Koláč z panvice fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 24. júla 2015
Koláč z panvice (fotorecept)
Foto: cesminaz

Toto netradicne pecenie som bola nedavno objavila na Tureckych strankach.Piekla som touto formou uz niekolko krat a bola som velmi spokojna :-) Verim,ze taketo Zobraziť celý popisToto netradicne pecenie som bola nedavno objavila na Tureckych strankach.Piekla som touto formou uz niekolko krat a bola som velmi spokojna :-) Verim,ze taketo pecenie zaujme nielen takeho,kto nema doma ruru,ale aj inych.Je to fantasticke,pohodlne pecenie kolaca nielen v tychto horucich dnoch ;-P

40-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 dcl
300 g
2 ks
3 ks
2 dcl
2 dcl
štipka
15 g
 (alebo iné ovocie)
 na vymastenie panvice




Postup

  1. 1

    Ked som objavila tento druh pecenia,som bola taka nadsena,ze som to musela vyskusat.Na nete ich je hned niekolko,ale kazdy z nich uvadza ine mnozstvo alobalu,takze kym som zistila kolko Ks potrebujem "ja" pri mojom sporaku :-/ mi veru prihorel nejeden kolac.Okrem toho som musela zistovat,ze ktory plamen/cislo je vhodne na toto pecenie..kedze ja mam do c.9,zacala som s c.3 a s 2ks alobalu...no skoncila som nakoniec pri c.1 a pri 5ks alobalu :-) Takze odporucam vam neriskovat zbytocne prihorenie kolaca,ale dajte "hned" 5-6ks alobalu :-) Takze.. Odtrhneme si 2 a pol krat cca.70cm alobalu.Ja tu mam 2x70cm a este 1 polku...

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz tie kusy alobalu prehneme cez polovicu,cim dostaneme 5ks na sebe leziacich alobalov...

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Velkost alobalu zavysi vzdy od panvice,vzdy musi byt alobal väcsi,nez panvica.Na tento druh pecenia sa pouziva bud teflonova,alebo keramicka panvica..

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ideme na cesto.. Vajcia s krys.cukrom,van.cukrom a solou si vyslahame do peny.Potom za staleho slahania pridavame striedavo,raz trocha oleja,raz trocha mlieka a raz uz zmiesanu muku (30dkg hladka+1dl polohruba+1PDP(15g). Zakazdym dobre vyslahame...

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Toto cesto je celkom jednoduche bublaninove cesto.Recept na nu mam od svojej mami.Je vlacne a mäkke,chutovo a konzistenciou vyborne :-) Podla mna na takyto "panvicovy kolac" to najvhodnejsie..

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som chcela pre krasu a chut mramorovy vzor...Z hotoveho (bieleho) cesta si odoberieme 4pl do jedneho pohara.Pridame 1pl kakaa,1cl skorice,1 pl oleja a premiesame.Podla toho,ze ake je to huste pridame k tomu mlieko.To su cca. 1-2pl mlieka.Dajte tolko,aby ste dostali hustu,ale tekutu masu..

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz masu vylejeme do panvice,ktoru sme dobre vytreli maslom a posypali trochou muky..

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..pociarkame hore-dole s kakaovou masou,ktoru sme si v pohari vymiesali..

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..naukladame mensie kusky ovocia.Ja som pouzila marhule aj broskyne,ale kludne mozte dat hociake ovocie,alebo ho jednoducho vynechat.

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Panvicu polozime na sporak,na ktory sme si uz polozili alobal..

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Panvicu zakryjeme pokrievkou a zapneme si najmensi plamen aky len mame.Ja mam do c.9 takze som si to zapla na c.1 Ten kto nema elektricky,ale plynovy sporak,odporucam mu dat najprv platnu a potom alobal.To preto,aby sa vam to nahodou nepripalilo.Nech mate hociaky sporak "VZDY" pecte na najmensom cisle-plameni!

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto to vypadalo po 30ich minutach pecenia :-) Vo vnutri pokrievky sa vytvorili zopar kvapiek,ale to vobec nevadi.Takyto kolac sa pecie najmenej 35 minut a najviac 60minut.Cas pecenia zavysi od mnozstva kolaca,ze z kolkych vajec robite a aj pravdaze od velkosti panvice.Prvykrat mozte odkryt pokrievku po 30ich minutach pecenia.Vtedy mozte tie kvapky z pokrievky aj utriet :-) alebo ak chcete,zacviknite na zaciatku pod pokrievku jednu utierku,ktora vam tie kvapky popije..ale ja nezvyknem :-)

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Kedze ja mam dost hruby kolac,odkryla som prvykrat az po 40ich minutach a pichla do stredu na kontrolu ihlou,ci je uz kolac prepeceny.Stred som este prepeceny nemala,tak som ho znova zakryla a nechala piect podla oka (ako rastol stred) este 15 minut..

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Uz hotovy,upeceny kolacik ;-P Piekol sa mi presne 55 minut.Kolacik nechame takto v panvici vychladnut..

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Po vychladnuti som zobrala kusok peciaceho papiera,aby sa mi kolac nahodou nenalepil na ruku a otocila panvicu...Kolacik velmi lahko vysiel ;-P

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Krasne upecene boky aj spodok kolaca ;-P Kolacik je vysoky 6cm s priemerom 25cm..presne idealne miery ;-P ..akoby ste piekli v rure :-) Takto si mozte upiect nielen takyto ovocny kolac,ale aj cokoladovy,vanilkovy ci citronovy atd.Mozte ho po upeceni prekrojit a natriet lekvarom,ci niakym kremom.Alebo ho poliat niakou oblubenou polevou :-) Celkom podla fantazie...

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Kedze ho peciem v tomto obdobi väcsinou s ovocim,tak ho len posypem praskovym cukrom a podavam :-) Verte, ze nielen rodinu,ale aj nejednu navstevu takymto "netradicnym" kolacom velmi milo prekvapite.Prajem prijemne a hlavne vydarene pecenie ;-D

    Koláč z panvice (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Tento druh pecenia je podla mna nielen pohodlny,ale hlavne usporny.Ked chcete upiect hoci aj malicky kolac,tak si tu ruru musite aj dopredu vyhriat..a uz len "to" trva pri tych kvalitnejsich rurach aspon 10minut! No a potom este cas pecenia odkedy ste dali pekac do rury..To vsetko spotrebuje vela energie ci plynu.Jasne,ked pecieme velke mnozstvo a iny druh kolaca,tak je rura vhodnejsia a idealnejsia :-) ale ak ide len o jednu bublaninu,alebo takyto druh kolaca,tak preco to nevyuzit?! Vela ludi uz doma deti nema,alebo este deti nema a preto by im postacil aj maly plech kolaca.No napriek tomu,aky maly kolac pecu,musia zapnut ruru.. Tym chcem povedat len tolko,ze ked uz raz existuje takyto druh pecenia,tak preco to nevyuzit? Je to vynikajuca moznost nielen pre tych,co nemaju doma ruru,ale aj pre kazdeho kto chce nielen pohodlne,ale pritom aj usporne piect ;-P

Diskusia k receptu

lianka
Celkom dobrá inšpirácia. @ Cezmína, ty si výmyselníčka, veď to nie je koláč, ale hotová torta.
babidka
Dobre , ze si to odskusala a pridala na Varechu - ved nikdy nevies , koho to potesi :-)
cesminaz
@lianka vdaka,ale nieje to moj vymysel :-) len to posuvam podrobnejsie opisane posuvam dalej :-) @smejkad hore v bode c.1 som pisala,ze s 2-3 alobalmi sa mi kolac pripalil..tak bez alobalu by trvalo mozno 5minut a smrdel by ti cely dom :-)) Musis dat alobal,ten alobal tlmi cize zmensuje plamen.V tomto pripade robi z c.1 tych 5 alobalov asi c.-4 :-)) Darmo je to teflonova panvica a je na najmensom ohni,aj tak je to na taketo nemne cesto prirychlo a privelka teplota.Takze zato ten alobal :-) @babidka vdaka :-) presne nato som myslela aj ja,ze sa to istotne niekomu zide.
amelie
...napríklad na chalupe:-))) panvica sa tam nájde, ale s rúrou je to ťažšie:-))) videla som v telke, ako Jacques Pépin robil na panvici pomerne tenký clafoutis. @cesmina však upiekla koláč vysoký ako z rúry, navyše pridala vlastnú skúsenosť s alobalom:-)
mariamka
ked uz nemozem /nie ze by som nechcela/ piect tieto sladkosti, aspon si vychutnam postup a vysledok, toto clovek neuveri, kym nevidi, skvela praca Cesminka
ubka
Veľmi pekný koláč si upiekla, hodnotný je aj popis a skúsenosti, s ktorými si sa podelila. Neviem,ako by to fungovalo na indukcii, ale v každom prípade recept na cesto vyskúšam pre klasické pečenie,vyzerá lakavo:-)
smejkad
Aha
Ja mam kastról, v ktorom som už piekla,v rúre, ale ostalo mi od spodku surové - sendvičové dno...
Myslíš, že v tom by to mohlo ísť?
sovka62
No teda! Chlieb upečený v panvici som už jedla, v Tunisku, ponúkla nás pani, ktorá s rodinou žila v dome vysekanom do tufovej skaly a nemala ani sporák, nie to rúru. Varila na otvorenom ohni, panvica, v ktorej chlieb piekla mala tri nožičky. Piekla ho z oboch strán, teda aj prevrátený a musím povedať, že to bol úplne najsamlepší chlieb, aký som tam jedla. Vyskúšam, zrejme z polovičnej dávky, to pre nás dvoch bude akurát.
frezia68
Ale veď to je práve koláč pre mňa :-))) a určite vyskúšam.Zajtra nebude čas,ale v nedeľu si spríjemním deň a ozvem sa ako skúška dopadla,lebo bude menší.Si mimoriadne šikovná a usilovná,pridávaš už vlastnú skúsenosť,iste potešíš viacerých :-)
jozka2
Peciem v panvici od Zeptera a tiez na stupni 1 tam sa udrzi teplota 350 st.F.,ale toto je ine cajje,vyborny recept na rychlo I v nudzi.5*
kukulienka71
súhlasím s pochvalami, @radost to vyjadrila celkom presne:-) iste to využije veľa ľudí bez rúry, či na chalupe, či intráku, takí, čo ich je doma málo...si skvelá, @cesminaz , len pridávaj!5* za odvahu, popis, fotky aj kus srdiečka v receptoch je málo:-)
gabriele
vyborny napad...ja v tychto horucavach varim a peciem iba v remoske...nedam na to dopustit...ale vidis to...aj so spodnym ohrevom sa to da :)
cesminaz
Velmi pekne dakujem vsetkym za mile komentare :-) Som velmi rada,ze takato forma pecenia tiez zaujala.Ako mnohi z vas pisu,je to vynikajuce na internat ci na chalupu :-) Nebojte sa vyskusat,je to fakt velmi jednoduche a pravdaze aj kolac je velmi chutny ;-) @smejkad ci je to kastrol alebo panvica to je jedno,hlavne je aby bolo teflonove,alebo keramicke.Ci sa v tvojom kastrole da,to neviem,to by som ho musela vidiet.Nemyslim ze by ti pri takomto peceni zostal spodok surovy,kedze tu sa to praveze zo spodu pecie.Podla toho co pises,myslim ze by si to risknut mohla,ale to musis ty odhadnut,ci sa nato hodi.. @frezia68 to som velmi rada,ze ti toto prislo vhod :-) Budem rada,ak vyskusas a das vysledok vediet.Ked mas menej cesta,tak das do mensej panvice,to je uz na tebe.A pravdaze cim mensi kolac,tym je kratsi cas pecenia.Dufam ze budes spokojna,drzim palce nech sa ti vydari! A nech sa vydari kazdemu,kto to vyskusa ;-P
cesminaz
@ubka ved aj ja to tu robim na indukcii :-) V bode 10 a 11 to vidno.Podla toho,aku velku mas panvicu,tu plochu si zapnes.Ja som zapla na celu plochu panvice na c.1..Takze sa nemusis bat,ide to super ;-P
luss44
no si Ty výmyselnica :) dobrý nápad ako prísť ku koláčiku bez zapínania rúry. Uložím si pre prípad potreby.
pacik
Aj keď mám už tri roky aj minirúru, ukladám si aj tento recept, môže sa hocikedy zísť. Myslím, že ašpiruješ na výhru mesiaca :-)
babkamt
recept ma zaujal, pečenie koláča v panvici je pre mňa novinka. Máš ho krásny:-) Hádam ho vyskúšam z polovičnej dávky.
evanaaa
Takže, milá @cezminaz , ty sem dávaš neuveriteľné veci, bola som vyvalená z tohoto koláča, lebo som rozmýšľala, či by som si nemala niečo malé upiecť k rannej káve ( mlieku, kakau), pretože nič nemám na zakusnutie a ty tu ohuruješ niečim skvelým, veľká vďaka ti! Takto si môžem vyskúšať menšie množstvo, dúfam, že sa mi to nejak podarí. A už aj ukladám do KK!
elixir
Pekný nápad, takéto pečenie som ešte nevidela. :)
ywett
inšpiratívny recept, koláč je krásny :)
jamaja
Super nápad, veľmi sa hodí aj pre mňa, keďže pečiem iba z času na čas a vždy zvažujem či piecť alebo nie, aby som neplytvala zbytočne elektrinou na vyhrievanie elektrickej rúry. Určite v najbližšom čase vyskúšam :)
tricia
Ku tej 16ke = pises, ze sa to moze potriet niakou polevou a niakym lekvarom , Niaka/y = z i a d n y/a .
Co teda ???
pacik
Ale no tak, veď si všimnite, že už veľa rokov žije v Maďarsku, jej slovenčina aj napriek jednému slovíčku, je stále veľmi pekná.
afataga
no ja odpadnem, co ludia vymyslia, vyzera ako naozajstny :-)
cesminaz
@tricia vies to je tak..Tam kde som ja vyrastala,tam sme doma a naokolo tak rozpravali.Pouzivali sme casto slova " niako/y/a/e" co znamenalo vlastne "lubovolne" -cize ako chces :-) Napr. ako v b.16 pisem..mozte natriet niakym lekvarom-cize mozte natriet lekvarom podla vlastnej vole. A pouzivali sme aj slovo " voliako a dáky " a to znamenalo v podstate to iste :-) Ked sa ucis doma rozpravat,tak sa nepitas rodicov,alebo starych rodicov ci je to slovo v slovniku slovenskeho jazyka :-) jednoducho co pocujes,to sa na teba nalepi.Ci uz to slovo existuje,ci je pozmenene,ci vymyslene..Na kazdej strane Slovenska maju niake tie svoje slova :-) A inak slovo "niake" vyslovujeme trocha inak kedze tam je "ia" a slovo nijake zase trocha inak,kedze tam je "j" ktore oddeluje pismeno "i" od pismena "a" :-) Co sa tyka slova "nijako" to ma aj u mna rovnaky vyznam,ako ty pises..nijaky/e/a/o = ziadny/e/a/ Takze varechacky predsa sa tu nepobijeme kvoli niakemu slovu :-) Ale aj tak dakujem za tvoj komentar,som rada,ze si nahliadla do receptu :-) @mata3636 :-) @pacik dakujem za obe tvoje mile komentare :-) Je Pravda,ze uz dlho nezijem na Slovensku a slovencinu "ustne" pouzivam doma tiez len na 50% :-) Niekedy musim rozmyslat nad celkom obycajnymi slovami,ze ako sa to po slovensky vola :-) a nie to este pise :-)) No v tomto pripade ide skor o zvyk z domu :-) A co sa tyka vyhry,ktoru si spomenula..mas uplnu pravdu :-) uz mi chyba do zbierky len ta "kniha na mafiny" ;-P
altyn
Chystám sa urobiť tento koláč, no chcel by som vedieť prečo je hladká múka udaná v gramoch, polohrubá v decilitroch a cukor zase v gramoch... Má to nejaký vplyv na výsledok práce? Nemyslím to v zlom, je to len praktická otázka. Ďakujem za odpoveď. :-)))
cesminaz
@altyn vobec to neberiem v zlom :-) Ta polohruba je udana v "dl" lebo jej tam davam len 1dl a to koli konzistencii cesta :-) Odvazis si hladku muku,potom do nej pridas 1dl polohrubej muky a aj Pdp a to cele premiesas lyzicou..no a potom postupujes podla receptu :-) Cesto je vyborne a vlacne.Prave vcera som ho piekla,dala som melasu a ribezle-je vynikajuci ;-P Zacni radsej s 5ks alobalu,je to istota:-) a pec na najmensom stupni..u mna na c.1 .Ak sa ti nahodou na "prvykrat" spodok trosku pripecie,tak ho jednoducho odkroj dole-na chuti kolaca to nebude nic menit :-) Drzim palce @altyn a ozvi sa s vysledkom! Pekny den zelam.
altyn
@cezminaz ďakujem za rýchlu odpoveď, to sa často nestáva. Takže stačí váhu vymeniť za odmerku na tekutiny. Ak sa podarí, skúsim dať aj foto.:-)))
altyn
A až teraz som si uvedomil že si písala" dala som melasu". To prosím akú, trstinovú? Lebo s tou si sladím všetko tekuté, čaj,ķávu... Ale ešte som ju nepoužil na vareie či pečenie...:-)))
cesminaz
@altyn :-) ..v tomto pripade ani nepouzijes vahu,len Rovno nasypes tu polohrubu do 1dwcoveho pohara a pridas k tej odvazenej 300g hladkej muke :-) Melasu zvyknem pouzivat kupovanu hroznovu a morusovu,ale tentoraz som pouzila svoju domacu ceresnovu :-)  varecha.pravda.sk/recepty/pekmez-fotorecept/52368-recept....
Ked mam nato prilezitost ,tak si melasu spravim doma sama :-) Kludne ju mozes pouzit,kde len chces,ci uz sladit snou,alebo do pecenia.Skus,uvdis :-) Pekny den :-)
altyn
@cesminaz WAU, ďakujem, ak by som sa dostal k vareniu melasy, tak ju bude určite robiť podľa teba. Akurát je škoda že u nás nerastie trstina...Ale človek nikdy nevie čo sa mu v budúcnosti zíde... :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia