šľahačom, len sa mi to napení a nič nehustne. Ďakujem vopred za radu.

Pridaj komentár k receptu: