Koláč z panvice (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Toto netradicne pecenie som bola nedavno objavila na Tureckych strankach.Piekla som touto formou uz niekolko krat a bola som velmi spokojna :-) Verim,ze taketo pecenie zaujme nielen takeho,kto nema doma ruru,ale aj inych.Je to fantasticke,pohodlne pecenie kolaca nielen v tychto horucich dnoch ;-P

40-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ked som objavila tento druh pecenia,som bola taka nadsena,ze som to musela vyskusat.Na nete ich je hned niekolko,ale kazdy z nich uvadza ine mnozstvo alobalu,takze kym som zistila kolko Ks potrebujem "ja" pri mojom sporaku :-/ mi veru prihorel nejeden kolac.Okrem toho som musela zistovat,ze ktory plamen/cislo je vhodne na toto pecenie..kedze ja mam do c.9,zacala som s c.3 a s 2ks alobalu...no skoncila som nakoniec pri c.1 a pri 5ks alobalu :-) Takze odporucam vam neriskovat zbytocne prihorenie kolaca,ale dajte "hned" 5-6ks alobalu :-) Takze.. Odtrhneme si 2 a pol krat cca.70cm alobalu.Ja tu mam 2x70cm a este 1 polku...
  2. Teraz tie kusy alobalu prehneme cez polovicu,cim dostaneme 5ks na sebe leziacich alobalov...
  3. Velkost alobalu zavysi vzdy od panvice,vzdy musi byt alobal väcsi,nez panvica.Na tento druh pecenia sa pouziva bud teflonova,alebo keramicka panvica..
  4. Ideme na cesto.. Vajcia s krys.cukrom,van.cukrom a solou si vyslahame do peny.Potom za staleho slahania pridavame striedavo,raz trocha oleja,raz trocha mlieka a raz uz zmiesanu muku (30dkg hladka+1dl polohruba+1PDP(15g). Zakazdym dobre vyslahame...
  5. Toto cesto je celkom jednoduche bublaninove cesto.Recept na nu mam od svojej mami.Je vlacne a mäkke,chutovo a konzistenciou vyborne :-) Podla mna na takyto "panvicovy kolac" to najvhodnejsie..
  6. Ja som chcela pre krasu a chut mramorovy vzor...Z hotoveho (bieleho) cesta si odoberieme 4pl do jedneho pohara.Pridame 1pl kakaa,1cl skorice,1 pl oleja a premiesame.Podla toho,ze ake je to huste pridame k tomu mlieko.To su cca. 1-2pl mlieka.Dajte tolko,aby ste dostali hustu,ale tekutu masu..
  7. Teraz masu vylejeme do panvice,ktoru sme dobre vytreli maslom a posypali trochou muky..
  8. ..pociarkame hore-dole s kakaovou masou,ktoru sme si v pohari vymiesali..
  9. ..naukladame mensie kusky ovocia.Ja som pouzila marhule aj broskyne,ale kludne mozte dat hociake ovocie,alebo ho jednoducho vynechat.
  10. Panvicu polozime na sporak,na ktory sme si uz polozili alobal..
  11. Panvicu zakryjeme pokrievkou a zapneme si najmensi plamen aky len mame.Ja mam do c.9 takze som si to zapla na c.1 Ten kto nema elektricky,ale plynovy sporak,odporucam mu dat najprv platnu a potom alobal.To preto,aby sa vam to nahodou nepripalilo.Nech mate hociaky sporak "VZDY" pecte na najmensom cisle-plameni!
  12. Takto to vypadalo po 30ich minutach pecenia :-) Vo vnutri pokrievky sa vytvorili zopar kvapiek,ale to vobec nevadi.Takyto kolac sa pecie najmenej 35 minut a najviac 60minut.Cas pecenia zavysi od mnozstva kolaca,ze z kolkych vajec robite a aj pravdaze od velkosti panvice.Prvykrat mozte odkryt pokrievku po 30ich minutach pecenia.Vtedy mozte tie kvapky z pokrievky aj utriet :-) alebo ak chcete,zacviknite na zaciatku pod pokrievku jednu utierku,ktora vam tie kvapky popije..ale ja nezvyknem :-)
  13. Kedze ja mam dost hruby kolac,odkryla som prvykrat az po 40ich minutach a pichla do stredu na kontrolu ihlou,ci je uz kolac prepeceny.Stred som este prepeceny nemala,tak som ho znova zakryla a nechala piect podla oka (ako rastol stred) este 15 minut..
  14. Uz hotovy,upeceny kolacik ;-P Piekol sa mi presne 55 minut.Kolacik nechame takto v panvici vychladnut..
  15. Po vychladnuti som zobrala kusok peciaceho papiera,aby sa mi kolac nahodou nenalepil na ruku a otocila panvicu...Kolacik velmi lahko vysiel ;-P
  16. Krasne upecene boky aj spodok kolaca ;-P Kolacik je vysoky 6cm s priemerom 25cm..presne idealne miery ;-P ..akoby ste piekli v rure :-) Takto si mozte upiect nielen takyto ovocny kolac,ale aj cokoladovy,vanilkovy ci citronovy atd.Mozte ho po upeceni prekrojit a natriet lekvarom,ci niakym kremom.Alebo ho poliat niakou oblubenou polevou :-) Celkom podla fantazie...
  17. Kedze ho peciem v tomto obdobi väcsinou s ovocim,tak ho len posypem praskovym cukrom a podavam :-) Verte, ze nielen rodinu,ale aj nejednu navstevu takymto "netradicnym" kolacom velmi milo prekvapite.Prajem prijemne a hlavne vydarene pecenie ;-D
  18. Tento druh pecenia je podla mna nielen pohodlny,ale hlavne usporny.Ked chcete upiect hoci aj malicky kolac,tak si tu ruru musite aj dopredu vyhriat..a uz len "to" trva pri tych kvalitnejsich rurach aspon 10minut! No a potom este cas pecenia odkedy ste dali pekac do rury..To vsetko spotrebuje vela energie ci plynu.Jasne,ked pecieme velke mnozstvo a iny druh kolaca,tak je rura vhodnejsia a idealnejsia :-) ale ak ide len o jednu bublaninu,alebo takyto druh kolaca,tak preco to nevyuzit?! Vela ludi uz doma deti nema,alebo este deti nema a preto by im postacil aj maly plech kolaca.No napriek tomu,aky maly kolac pecu,musia zapnut ruru.. Tym chcem povedat len tolko,ze ked uz raz existuje takyto druh pecenia,tak preco to nevyuzit? Je to vynikajuca moznost nielen pre tych,co nemaju doma ruru,ale aj pre kazdeho kto chce nielen pohodlne,ale pritom aj usporne piect ;-P