Koláč Špic puk

gumkaci - bez fotkygumkaci, 3. marca 2010

Je to recept ešte od mojej babky a robím ho rada aj ked nie je na to žiadna príležitost,dá sa robit vždy.

30 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

0,5 kg
250 g
1 ks
250 kg
3 ks
1 dl
1 ks
1 ks
200 g
1 kg
150 g




Postup

  1. 1

    CESTO: Múku si preosejeme do nádoby.Pridáme ostatné suroviny a to cukor, vajce, práš. do peč.,palmarín,mlieko,vanil.cukor.Všetko spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto,ktoré si zatiaľ odložíme do chladu. Poznám.:Cesto rozdeliť na 2 diely.

  2. 2

    PLNKA: Jablká olúpeme,postrúhame.Pridáme práškový cukor,škoricový cukor a premiešame.Orechy zomelieme a pridáme k jablkám. Poznám.:Orechy môžu byť ale aj nemusia.

  3. 3

    Cesto vyvaľkáme a na valčeku ho prenesieme na plech,ktorý sme si vymastili a múkou vysypali.Na cesto si potrieme plnku a na to druhú časť cesta.Dáme do rúry upiecť.

Diskusia k receptu

kuchticka
Tento kolac je skutocne velmi rychlo spraveny a peciem ho vzdy ked mam dostatok jablk, ktore nikto nechce jest. V Cesku mu hovoria linecky jablkovy.
Predpokladam, ze palmarin je druh tuku-margarinu. Ja pouzivam maslo.
kabelka
jato poznam pod nazvom,, jablkove pyte,, je to rychle a velmi chutne. nechapem len ze kto rad vari a hlavne na slovensku sa tvari ze nepozna tuk palmarin.je to cudne.
hannah22
kabelka pozri si profil "kuchticky" a pochopíš prečo tá otázka, ináč jablkový koláčik ten vždy poteší , zasýti a prevonia celý dom ...:))
kabelka
ja sa ospravedlnujem.som tu nova a necitala som vsetky profily.sorry.
hefi
Ja som ho tiež dakedy robievala, ale bez orechov, dobrý tip gumkáčik, skusim s orechami. Ale nám chutil aj bez orechov. Je fakt dobrý.
frezia68
Áno,kuchtička,palmarin je druh margarínu,iste v USA pod iným názvom.Tento koláč robíme často,najmä na jeseň,keď je veľa jabľk,len s tým rozdielom,že prvé cesto posypeme s orechami,aby nepremoklo od strúhaných jabľk a jablčká posypeme hrozienkami,namočenými v rume.Výborný!
oblizprst
Stará mama mojej švagrinej ho naučila piecť aj mňa, a volala ho "Jablkové pité". Je to mňamka, za ktorou sa vždy len tak zapráši.
bozulka
Tiež robievam pyté už dlhé roky a keď nemám mleté orechy tak použijem na cesto jemnú strúhanku aby sa cesto nenamočilo a posypem rumovými hrozienkami.Horné cesto ešte popichám vidličkou aby odchádzala para z jabĺk.
maruskaba
Je to výborný jablčník, ja tiež spodné cesto posypem mletými alebo na veľmi drobno nasekanýmiorechami, prípadne domácou jemnou strúhankou z rožkov ( do receptu po mojej babičke hrozienka nepatria) a vrchné cesto popichám vidličkou. Výborný je tento koláčik aj s tvarohovou plnkou.
sovka62
V jarnej sezóne nahradím jablká podusenou rebarborou. Orechy na prvé cesto dávam vždy a na to rebarboru (jablká). Jablkový uchytávame z plechu ešte teplý, ale rebarborový je lepší až studený.
veronika353
Do nastrouhaných jablek přidám kromě cukru a skořice 2 Zlaté klasy,ta plnka je potom trochu želatinová a spodní těsto nenavlhne.Někdy vyzkouším i tu tvarohovou náplň.
cinkla
Kuchticka, nic si z toho nerob. Ja tiwz palmarin nepoznam, pouzivam maslo ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia