Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Koláč z kyslej smotany fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 20. októbra 2023
Koláč z kyslej smotany (fotorecept)
Foto: tejaja

Jednoduchý, ale veľmi chutný koláč na bežné dni.

1 plech
porcia
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
3 ks
300 g
200 g
1 plochá PL
2 ČL
100 ml
500 ml pochúťková
Tvarohová hmota:
250 g pevný
1 PL
1 ks
50 g
1 ČL (Maizena)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Všetky prísady na cesto vyšľaháme do jednoliatej hmoty.

    Koláč z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na tvarohovú hmotu premiešame tvaroh s cukrom a žĺtkom.

    Koláč z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme maslo a Maizenu a prešľaháme.

    Koláč z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polovicu cesta vylejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech.

    Koláč z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Lyžičkou ukladáme na cesto kôpky tvarohovej náplne.

    Koláč z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme druhou polovicou cesta.

    Koláč z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme v rúre na 180 °C dozlata.

    Koláč z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečený koláč posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.

    Koláč z kyslej smotany (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

helena10
Vyzerá chutné. 🌞 Bolo by vhodné, aby si pri svojich koláčok doplnila rozmer plechu, na akom si piekla.
tejaja
@helena10 (20.10.2023 14:33)
Ono by bolo vhodných viac vecí::))) Napríklad písať dobu prípravy, dobu pečenia aj dĺžku prípravy tam, kam to patrí. :)))
Ďakujem vám za komentár.


helena10
@tejaja , podľa mňa doba prípravy je rozdielna u každého, lebo nie všetci sme rovnako šikovní, niektorí sú odborníci... a rozmer plechu aj čas pečenia väčšina varecháčov píše v postupe s poznámkou, že závisí od výkonu vlastnej rúry.
Pekný večer prajem.

lilyre
Ahoj,
ten koláčik vyzerá naozaj dobre a podľa mňa je aj rýchla príprava. Len ten rozmer plechu ... naozaj je dobré uviesť ho, už sa mi stalo, že som rýchlo dorábala cesto, pretože som použila väčší plech, ako bolo treba. Ostatné pripomienky nie sú podstatné
lilyre
No... koláč som včera robila, nevydaril sa tak, ako som si predstavovala, nechýba v recepce náhodou kypiaci prášok do pečiva?
tejaja
@lilyre (30.10.2023 10:09)

Nechápem, v čom je chyba. Mne (a nielen mne, ale každému, komu dám recept) sa vydarí. Prášok do pečiva do cesta neide, nahrádza ho lyžica sódy bicarbóny. Koláč je jemný a po prvom ochutnaní sa ma pýtali, čo v ňom je, že je iný ako zvyknú podobné koláče bývať. Vyšľahali ste dobre cesto? A dali sódy 1 lyžicu? Mohlo to byť aj nekvalitnou kyslou smotanou, bohužiaľ, sú v obchodoch aj také.
martamm
Jednoduchy, urcite vyborny kolacik, ale mozem sa spytat, aky je "pevny tvaroh? Rada by som ho upiekla, ale netusim, ci je dolezite, aky tvaroh pouzijem. Dakujem za info
lilyre
Sódu som dala podľa receptu, šľahala som v robote, takže asi tá smotana ??? Alebo možno tvaroh, použila som jemný, mala som použiť hrudkový. Chuťovo bol veľmi dobrý, nie veľmi sladký, tak skúsim ešte raz...
tejaja
@martamm (1.11.2023 08:39)

Pevným tvarohom sa myslí buď hrudkovitý, ten sa pri vymiešaní s ostatnými surovinami spojí na jednoliatu hmotu. Alebo tvaroh síce nie hrudkový, ale nie taký mäkký, že po vybalení z neho tečie syrovátka. Klasický tvaroh by bol najlepší, ale nie všade ho dostať. Neviem, kde bývate, ale u nás dostať maďarský tvaroh alebo keď ideme do Maďarska, tak si ho kúpim. A ten je výborný.
tejaja
@lilyre (2.11.2023 12:42) Tak asi ste to teraz vystihli, bude to tým tvarohom. Nepoužívajte tvaroh, ktorý po vybalení je mäkký, prípadne z neho tečie srvátka. Na všetky koláče používam len hrudkový tvaroh.
Pekný večer:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia