Kávové rezy fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 15. septembra 2010
Kávové rezy (fotorecept)
Foto: alexdidi

Vynikajúci dezert vhodný na slávnostné príležitosti, ktorý nikdy nesklame a vždy výborne chutí.

40 minút
príprava
45 minút
na 180/150 °C

Suroviny

Cesto:
9 ks
250 g
250 g
1 PL
PLNKA:
9 ks
200 g
asi 0,5 dl
250 g




Postup

  1. 1

    Nízky plech vyložíme papierom na pečenie a ten zľahka potrieme olejom. Rúru vyhrejeme na 180st C. Bielky šľaháme so štipkou soli do tuha a postupne, po lyžiciach pridávame cukor.

    Kávové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Metličkou zľahka primiešame múku a orechy.

    Kávové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiešané cesto.

    Kávové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozotrieme na pripravený plech a pečieme 25´pri 180st.C, teplotu znížime na 150st.C a ešte dopekáme 20´.Hneď po upečení cesto rozrežeme po dĺžke na tri diely a necháme vychladnúť.

    Kávové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si plnku: maslo necháme dobre zmäknúť. Nad parou varíme do zhustnutia žĺtky, cukor a kávu. Dáme do studeného vodného kúpeľa a za občasného premiešania necháme dobre vychladnúť

    Kávové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmäknuté maslo vymiešame do peny.

    Kávové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladenú žĺtkovú zmes po lyžiciach primiešame k vyšľahanému maslu.

    Kávové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jednotlivé diely cesta natrieme plnkou a plnkou potrieme aj celý povrch torty. Uložíme do chladničky stuhnúť.

    Kávové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    P.S. Ak máte zvyšné bielka(čerstvé alebo zmrazené) z ktorých si upečiete cesto, potom plnku môžete pripraviť uvarením nad parou troch celých vajec, 6 PL kryštálového cukru a čiernej kávy.Postup je rovnaký ako v predchádzajúcom prípade.

  10. 10

    Pried servírovaním necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote až potom podávame.Takto chutí lepšie než veľmi tuhé. Režeme na obdĺžniky alebo trojuholníky.

    Kávové rezy (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

janger
@alexdidi , nepodoba sa to trosku na laskonky? Myslim chutovo. Alebo sa mylim? Vypada vyborne!!! Mnam.
alexdidi
@janger , nemýliš sa, cesto je veľmi podobné, iba plnka sa do laskoniek zvyčajne robí karamelová a tu je kávová...
babav
@alexdidi , plnku poznam,ale recept na orechove cesto takmer bez muky som este nerobila,velmi sa mi pozdava,urcite pri najblizsej prilezitosti vyskusam.Zakusok vyzera bajecne!
alexdidi
@babav , doporučujem, je to náš veľmi obľúbený zákusok...cesto je po upečení krehké, ale plnkou príjemne zmäkne....a plnka je moja obľúbená tiež s tým, že základ ostáva a potom ju robím čokoládovú, vanilkovú, kávovú....
coldbery
pekný koláčik a určite aj chutný....vyskúšam ho...:-)))
remcula
Kávový krém jsem ještě nedělala a tohle je opravdu krásný zákusek!
katka2
Kávový krém zbožnujem určite vyskúšam..
bababa
Aj mne sa páči, len kde je krém pripravovaný na pare, radšej vynechávam, nakoľko nikdy neviem kedy je ´dosť vyšľahaný. Bez pary to nejde? Hm tak radšej zostanem iba pri chuti a nikdy ho neodskúšam, . Škoda
jeka
koláčik je výborný,plnka tiež /ide aj do laskoniek/.
Pre @bababa -ja šľahám nad parou govtedy,kým sa mi na metličku začne lepiť sľahaná hmota,odstavím z ohňa a ešte trochu prešľahám.
alexdidi
@bababa , bez pary to asi nejde, lebo by z toho bola praženica, ale chce to len vyskúšať. Tiež som na začiatku mala s tým problém, že som si nebola istá či už stačí variť alebo pokračovať a dokedy, ale dá sa to naučiť rýchlo. Budeš vidieť, že to čo bolo riedke už hustne, ešte chvíľu povariť a odstaviť. Para však nesmie byť veľmi silná. Jednoduchšie sú plnky nadstavené pudingom alebo múkou, ale aj chuť je rozdielna. Myslím, že stojí zato vyskúšať a neskôr sa Ti to bude zdať veľmi jednoduché, chce to len trochu praxe...
evanaaa
podobné cesto z bielkov sa robí aj na bezé, len tam asi múka nejde vôbec. Pre mňa je to " zakázané územie ", pritomm napr. laskonky som obľubovala. a ten krém - orechy a káva.... no, čo sa dá robiť, musím si tie dobroty len predstavovať.
aroooo
vyzerá to veľmi dobre,ukladám a pri najbližšej príležitosti spravím,no chuť na kávový zákusok mám už dlhšie,ďakujem
matased
Tak toto bude manželovi aj mne určite chutiť - kávové dobroty možeme....
niniatko
tento koláčik som prvýkrát robila na moje promócie a všetkým veľmi chutil, hlavne mame, ktorá mi nakázala nabudúce ho spraviť nie na jeden plech (lebo ho bolo málo) ale na tri plechy :D
teraz som ho robila ujovi a tete na 60tku, tak uvidím, ši bude chutiť aj tam :)
len ho robím s menšou zmenou, nemám príliš rada orechy a mávam z nich ústa vyhadzané, tak ho robím s mandľami a je vynikajúci
alexdidi
Tesi ma,ze kolacik chutil,aj u nas patri k velmi oblubenym...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia