Kôprovo-syrové pletienky

Autor receptu: katerin

Krásne voňavé pečivo pre obľúbencov kôpru! Kto ho nemá rád,môže nahradiť žeruchou,pažítkou alebo inými bylinkami. Recept bol kedysi uverejnený v Novom Čase pre ženy. PS:Kôly komentárom dodávam,že na fotke je robené z väčšiej dávky.V original recepte robili 9 guľatých žemlí.

30 minút
príprava
18 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku dáme do misy,pridáme droždie,soľ,olej,cottage syr,zakysanku a miesime,pokým sa cesto neoddeľuje od misy (podľa potreby ešte pridáme múku). Polovicu kôpru pridáme do cesta a necháme 20 minút kysnúť.
  2. Na mierne pomúčenej doske vytvarujeme z cesta valec a rozdelíme ho na 12 častí.Tie vyšúlame na rovnako dlhé valčeky a vždy tri splietame klasickým spôsobom.Vzniknú nám 4 malé pletienky.(moje sú z väčšiej dávky) (Kdo nemá čas alebo chuť splietať ,môže rozdeliť cesto na 9 častí a vyformovať guľaté bochničky.) Necháme 10 minút kysnúť.
  3. Pletienky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.Žĺtok rozšlaháme s troškou mlieka,potrieme pletienky,posypeme hrubozrnnou soľou a zvyškom kôpru. Pečieme na strednej koľajničke na 200 st.C cca 18 minút dozlatista. Každá rúra pečie inak,podľa skúsenosti skontrolujeme. Dobrú chuť!