Kávové rezy (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Vynikajúci dezert vhodný na slávnostné príležitosti, ktorý nikdy nesklame a vždy výborne chutí.

40 minút
príprava
45 minút
na 180/150 °C

Postup

  1. Nízky plech vyložíme papierom na pečenie a ten zľahka potrieme olejom. Rúru vyhrejeme na 180st C. Bielky šľaháme so štipkou soli do tuha a postupne, po lyžiciach pridávame cukor.
  2. Metličkou zľahka primiešame múku a orechy.
  3. Vymiešané cesto.
  4. Cesto rozotrieme na pripravený plech a pečieme 25´pri 180st.C, teplotu znížime na 150st.C a ešte dopekáme 20´.Hneď po upečení cesto rozrežeme po dĺžke na tri diely a necháme vychladnúť.
  5. Pripravíme si plnku: maslo necháme dobre zmäknúť. Nad parou varíme do zhustnutia žĺtky, cukor a kávu. Dáme do studeného vodného kúpeľa a za občasného premiešania necháme dobre vychladnúť
  6. Zmäknuté maslo vymiešame do peny.
  7. Vychladenú žĺtkovú zmes po lyžiciach primiešame k vyšľahanému maslu.
  8. Jednotlivé diely cesta natrieme plnkou a plnkou potrieme aj celý povrch torty. Uložíme do chladničky stuhnúť.
  9. P.S. Ak máte zvyšné bielka(čerstvé alebo zmrazené) z ktorých si upečiete cesto, potom plnku môžete pripraviť uvarením nad parou troch celých vajec, 6 PL kryštálového cukru a čiernej kávy.Postup je rovnaký ako v predchádzajúcom prípade.
  10. Pried servírovaním necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote až potom podávame.Takto chutí lepšie než veľmi tuhé. Režeme na obdĺžniky alebo trojuholníky.