Foto: Eruska25
Jednoduchý hrnčekový koláč s tvarohom a čokoládovým lekvárom.
20 minút
príprava
príprava
20 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
2 ks |
|
1 hrnček |
|
1 bal. |
|
1 hrnček |
|
1/2 hrnčeka |
|
2 hrnčeky |
|
1 bal. |
|
|
|
Tvaroh: | |
250 g |
|
1 PL |
|
Čokoláda: | |
150 g |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
Vyšľaháme vajíčka, kryštálový a vanilkový cukor. Postupne pridáme ostatné suroviny, citrónovú kôru používam Dr.Oetker, keďže citróny sú chemicky ošetrované. Vylejeme ma vymastený a múkou vysypaný plech, môj má rozmery 34 x 36 cm. V jednej miske roztopíme čokoládu v mikrovlnke a primiešame lekvár. V druhej miske zmiešame tvaroh s cukrom.
-
2
Na cesto robíme lyžicou biele a tmavé kopčeky.
-
3
Upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 20 - 25 minút.
-
4
Pocukrujeme cez sitko práškovým cukrom, nakrájame a . . . . chutil všetkým.
Reagujem na komentár, ja som v sobotu zase koláč piekla, robila som malé kôpky a teda ich je viac. Niektoré klesli dole, ale nie až pod cesto. Určite by som cesto nepredpekala, treba robiť menšie kôpky. Čokoládu som dala polovicu 40 percentnú a polovicu 78 percentnú.
Je to variácia piškótového cesta a ja ho mám tu: varecha.pravda.sk/recepty/bublanina-pre-zaciatocnikov/840...
Len dávam na ten rozmer plechu tri vajcia,cukru stačí 2dl + šľahačková smotana 0,25l (stačí aj 2dl mlieka+0,5dl oleja).Je možné,že si vajcia prešľahala a cesto ti zredlo.Vajcia šľaháme len do chvíle,kým sa nezačnú robiť bubliny a cukor je ešte medzi prstami celkom nerozpustený.Raz sa mi sťažovala jedna,že sa jej nepodaril a nakoniec som zistila,že vajcia šľahá pod deklom,aby jej nezastriekalo linku ...a to bola chyba.Prvých pár otáčok si prekryjem misu utierkou.Podstatou úspechu je dostať do cesta vzduch.Táto bublanina má toľko variácií,že s ním neskúsená kuchárka vydrží dlho rodine uspokojiť chuť na sladké.U nás je naj s višňami a kakaom v ceste (píšem v diskusii).Robievam aj slivkovú so škoricou,len polené slivky a aj marhule sa dávajú kožou dole.U tejto bublaniny je výhodou to,že do nej nejde maslo a výsledok je totožný.
no co, clovek sa uci cely zivot a niekto si hadam aj zapamata:))) pekny den prajem
Dnes upeceny, na fotke je akurat vybrany z rury, uz len posypat praskovym cukrom a k salke s cajom ako stvoreny... vonku je tak akosi uprsano, o to nam bude lepsie chutit.
Dakujem za recept.