Koláč Reinling z Rakúska

Autor receptu: tesari

Väčšinu času trávim v Rakúsku a raz som si listovala jeden časopis a našla som tam koláč, ktorý Rakúšania nazývajú Kartnerský Reinling. Prečítala som si recept a povedala som si, že ho vyskúšam urobiť. Ingrediencie som mala doma a tak som koláč upiekla a podaril sa mi na prvýkrát. Mne aj manželovi veľmi chutil. Koláč je vhodný na raňajky s čajom alebo kávou - aspoň mne táto kombinácia chutí.

10
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 160 °C

Postup

  1. Z trošky vlažného mlieka, droždia, trošky múky a malej lyžičky kr. cukru pripravíme kvások - mne vykysol veľmi rýchlo a použila som sušené droždie.
  2. Kým vykysne kvások tak si medzičasom pripravíme základ na cesto: základ cesta budeme pripravovať vo vodnom kúpeli. Takže v hlbšom hrnci, ktorý máme v inom hrnci s vodou, si roztopíme maslo, prilejeme zbytok mlieka, pridáme vajce, žĺtka, cukor, soľ a citrónovú kôru a všetko spolu šľaháme mixérom do peny. Keď máme taký tekuto-penový základ, vyberieme hrniec z vodného kúpeľa a vmiešame múku s kváskom a vypracujeme cesto, ktoré potom prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť. Rakúšania používajú na koláč ich hrubú múku, ale mne pripomína skôr našu polohrubú múku. Môžete skúsiť použiť aj iný typ múky - napr. špaldovú a podobne. Základom je nechať cesto dobre vykysnúť.
  3. Keď cesto vykysne - objem sa zväčší jednonásobne, tak ho vyberieme na pracovnú dosku, trochu vymiesime a rozvaľkáme na štvorec s hrúbkou 1 cm.
  4. Cesto potrieme roztopeným maslom, kakaom, posypeme orechmi, hrozienkami, škoricou, cukrom a trochou medu. Cesto s plnkou zrolujeme, konce jemne pritlačíme a stočíme do slimáka. Zoberieme stredný hrniec s kovovými uškami, vymastíme maslom a koláč do neho vložíme. Necháme ho opäť vykysnúť, pričom ho opäť zakryjeme vlhkou utierkou - mal by zväčšiť objem jedenkrát. Potrieme maslom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 st. cca na 35 minút.