Foto: sracz
„Starý chlap, hotová opica“ – to platí aj o mne – bezo sporu! Akosi častejšie, po 65_ke potrebujem pomôcť s tým, čo som kam Zobraziť celý popis„Starý chlap, hotová opica“ – to platí aj o mne – bezo sporu! Akosi častejšie, po 65_ke potrebujem pomôcť s tým, čo som kam uložil, čo mám urobiť, alebo kam som to a hlavne pre čo, vlastne bol poslaný. Tak to bolo aj s týmto koláčikom, ktorého vôňu a chuť som si v súvislosti s pamiatkou na moju mamku, dokázal vybaviť, ale rcp = ticho, nič, prázdno. Pomohla mi však moja ďalšia „periférna pamäť“ – teda moja dcérenka Angelika – na Skype! Varím a pečiem si aj sám a dokonca rád, tak som to "spustil"!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
100 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
1 ČL |
|
200 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Plnka: | |
1000 g |
|
150 g |
|
2 ks |
|
150 g |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
Sneh: | |
4 ks |
|
100 g |
|
štipka g |
|
Na ozdobu: | |
150 g |
|
6 - 8 PL |
|
1 PL |
|
2 PL (na posypanie pekáča) |
|
Postup
-
1
… a pre istotu, hlavne preto, lebo sa bude „baviť“ o pečení, všetko ku ruke do náležitého „haptáku“ – pravý horný roh obrázku predstavuje olej s HLM_om v spray_i, vrecúško s na hrubo strúhaným kokosom (na posyp) a super pomôcku: rukoväť s krátkym valčekom na „oske“, pre hladenie cesta v „mantinelmi obmedzenom priestore“; budeme ešte o ňom hovoriť!
-
2
do pomocnej misky № 1 (ja som použil „kysku“) vložíme všetky ingrediencie pre cesto, teda preosejeme hladkú múku (HLM) s prdop_om (prášok do pečiva), štipkou soli, mletými vlašskými orechami a práškovým cukrom, pridáme jedno celé vajíčko (bez škrupinky) a mäkké maslo (ráno som ho vybral z chladničky, odvážil a potrebnú časť ponechal na stole); jemne, ale dôkladne (asi ako keď svoju nežnú ½ pripravujeme na mammogram) vymiesime do tvaru takejto lesklej gule formátu „E“ (zo stupnice A÷F = Angrešty, Bobule, Citróny, Dyne, Ej_ci Božičku, Fuj_ci Božičku); verte mi, že pomocou tepla Vašej ruky to ide ľahko!
-
3
do pomocnej misky № 2 vložíme ingrediencie na plnku: tvaroh jemný 1 kg; cukor práškový 15 dkg; cukor vanilkový 2 vrecúška; maslo čerstvé (opäť zmäknuté na „fľ_fľ_fľ“) 15 dkg; vajíčko_žltky čerstvé 4 ks; čerstvo nastrúhanú kôru z jedného citróna a dôkladne na hladko vymiešame (ja som si pomohol „stierkou“)
-
4
v pomocnej miske № 3 (zo súpravy „robota_šľahača“) zo 4 čerstvých vajíčko_bielkov, štipky sódybicy (jedlá sóda bicarbóna) a 10 dkg cukru (kryštál:krupica) vyšľaháme tuhý sneh (kontrolu urobíme tak, že po predpoklade perfektnej tuhosti, pomocnú misku № 3 obrátime o 180 º = keď sneh nevypadne je superfasapríma, ak vypadne, musíme urobiť druhý -: )))
-
5
obsahy všetkych troch pomocných misiek sú pripravené na realizáciu výslednej formácie! Elektrickú rúru som vyhrial na 350 ºF/180 ºC (rozhodne sa však orientujte podľa skúseností s vlastnou rúrou); pekáč (tepšu) som vystriekal olejovým HLM_om v spray_i, porozsypoval po nej ~ 2 PL strúhaného kokosu a poukladal doň na malé časti „rozvaľkané“ cesto; v celom veľkom kuse sa rozpadáva, ale v pekáči ho vyrovnáte pomocou valčeka z výbavičky detskej kuchyňky Vašej dcérky, alebo ako ja teraz, s pomôckou z Tupperware; túto časť prípravy robím najradšej, lebo cesto „zlepujem, ako lastovičky hniezda, ale napokon výsledok je „perfiš“! Pekáč s cestom som vložil na 15´do vyhriatej rúry, potom som ho vybral von a šikovne naň rozotrel tvarohovú plnku (tesne pred rozotretím som ho ešte ručným elektrickým šľahačom zjemnil; potom som ho vrátil do rúry na ďalších 15´
-
6
tretiu vrstvu tvorí sneh – tuhosť držal ako „luteránska viera“ aj keď musel viac ako ½ hodinu čakať na poradie,
-
7
pekáč som vrátil do rúry a nechal 5´ a po skontrolovaní ešte 5´ na „zlatisto“ dopiecť
-
8
než sa „sneh opálil“, rozpustil som nad parou, v guľatej nerezovej pomôcke položenej, do spodnej miskly s vriacou vodou, polámanú horkú čokoládu (150 g); pridal som do nej 6÷8 PL čerstvého masla a túto tvoriacu sa polevu som „vyglancoval“ 1 PL šľahačkovej smotany
-
9
na povrchu len_len vychladeného koláčika som z polevy, pomocou PL, „vytvoril“ takýto kubistický obrazec; ja to nazývam „absolute subjective art“ – teda nech si každý tvorí slobodne podľa vlastného výberu, alebo nech čokoládu iba tak na hrubo nastrúha, či povrch posype grankom
-
10
takto vyzeral môj trojposchodový koláč s tvarohom v reze,
-
11
takto pokrájaný na „štangličky“, pre mňa na dezertnom tanieriku (zajedal som k nim zvyšok vlašských orechov),
-
12
nuž a takto som ho predložil, pokrájaný na kocky, mojej lepšej ½ na kryštálovom!
tvarohové, to je moje, ale nemá mi to kto dať pod nos, tak to zostane na mne, ukladam
Chcem sa len opýtať, @sracz teraz Des Moines Iowa a predtým? Nie náhodou Košice village? Bye. :o)
ved je starší iba o dva roky...ale-ak by takéto musel-tak hned by mal opačným smerom uhýbavé kroky...!!
za tvarohový by ma chválil do nebies..
ako aj ja teba...:-)
je určite viac ako E X C E L E N T N É.
Rcp tohto fajnového koláčika je už prekopírovaný.Vďaka
Holandsko pozdravuje do U S A