Kôprovo-syrové pletienky

katerin - fotkakaterin, 6. marca 2015
Kôprovo-syrové pletienky
Foto: katerin

Krásne voňavé pečivo pre obľúbencov kôpru! Kto ho nemá rád,môže nahradiť žeruchou,pažítkou alebo inými bylinkami. Recept bol kedysi uverejnený v Novom Čase pre ženy. PS:Kôly komentárom dodávam,že Zobraziť celý popisKrásne voňavé pečivo pre obľúbencov kôpru! Kto ho nemá rád,môže nahradiť žeruchou,pažítkou alebo inými bylinkami. Recept bol kedysi uverejnený v Novom Čase pre ženy. PS:Kôly komentárom dodávam,že na fotke je robené z väčšiej dávky.V original recepte robili 9 guľatých žemlí.

30 minút
príprava
18 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
20 g
1 ČL
3 PL (môžete dať aj klasický slnečnicový)
75 g
100 ml (alebo acidofilné mlieko)
1 - 2 ČL (alebo sušený nasekany na drobno)
2 ČL
1 ks
 (morská)




Postup

  1. 1

    Múku dáme do misy,pridáme droždie,soľ,olej,cottage syr,zakysanku a miesime,pokým sa cesto neoddeľuje od misy (podľa potreby ešte pridáme múku). Polovicu kôpru pridáme do cesta a necháme 20 minút kysnúť.

  2. 2

    Na mierne pomúčenej doske vytvarujeme z cesta valec a rozdelíme ho na 12 častí.Tie vyšúlame na rovnako dlhé valčeky a vždy tri splietame klasickým spôsobom.Vzniknú nám 4 malé pletienky.(moje sú z väčšiej dávky) (Kdo nemá čas alebo chuť splietať ,môže rozdeliť cesto na 9 častí a vyformovať guľaté bochničky.) Necháme 10 minút kysnúť.

  3. 3

    Pletienky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.Žĺtok rozšlaháme s troškou mlieka,potrieme pletienky,posypeme hrubozrnnou soľou a zvyškom kôpru. Pečieme na strednej koľajničke na 200 st.C cca 18 minút dozlatista. Každá rúra pečie inak,podľa skúsenosti skontrolujeme. Dobrú chuť!

    Kôprovo-syrové pletienky - obrázok 3

Diskusia k receptu

luss44
krásne ich máš, s acidkom aj ja pečiem pečivo.
kukulienka71
Celkom pekná porcia z len štvrť kila múky:-) kôpor milujem, takže mne by iste chutili, sú aj veľmi pekné.
motyka
Tak to skutočne z 250 gr. múky vyšli také krásne 4 ks? Nejak sa mi to nezdá. Mne by tiež veľmi chutili. Kôpor máme radi. Niekedy upečiem.
5*
katerin
Tak teraz fakt aj ja váham,že či som náhodou nerobila dvojitú dávku....
Ale,tak na skúšku aspoň neminiete veľa múky :):):)))
jozka2
katerin,robila si ich ty?Lebo aj z dvoj.davky 500 g nebudu 4 zapletance a na plechu nie su tenke,su riadne z normalnej gramaze.Tam sa muselo pouzit 750-1000 g muky lebo nie su plnene.
Zaiste muku si prisposobime ale vyzeraju dobre a gramaz zisti v recepte a daj vediet.
katerin
@jo žka2,gramáž je písaná presne ako bolo v časopise a tam robili 9 guľatých žemlí.
Už som písala,že neviem akú dávku som robila,dvojitú,trojitú.... nieje to jedno?Hlavný je recept a ten je správne napísaný!!!
Fakt ma uráža tvoja otázka,že či som ich robila ja-čo si tým chcela povedať???
evanaaa
@katerin , krásne sú, mne by úplne stačili z tej dávky, a ak by sa vydarili a chutili, dá sa zvýšiť, len asi by som (ja) kôpor vynechala, ale aj tak by boli dobré.
katerin
@evanaaa ,môžeš kôpor vynechať alebo nahradiť pažítkou,žeruchou,provensálským korením,cesnakom...
ďakujem za pekný komentár
jozka2
Katerina,nediv sa,ze sa ta pytam ci si ich robila ty,lebo ak si ch robila a fotila je normalne,ze si clovek pamata ako to robil,nic viac.Mlieko nema urcene mnozstvo co by bolo smerodatne ci je gr muky adeatna ku 25 dk muky,alebo ide o omyl.No to je nakoniec jedno,ale aj sama ak ten recept precitas musis uznat,ze tolke kolace na to mnozstvo nezodpovedaju,ja nemam zaujem ta urazat.Pytala som sa ta ci si to robila,lebo ty si recept pridala s inym obrazkom a inou gramazou,nic viac.
staja
@katerin , pripadá mi tvoja reakcia neadekvátna. Pravda je, že z 250g múky neurobíš 4 kusy takejto pletenky a keď pripravujem cesto, a chcem zverejniť recept, tak si zapíšem alebo pamätám, koľko surovín som použila. Cottage syr je balený cca 180-200g podľa výrobcu a či som dala 100ml zakysanky alebo tri -štyrikrát toľko si predsa musím pamätať. Recept môže byť dobre napísaný alebo odpísaný, ale nezdá sa mi ako vyskúšaný.
katerin
Tieto pletienky som robila v apríly roku 2011,nemám tak dobrú pamäť.
Zhŕňala som v počítači všetky fotky upečených dobrôt a narazila som na tieto pletieky,tak som sa chcela podeliť o recept.
Množstvo mlieka nieje uvedené,lebo sa nedáva do cesta ale iba do žĺtka na potieranie pečiva.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia