Keksíky babičky bylinkárky fotorecept

Ivan Klčovský
šé̀fkuchár wellness hotela Chopok v Demänovskej Doline, 5. júna 2014
Keksíky babičky bylinkárky (fotorecept)
Foto: Pravda - Robert Hüttner
18 ks
porcií
35 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

60 g
3 ks
120 g
250 g
4 PL
 na dozdobenie
200 ml




Postup

  1. 1



    V hrnčeku zohrejeme vodu, pridáme maslo a za stáleho miešania pridávame vločky a vajcia. Hmotu miešame dovtedy, kým sa nezačne odliepať od bokov hrnčeka.

  2. 2



    Uvarené a očistené zemiaky nastrúhame a pridáme do zmesi z vločiek, cesto posolíme, okoreníme, pridáme doň bylinky a necháme vypracované 30 minút odležať v chladničke. Po vybratí z chladničky urobíme z cesta guľky, ktoré trochu stlačíme na papieri na pečenie tak, aby sa vytvoril keksík, na ktorý navrch položíme orechové jadro.

  3. 3



    Keksíky pečieme 10 až 15 minút pri teplote 200 °C . Po vychladnutí podávame.

Diskusia k receptu

jujoska
no parada, aky pokrokovy recept bez bielej muky od anonymneho kuchara!
safran
páči sa mi :-) KK 5* aj za recept aj za fotopostup, taký zriedkavý u šéfkuchárov
radost
bylinky..aké doporučujete..??do tých keksíkov..??dajte tip-vbarecháčky..
tiginko
bársjaké @radost :-) Ja osobne mám v kochlíkoch rozmarín, tymián, bazalku a mätu, skúsim dačo skombinovať určite cez víkend
kukulienka71
Super! jednoduchý, neokukaný, nápaditý recept. Ešte hádam pribudne aj viac takýchto od p.šéfkuchára ;-)
aroooo
prvá lastovička od šéfkuchára, kde sú aj obrázky, riadny postup a čo cením najviac veľmi zaujíma výsledok, škoda, že nenapísal aké bylinky použil, určite vyskúšam, kk
katka78
Keks je pre mňa drobné krehké pečivo, sušienka. Z tohto pohľadu recept moje očakávania nenaplnil, pretože tieto "keksíky" sú konzistenciou skôr vlhkejšie (mäkké), ako napríklad pagáč, nie chrumkavé. Neviem, či tu z komentujúcich niekto už aj vyskúšal a mali ste rovnakú skúsenosť. Príprava nie je zložitá a chuťovo sú výborné. Postup uvedený v bode 2 je v rozpore s tým, čo je vidieť na obrázku pri bode 3, takže som napriek textu nerobila sploštené guľky, ale vytvarovala valec a nakrájala jednotlivé kusy (ako sú na poslednom obrázku receptu). Pri teplote, ktorá je tu uvedená (200°C) som ich piekla 35-40 minút, rozhodne nestačí 10-15 ako sa uvádza v texte. Aj preto nerada skúšam tieto "profesionálne" recepty, ťažko im dôverovať. Snáď si môj komentár a "fotopostup" všimnú prípadní skúšajúci, hlavne ak sú začiatočníci. Chuťovo sú výborné, bylinky som dala rozmarín (pasuje mi veľmi k zemiakom) a jemne pažítku a petržlen. Ten vlašský orech tam pasuje super. Vďaka za recept!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia