Košíčky (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Recept mám od mojej maminky, môžem povedať, že aj tento patrí do troj - generačných, lebo ho odo mňa dostala aj moja dcéra. Robím ho často na rodinné oslavy, na Vianoce, na Veľkú noc a na svadby.

50-55 ks
porcií
45 minút
príprava
10-12 minút
na 150-130 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny: ( Fotku dodatočne doplním )
  2. Všetky suroviny zmiesime a odložíme asi na hodinu do chladu.
  3. Pred plnením do formičiek si musíme formičky jemne potrieť rozpustenou bravčovou masťou a posypať polohrubou múkou. Do formičky dáme guličku cesta a rovnomerne ju roztlačíme po formičke. Takto naplnené formičky dáme piecť do vyhriatej rúry ( 150° ) Pečieme opatrne, po 5 min. stiahneme teplotu na 130° asi 5 - 8 min. Vlastne každá gazdinka si musí poznať výkon svojej rúry.
  4. Upečené košíčky necháme vychladnúť a vyklopíme ich. Na spodok môžeme dať lekvár, potom plnku. Plnka sa robí na pare, šľaháme vajcia, cukor a vanil. cukor asi 20 - 30 min. Do vychladnutého primiešame maslo, ktoré musí mať izbovú teplotu. Plníme vyšľahanou plnkou.
  5. Takto naplnené košíčky polejeme zvrchu rozpustenou čokoládou. ( čokoláda + cera + masť, na 100 g čokolády dávam asi ako orech, cery aj masti ) Na vrch môžeme použiť rôzne zdobenie, cukríkovú ryžu alebo lentilku.