Kokosový rumovník

Ján Tomeček
šéfkuchár hotela Polex v Senici, 9. novembra 2010
Kokosový rumovník
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

Cesto:
4 ks
260 g
260 g
10 lyžíc
8 lyžíc, teplá
1/2 vrecka
Krém:
1/2 litra
1 ks
1 ks
250 g
150 g
 trocha
2 pl




Postup

  1. 1

    Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom, pridáme olej, teplú vodu, múku, prášok do pečiva a nakoniec tuhý sneh s bielkom. Dobre premiešame. Polovicu cesta vylejeme do vymastenej formy na srnčí chrbát a upečieme.

  2. 2

    Do druhej polovice cesta pridáme kopcovitú lyžicu kakaa. Premiešame a upečieme v spomínanej forme. Cesto vyklopíme a pokrájame na rovnaké kúsky. Medzitým si pripravíme krém. V mlieku uvaríme zlatý klas spolu s vanilkovým cukrom.

  3. 3

    Keď krém vychladne, primiešame k nemu práškový cukor vymiešaný z maslom. Zjemníme rumom a kokosom. Plátky cesta striedavo natierame krémom a ukladáme vedľa seba. Podobne natierame aj povrch koláča. Pripravíme si čokoládovú polevu a oblejeme celý koláč.

  4. 4

    NÁŠ TIP: Koláč dáme vychladnúť a nožom namočeným v horúcej vode krájame na šikmé rezy. Tento zákusok určite privíta návšteva, chutí však aj domácim maškrtníkom.

Diskusia k receptu

jatanika
aký zvláštny názov.... a ejhľa môj metrový koláč :-) .... robievam pravidelne na Veľkú noc... len bez kokosu
marianne69
...veru, moj oblubeny metrak, ja ho robim na poziadanie,ale vacsinou na vianoce....
3sandra3
ja to tiež poznám ako metrový koláč... s kokosom je to pre mňa novinka, ale skusim, môj synovec má rád kokosové zákusky
zabiatko66
No tak teda to je fajnotka. Moja mama robí podobný a volá sa to metrový koláč. Bez kokosu.
garanco
Pridávam sa - je to dobrotka, aj u nás známa ako metrový koláč, ale bez kokosu a máme ho veľmi radi!
mojack
Ja som pre zmenu urobila ine cesta.Orechove a makove.
tetuska
starý známy metrový, robievam tiež bez kokosu...
hannah22
jajky poleno alebo starý dobrý metrový koláčik, bez neho by neboli Vianoce, deti ho volali poleno , bez kokosu ale dobrota.... :))
marika33
jejjjj, ako by som si pochutila,ale to je ako aj metrovy? však?
vcelka
Ešte koľko Varešuliek spomenie, že ho poznajú ako metrový...:-) Ale väčšinou píšu, že to robia bez kokosu, takže toto je potom iná verzia, nie, čo na to redakcia?
enge149
áno je to základ metrového koláča,a môžu to napísať aj iné čo to pečú,nemá to vplyv na nikoho,doplniť a upraviť si môže každý podľa svojich chutí a možností a už vznikne aj nový názov,všetko "OK"
tinca
áno je to premenovaný metrový koláč, robím ho každé vianoce
torticka
My sme metrový koláč robili na Všech svätých. Mal 75 cm. Ale bez kokosu.
tothka
Aj my ho mávame na Vianoce. A že je s kokosom? No bude inovácia, za vyskúšanie to stojí a možno že aj zachutí.
verula
poznam ale ulozim si obcas clovek zabuda ze aj taketo nieco je dik
pupavciatko
ja tiež tento zákusok poznám pod názvom metrový. plnku robím bez kokosu s rumom alebo rumovou esenciou. je naozaj slávnostný a nemusí sa zahanbiť ani pred tortou. piekla som ho na oslavu maminkinej 70-ky a všetkým superne chutil
maorka
nech sa vola ako chce, každý si plnku vylepší podľa seba... a to je fajn.. moji clapci si ho tiež premeriavali či má iste meter... pečiem ho rada a všetkým chutí.. ,ja som do plnky vmontovala neraz aj mleté orechy.. aj tak to chutilo..
kata50
Už by som na neho bola aj zabudla. Staré ale dobré . :-))
heureka
Kokos máme radi,az prílis...
dobry recept,ukladám a upeciem!
janet
tento recept mám ale pod názvom METROVE REZY ale mne tam kokos nejde...ináč presne takto vyzerá,robievali sme ho na polievačku...manžel sa naň vždy tešil...ale teraz sa už robieva hoci-kedy nakoľko na Veľkú noc NIE SME DOMA
janocka84
Mnam, dnes som upiekla podla tohto receptu :D nech sa vola ako chce, je paradny. Len by som sa chcela opytat autora receptu akú velku formu na to pouzil, lebo tie moje su celkom male, ale cesta by som tam kludne aj viac dala ako v recepte, teda z viacerych vajec.
marianna76
tak tento určite vyskúšam... naši chodia do Polexu na obed a vždy si chvália. verím, že ich poteším...
cupcake
Poznam ho tiez ako metrovy, ale s kokosom som neskusala. Takze urcite vyskusam, vdaka za napad, kokos mame radi, bude trosku zmena. Inak pekavame ho tuna aj na svadby, ma uspech.
ethanel
Krasna prezentacia a pridama sa ku slovenskym gazdinkam ze tiez to poznam pod metrovym kolacom ... aj ked bez toho kokosu :)

No na Slovensku som sa uz stretol v restauraciach s tym ze sefkuchar si rad premenuje alebo pomenuje vsetko posvojom a niekedy mame naozaj zaujimave a pestre nazvy jedal v slovenskych restauraciach a ked nam to prinesu tak zistime ze nase stare matere to piekli doma uz ked sme boli male deti :)
gordonko
@janocka84... cesto sa vylievá do formy srnčí chrbát a môžeš ich urobiť niekolko ,pokrájaš a striedavo lepíš bledý za tmavým.... kludne až do rána a nebudeš mať metrový ,le kilometrový
emmatessdad
ani mne sa nepaci premenovavanie klasickych jedal, objednat si kokosovy rumovnik a donesu mi metrovy kolac??? neviem, asi by som bola sklamana.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia