Foto: izabella929
Toto skvelé jedlo robím veľmi rada, pretože nám veľmi chutí...je to mleté mäso so strúhanými zemiakmi , bylinkami a škoricou..veľmi chutné, aj keď vyprážané...ešte Zobraziť celý popisToto skvelé jedlo robím veľmi rada, pretože nám veľmi chutí...je to mleté mäso so strúhanými zemiakmi , bylinkami a škoricou..veľmi chutné, aj keď vyprážané...ešte som neskúšala upiecť ho v trúbe, lebo sa nevieme dočkať, kým sa vypečú...môžu sa jesť len tak ako fašírka s chlebíkom, zeleninovým šalátom...
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
bravčové pliecko som pomlela, pridala som pokrájanú petržlenovú váť a mätu na drobno, vajcia a cibuľu..
-
2
potom som nastrúhala zemiaky na menších očkách..
-
3
zemiaky som poriadne vyžmýkala zo šťavy a pridala som k mäsu..
-
4
a napokon som pridala soľ, korenie, škoricu a strúhanku...všetko som poriadne premiesila..
-
5
a vytvarovala šúľky vo veľkosti ako 2 orechy...
-
6
vyprážala som ich v horúcej masti zmiešanej s olejom...
-
7
všetky vypražené...
-
8
podávala som som ju s varenými zemiakmi a paprikovým šalátom...zdobila som petržlenovou vňaťkou a mätou..
Inak sa Keftadakia nacsinou griluje na roste :-)
Nakrájame studené vkladáme na misu iba tak,alebo omáčka,ale tak i opekat na rožen.
vysvetlil by mi niekto, čo to vlastne presne "keftedakija" je???
nie iba tak, že je to niečo z mletého mäsa, ale aj odkiaľ pochádza, v ktorých krajinách sa robí a z čoho všetkého sa robí, pri akej príležitosti a kde..? koho národná špecialita to je? má aj iné názvy?
dakujem za odpoved vopred.
keftede -masove gulky
akia - male
robia sa z hovadzieho mleteho masa...
a už vôbec nie vyprážané!!! to nie je žiadna naša fašírka!!!
v názve sú to často aj köfte, keftedes a podobne...
a ako správne poznamenala @safran , tieto guľôčky z mletého mäska sa grilujú!!!
korenenie sa môže líšiť od domu k domu.
dakujem ti za odpoved
:-) *****
Kefta is usually ground fresh per order at a butcher store together with spices and herbs that customers prefers and can choose, and also additional FAT is mixed in as the meat is being ground together.
/You can use Lean Ground Meat, but the traditional recipe calls for a higher fat content/.
Kefta makes a superb KEBAB (brochette), and it is also the foundation of a number of other Moroccan dishes.
Other counties added this original Morocan name to their recepies with the combination of other mixed ground meats.
/ It is also known AS: Kofta, Kufta, Kufteh, Kefta meatballs/.
BUT: Kefta is always grilled never fryied in oil!
preto ti úprimne dakujem za vyčerpávajúcu informáciu.
ja síce neviem anglicky, ale môj priateľ moshe, ktorý je svetovým šéfkuchárom,mi to rád preložil a potvrdzuje, čo si napísala v plnej miere :-)
si veľmi milá, ešte raz veľká vdaka ti za to , iste si pomohla aj iným :-)
KEFTA je marocke slovo pre mleté mäso z hovädzieho a jahňacieho mäsa, zvyčajne zmiešané s rascou, paprikou, cibuľou, mletým koriandrom a petržlenovou vňaťou, škorica, cierne mleté korenie a lístky mäty, ktore nie sú nepovinné. V marockych receptoch, kefta je zvyčajne dobre ochutena soľou.
Kefta je zvyčajne zomleta čerstvo na objednávku v mäsiarskom obchode spolu s korením a bylinkami, ktorym da zákazník prednosť /pricom si môže si vybrať svoje dalsie pochutiny/ tiež sa pridava ďalšie FAT /tucne/ co sa pomele zaroven dohromady.
/ Môžete použiť aj chudé mleté mäso, ale tradičné recept vyžaduje vzdy vyšší obsah tuku/.
Kefta je vynikajúci kebab (špíz), ale je tiež základom mnohých ďalších receptov v marockých jedlach.
Mnohe krajiny si pridali tento pôvodný Morocan názov do svojich receptov v kombinácii s ďalšími pridavkami aj so zmiešanim inych druhov mleteho mäsa, takze receptov je zrejme neobmedzene mnozstvo.
/ samotny nazov Kefta je tiež známa ako: Kofta, kufta, Kufteh, Kefta karbonátky/ ale zrejme nie tie ako nasa fasirky v ktorej je pridany chlieb /rozok/ a vajce, v kefte su cisto len bylinky.
nech posluzi. pozdravujem domov.
Pozor: Kefta je vždy grilovana nikdy vyprazana v oleji!
a žiadne žemle a ani vajce :-)
guľky len s bylinkami a s koreninami v mäse a viac naraz som tiež napichala na špíz a tak grilovala.
ako kebab poznám čosi iné :-)
teda nechápem, v čom je problém?
pozri tu:
sk.wikipedia.org/wiki/Kebab...
a
kofte a jeho obdoby sú zase toto:
teda mleté mäso
en.wikipedia.org/wiki/Kofta...
en.wikipedia.org/wiki/Kofte_kebab...
existujú aj turecké a iné...čiže viem, o čom si hovorila :-)
@mesiar50... ďakujem pekne.-)