Foto: alexdidi
Vynikajúci dezert vhodný na slávnostné príležitosti, ktorý nikdy nesklame a vždy výborne chutí.
príprava
na 180/150 °C
Postup
-
1
Nízky plech vyložíme papierom na pečenie a ten zľahka potrieme olejom. Rúru vyhrejeme na 180st C. Bielky šľaháme so štipkou soli do tuha a postupne, po lyžiciach pridávame cukor.
-
2
Metličkou zľahka primiešame múku a orechy.
-
3
Vymiešané cesto.
-
4
Cesto rozotrieme na pripravený plech a pečieme 25´pri 180st.C, teplotu znížime na 150st.C a ešte dopekáme 20´.Hneď po upečení cesto rozrežeme po dĺžke na tri diely a necháme vychladnúť.
-
5
Pripravíme si plnku: maslo necháme dobre zmäknúť. Nad parou varíme do zhustnutia žĺtky, cukor a kávu. Dáme do studeného vodného kúpeľa a za občasného premiešania necháme dobre vychladnúť
-
6
Zmäknuté maslo vymiešame do peny.
-
7
Vychladenú žĺtkovú zmes po lyžiciach primiešame k vyšľahanému maslu.
-
8
Jednotlivé diely cesta natrieme plnkou a plnkou potrieme aj celý povrch torty. Uložíme do chladničky stuhnúť.
-
9
P.S. Ak máte zvyšné bielka(čerstvé alebo zmrazené) z ktorých si upečiete cesto, potom plnku môžete pripraviť uvarením nad parou troch celých vajec, 6 PL kryštálového cukru a čiernej kávy.Postup je rovnaký ako v predchádzajúcom prípade.
- 10
Pried servírovaním necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote až potom podávame.Takto chutí lepšie než veľmi tuhé. Režeme na obdĺžniky alebo trojuholníky.
- 10
Pre @bababa -ja šľahám nad parou govtedy,kým sa mi na metličku začne lepiť sľahaná hmota,odstavím z ohňa a ešte trochu prešľahám.
teraz som ho robila ujovi a tete na 60tku, tak uvidím, ši bude chutiť aj tam :)
len ho robím s menšou zmenou, nemám príliš rada orechy a mávam z nich ústa vyhadzané, tak ho robím s mandľami a je vynikajúci