Kečup fotorecept

garanco - fotkagaranco, 25. augusta 2010
Kečup (fotorecept)
Foto: garanco

Kto sa rád piple s prípravou v kuchyni, skúste vyskúšať tento recept na kečup. Receptov je množstvo, ja sama som niekoľko vyskúšala, ale tento, najmä pracovný postup som vylepšovala niekoľko rokov. Chutí ako klasický kečup sladký z obchodu, ale neobsahuje žiadne E xxx.

60 minút
príprava
20 + 2 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
4 ks
4 ks
1 ks
1 ks
Pochutiny:
2 KL
2 KL
1 dl
1 mokka lyžička
trochu
podľa chuti
100 g
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Paradajky a jablká umyjeme, pokrájame na štvrťky, cibuľu, mrkvu a papriku očistíme, pokrájame, všetko vložíme do veľkého tlakového hrnca a varíme 20minút.

    Kečup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarené suroviny prepasírujeme,

    Kečup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dáme variť, aby sa hmota zahusťovala. / Na obrázku vidieť pásik - ten horný, koľko sa odparilo. /

    Kečup (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď prestaneme variť, necháme stáť odkrytý hrniec až hmota vychladne. Potom začneme mixovať, do prvej dávky pridáme všetky pochutiny a rozmixujeme nahladko, prelejeme do ďalšej rajnice, potom pokračujeme, až pokiaľ všetko dobre rozmixujeme.

    Kečup (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz je to už kečup, ktorý zohrejeme až k varu, asi 2 minúty povaríme, horúci plníme do pripravených pohárov.( Mne sa tie rovnaké minuli pri prvej dávke, ktorá bola overovacia, kým som Vám recept napísala.)

    Kečup (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poháre ihneď zatvárame, kladieme ležato na plech a zakryjeme dekou, kde môžu odpočívať, pokiaľ máme zasa čas popísať pripravený produkt a odložiť do komory. Želám Vám veľa trpezlivosti pri príprave, stojí to za to!

    Kečup (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sjuz
obrázky máš asi veľké, treba ich zmenšiť, potom sa ti to podarí....a vydržať, kým sa úplne načítajú.... :)
honestka
velkost tvojho obrazku je zrejme cez 2mg, musi ich zmensit na desktop predtym, ako ich pridas k receptu tak na 1/2 az 1/4 a nemas problem. ako hovori Sjuz, su velike...
garanco
Ďakujem žienky za rady, vidíte, nejako sa mi to podarilo ( ako opica - pokusom a omylom...)
samanka
@garanco robievam kečup tak ako Ty, len nedávam solamyl a pridám niekoľko strúčikov cesnaku a bobkový list.
bozulka
Tiež som nepoužívala solamyl a robila som ručným mixerom a potom cez sitko.Ja som pridávala ešte vetvičku celerovej vňaťky a samozrejme moje oblúbené feferonky,ináč ostatné suroviny ako ty,ale mrkvu nie.
bababa
Ani ja som nepridávala mrkvu, ale môžem skúsiť. Pridávam feferónky a cviklu, kvôli krásnej farbe. Cviklu pred mixovaním odstánim.
hannah22
robím ho bez solamylu ale s cviklou kvôli farbe a je ozaj dobrý...:))
stefani11
Ja robím tiež bez solamylu a pridávam cviklu ,je krajšia farba.:)))
tilda
Dala som si recept na kečup do svojej kuchárskej knihy a budúci týžden to urobíme s mamou .
garanco
Tá cvikla je výborný nápad, myslím, že ju ani netreba odstrániť, ale pekne s ostatnými prísadami rozmixovať.
matahari1974
tento kečup je vynikajuci.Raz mi priniesla ochutnat kolegynka a odvtedy ho robievam doma aj ja .
jolanka1
Poradila by som vylepšenie - rozmixovať ešte pred pasírovaním - ľahšie a rýchlejšie sa precedí a stačí na to obyčajné sítko a varecha naberačka, korá tvarom kopíruje sítko. A ešte - ostane oveľa menej odpadu, rozmixujú sa aj všetky šupky, zostanú len zrnká z paradajok a nejaké drobnosti.
garanco
@jolanka aj tento spôsob mám odskúšaný, ale paradajkové šupky sú huncútske a niektoré sa pretlačili do kečupu... a poniektorým, aj mne, to prekáža.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha