Foto: cesminaz
Pekmez-Melasa.. Sladký sirup,ktorý si viete s trochou námahy pripraviť aj doma ;-)
tepelná úprava
Postup
-
1
...Pekmez... Je to slovensky melasa,ktorá je vlastne "sirup" z čistej ovocnej šťavy,bez pridania cukru či iných konzervačných látok.Najčastejšie sa vyrába zo sladkého hrozna,alebo moruše..no melasa sa v podstate môže pripraviť z akéhokolvek sladkého šťavnatého ovocia :-) ..z hrušky,jablka,dokonca som videla už aj z "melonu" ;-)) Najhlavnejšie je,aby to ovocie malo dostatok šťavy a aby bolo poriadne sladké...
- 2
..mala som na pláne tento rok morušovú,alebo neskôr hroznovú melasu..Táto tu,prišla na svet mojím spontánnym rozhodnutím ;-)) kedže máme velký čerešňový strom s krásnymi velkými sladučkými čerešňami..Už sme z nich tento rok odložili aj kompot,aj do mrazáku,aj kopu koláču napiekli..no nie a nie ubúdať zo stromu :-// Pri pohľade na strom mi bolo tých čerešňí strašňe lúto,nechcela som ich prenechať "vrabcom" ;-))) a tak ma napadla myšlienka,že z nich urobím "Pekmez"...a tak som niekolko nazbierala..
- 3
..čerešne môžte opláchnuť ak sú špinavé atd,ale nemusíte ak to nieje nutné.Potom musíte čerešne vykôstkovať..na fotke je cca.25kg čerešňí a to mi trvalo "4 hodiny" kým som ich vykôstkovala :-O ..už ma skoro porazilo,ale trpezlivo som si vždy predstavovala konečný výsledok mojej práce ;-P ..a to ma hnalo dalej...
- 4
..teraz musíte čerešne odšťaviť..to už nechám na vás,že kto ako si ich odšťavý..či už použijete odšťavovač,alebo "LIS" ktorý sa používa aj pri hrozne.Najlepším,najjednoduchším a najrýchlejším riešením je LIS..Každý rok si zvykneme od známych požičať na hrozno,ale teraz som na požičiavanie nemala ani čas :-/ kedže som sa vrhla do tohto "výmyslu" z minuty na minutu ;-))) použila som len obyčajný malý odštavovač,s ktorým mi to trvalo 2 a pol hodiny...z týchto 25kg mi vyšlo 17L šťavy...
- 5
..Môj najväčší hrniec má 10L,takže som sa rozhodla tych zvyšných 7L naplnit do fliaš a šupnúť do chladničky-pomaly popijeme ;-) ...takze šťavu dáme hore variť.Ked už bude začínat vrieť,sa bude tvoriť na povrchu taká pena.To znamená,že sa šťava "čistí"..a tú penu musíte opatrne stále pomocou sitka celu pozbierať dole.Toto opakujete dovtedy,kým sa bude pena vytvárať..ja som ju zbierala 3krat,kým sa štava celkom prečistila :-P
- 6
..a už krásne číru šťavu necháme variť na strednom ohni 5-6 hodín..Štava má stále vriet,no nie velmi rýchlo skákať.Na strednom ohni nech sa normálne varí a parí :-) a občas ju musíte premiešať!!! Varí sa odkrytá(alebo do poli zakryta),kedže práve oto tu ide,aby sa tá voda-šťava odparovala..Viem,že sa vám ten čas varenia zdá velmi veľa,ale melasa sa takto musí variť.Čas varenia melasy je 4-6 hodín..Ten čas závisí aj od toho,aké sladké máte to ovocie-od obsahu cukru..Niektorá šťava sa varí dlhšie,lebo hustne pomalšie-neskôr.Tento čas varenia (4-6h) je na väčšie množstvo štavy,ako napr. teraz ja robím.A tento čas platí aj ked varite 20,30 alebo 100L ..jedine ak dáte variť cca.5L tak sa ten čas už automaticky o polovicu kráti..
- 7
...takto polovica vyvrela po 3 hodinách varenia..Doteraz skoro vobec nezmenila vôňu ani chuť..necháme variť dalej :-)
- 8
...šťava po 5 hodinách..už má chuť a vôňu Pekmezu ;-D Teraz si musíme skontrolovať hustotu,lebo ono to vyzerá velmi tekuté,ale to len takto za horúca..
- 9
Ako kontrolu si na jeden tanierik vyberieme za 1Pl Pekmezu a necháme vychladnúť..a podla toho sa už rozhodneme,či budeme ešte dalej variť,alebo nie...
- 10
..ja som sa rozhodla variť to ešťe 1hodinu.. Ale ak chcete,môžte nechať len polhodinu a znova skontrolovať :-P
- 11
A teraz po 6 hodinach varenia ;-)) už len plníme do malých flašiek,ja som dala 2-3 decové flašky,tie sú najideálnejšie ;-) Rýchlo naplníme do flašiek,zakrútime a postavíme niekde bokom...
- 12
..nemusíte dávať do deky,ale kým su flaše teple-nevychladli,pekmez v nich 2-3krát prekolíšte hore dnom a spat,alebo ich postavte "hore nohami":-) Z tejto dávky,čiže z 10L šťavy mi vyšlo cca.1,8-2L Pekmezu.Nechala som aj pre nás na jedenie v jednej malej umelej flaške :-)
- 13
Pekmez je presne dosť hustý,je velmi jemný a hladký ;-) a chuťovo výborný!!! Síce je chutovo trocha inakší a kyslejší než z moruše či medoveho hrozna,ale je skvelý ;-P taký čisto prírodný...takže tá babračka sa s ním oplatila ;-)) Podľa tohto postupu si môžte spraviť hociaký pekmez,tento postup platí na "všetky" sladké šťavy ;-P ...ale robte naozaj len zo "sladkého" ovocia,lebo inak budete mať ten pekmez kyslý :-(( a že vám nezhustne dostatočne...
- 14
Je výborný na chlebík takto samotný,ale aj zmiešaný s Tahinom(sezamova pasta) je neuveritelne dobrý ;-) ..vedela by som zjest za vagon :-))) Alebo si polejete jogurt a vezmete kúsok chleba,ako je u nás zvykom a mačkáte si chlebík dotoho ;-D Taktiež je skvelý do pečenia,do koláčou alebo Helvy..vlastne,použijete ho kde len chcete.. Hlavne nech vám chutí.. ;-P
- 15
Viem,že je s tým vela roboty,ale podla mňa je to dobrá vec a jedna skvelá "možnost" ako zúžitkovať sladučké šťavnaté ovocie ;-) ked už neviete čo s ním...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
oceňujem recept i tvoju trpezlivosť na oveľa viac ako 5* (y)
Co sa tyka Pekmezu,nie "JA" som ho vymyslela :-) ..ja som ho len skusila spravit z "ceresni" to je vsetko.Pekmez-Melasa,sa uz velmi davno pripravuje v Turecku,kde je velmi znama a oblubena :-) Predava sa vsade v obchodoch,dokonca iste vies,ze aj tu u nas v Europe,nie len v Turecku.Turecku na dedinkach ju obycajny ludia robia kazdy rok,z ovocia co sa im urodilo v zahradach.A to nielen hroznovu melasu,ale aj morusovu,jablkovu,hruskovu atd...Melasa nie je lekvar..ja tiez robim lekvare,ale urcite nie takto ako melasu..
Pekmez-Melasa je jeden vyrobok,co sa pripravuje "jedine" tymto sposobom.."melasu" inac nijako neurobis ;-P Ale presne ako ty @gubics tak aj iny,ma pravo na svoj nazor :-) a kazdy sa uz rozhodne sam,ci niaky ten recept urobi alebo nie :-)
...a tatko na ohni ju varia vo velkych kotloch niekolko hodin...
je tu ako melasa určená do pečenia a za tým účelom sa aj používa, nie ako vitamínová bomba, nie ako lekvár.
preto nesúhlasím v žiadnom prípade s @gubics , má pomýlený názor, lebo sa nedá vonkoncom porovnávať s jej lekvárom.
zrejme to nepochopila, píše o niečom úplne odlišnom.
jej využitie ako pekársku ingredienciu pri pečení si viackrát zrozumiteľne vysvetlila a je veľmi dobré a užitočné pre nás všetkých tento vynikajúci recept na domácu výrobu PEKMEZ - u pridala.
dakujem ti ešte raz za to :-)
toto je napriklad "Üzüm pekmezi"-Hroznova Melasa..
..a toto je ceeeelkom ina melasa...ani ja neviem,co to je po slovensky,lebo som to predtym nepoznala :-))
cs.wikipedia.org/wiki/Rohovn%C3%ADk_obecn%C3%BD...
To len taka vlozka, dufam, ze ti to nevadi :-). Myslim, ze viac ludi to nepozna.