Koláč Reinling z Rakúska

tesari - bez fotkytesari, 16. januára 2016
Koláč Reinling z Rakúska
Foto: tesari

Väčšinu času trávim v Rakúsku a raz som si listovala jeden časopis a našla som tam koláč, ktorý Rakúšania nazývajú Kartnerský Reinling. Prečítala som si recept a povedala som si, že ho vyskúšam urobiť. Ingrediencie som mala doma a tak som koláč upiekla a podaril sa mi na prvýkrát. Mne aj manželovi veľmi chutil. Koláč je vhodný na raňajky s čajom alebo kávou - aspoň mne táto kombinácia chutí.

10
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 160 °C

Suroviny

30 g
65 g
250 ml
500 g (hrubá múka)
65 g
1 ks
2 ks
5 g
z 1  citróna
Plnka:
 (pomleté)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z trošky vlažného mlieka, droždia, trošky múky a malej lyžičky kr. cukru pripravíme kvások - mne vykysol veľmi rýchlo a použila som sušené droždie.

  2. 2

    Kým vykysne kvások tak si medzičasom pripravíme základ na cesto: základ cesta budeme pripravovať vo vodnom kúpeli. Takže v hlbšom hrnci, ktorý máme v inom hrnci s vodou, si roztopíme maslo, prilejeme zbytok mlieka, pridáme vajce, žĺtka, cukor, soľ a citrónovú kôru a všetko spolu šľaháme mixérom do peny. Keď máme taký tekuto-penový základ, vyberieme hrniec z vodného kúpeľa a vmiešame múku s kváskom a vypracujeme cesto, ktoré potom prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť. Rakúšania používajú na koláč ich hrubú múku, ale mne pripomína skôr našu polohrubú múku. Môžete skúsiť použiť aj iný typ múky - napr. špaldovú a podobne. Základom je nechať cesto dobre vykysnúť.

  3. 3

    Keď cesto vykysne - objem sa zväčší jednonásobne, tak ho vyberieme na pracovnú dosku, trochu vymiesime a rozvaľkáme na štvorec s hrúbkou 1 cm.

  4. 4

    Cesto potrieme roztopeným maslom, kakaom, posypeme orechmi, hrozienkami, škoricou, cukrom a trochou medu. Cesto s plnkou zrolujeme, konce jemne pritlačíme a stočíme do slimáka. Zoberieme stredný hrniec s kovovými uškami, vymastíme maslom a koláč do neho vložíme. Necháme ho opäť vykysnúť, pričom ho opäť zakryjeme vlhkou utierkou - mal by zväčšiť objem jedenkrát. Potrieme maslom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 st. cca na 35 minút.

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
lákavý recept, rada ho upečiem. Ako dlho si asi šľahala hmotu nad parou? Zrejme si mala na mysli, zdvojnásobenie množstva pri kysnutí, jednonásobok ostáva nezmenený;-) Keď napečiem, ozvem sa, ďakujem:-)
jejo momentalne sme so svagrom riesili nejaky takyto kolac Presniz sa vola je povodovom taliansky... ak svagor je talian a povzdbudzuje ma nech sa to naucim piect lebo tatkyto jeden kolac v taliansku stoji 17 € :D tak idem skusit ci sa tento vas recept bude podobat na ten jeho taliansky kolacik :D
Ďakujem za komentíky. Prepáčte, ak som vás doplietla tým zväčšovaním cesta - "jednonásobne" :), proste má svoj objem zväčšiť, teda ak je to správne - dvojnásobne :) A ako dlho som ho šľahala? Fíha, to presne neviem - ale možno niečo okolo 10 - 15 minút - nestopovala som to, ale vytvorí sa taký tekuto - penový základ a vtedy som to odstavila, ešte za tepla som pridala múku a kvások, vymiešala, prekryla mokrou utierkou a nechala stáť.
A samozrejme, plnku si môžete prispôsobiť podľa chuti, ale originál má tento typ plnky. Robila som ho už aj s tvarohom.

Pridaj komentár k receptu: