Kiwi a hroznový flan fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 10. marca 2013

Teraz je u nás hroznová sezona, tak som sa rozhodol pripraviť dezert k nedelňajšiemu obedu...

Suroviny

Cesto:
175 g
120 g
1 PL
2 - 3 PL
Ostatné prísady:
60 g
25 g
1 PL
2 ks
1 ks
450 ml
1/2 ČL (alebo mandľový likér 2 PL)
200 g
3 ks
150 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    z uvedených surovín si pripravíme cesto...múku, maslo a cukor spolu spracujeme s vidličkou kým sa nám vytvoria malé hrudky a postupne pridáme studenú vodu len aby nám cesto držalo dokopy,vytvarujeme do gule, zabalíme do plastickej folie a vložíme do chladničky na 30 minút..

    Kiwi a hroznový flan (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto vyvaľkáme a vystleme pripravenú formu, použijeme formu o priemere 25 cm s odnímateľným dnom... cesto vidličkou dobre na husto popicháme...

    Kiwi a hroznový flan (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto vo forme vystleme alobalom a nasypeme doňho suchú fazulu a vložíme na 220 stupňov predhriatej trúby a pečieme 10 minút, potom alobal s fazulou vyberieme a pečieme dalších 10 minút...vyberie a necháme vychladnúť..

    Kiwi a hroznový flan (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    upečené cesto

    Kiwi a hroznový flan (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do stredne velkej nádoby z hrubým dnom nasypeme cukor, múku a želatínu, v druhej nádobe zamiešame vidličkou alebo ručným mixerom vajcia a mlieko a nalejeme do hrnca s cukrom , múkou a želatínou a dobre zamiešame a necháme asi 5 minút odpočívať aby nám želatína napučala...potom na miernom ohni za neustáleho miešania zohrievame, kým nám krém nezahustne asi 15 minút na konzistenciu hustej smotany...nesmie zovrieť, lebo sa nám krém zrazí...stiahneme z ohňa a zamiešame madľovú esenciu alebo mandlový likér...trochu vychladíme a vložíme do chladničky asi na 45 minút a zavše premiešame....

    Kiwi a hroznový flan (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do vychladnutého krému zamiešame vyšlahanú šlahačku a naplníme vychladnuté cesto...

    Kiwi a hroznový flan (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ozdobíme na polovičky prerezanými hroznovými bobuľkami a na plátky nakrájané kiwi, asi 3 mm...ovocie opatrne štecom potrieme rozpusteným ríbezlľovým džemom a vložíme do chladničky asi na 1 hodinu....krájame na rezy ostrým nožom..

    Kiwi a hroznový flan (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

tiginko
krása, fajnotka...hodil by sa mi teraz po nedeľnom obede. Nevadí, dám si včerajší muffin
skorica9
Len nechápem načo je tam ta fazula pri pečení? Ale koláčik vyzerá skvelo.
tassiedevil
@skorica9 , fazula má tam pôsobiť ako záťaž na cesto aby cesto zostalo na spodku koláča rovné..vlastne zabraňuje nadúvaniu cesta...tu v Austrálii to volajú: pečenie na slepo....dakujem za pochvalu:)))
evanaaa
S fazuľou - je to tzv. slepé pečenie, môže sa dať aj iná strukovina, dokonca niekde už predávajú aj guličky na ten účel, kto pekáva, to pozná. Ale výborne vypadá, a ešte od chlapa, nemám slov.
pivonka
Delikatesa a krásne na pohľad. Aj džemom si potieral? Ja mám z červených ríbezlí, to už by také pekné nebolo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia