Kávové rezy (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Vynikajúci dezert vhodný na slávnostné príležitosti, ktorý nikdy nesklame a vždy výborne chutí.
40 minút príprava |
45 minút na 180/150 °C |
Postup
- Nízky plech vyložíme papierom na pečenie a ten zľahka potrieme olejom. Rúru vyhrejeme na 180st C.
Bielky šľaháme so štipkou soli do tuha a postupne, po lyžiciach pridávame cukor.
- Metličkou zľahka primiešame múku a orechy.
- Vymiešané cesto.
- Cesto rozotrieme na pripravený plech a pečieme 25´pri 180st.C, teplotu znížime na 150st.C a ešte dopekáme 20´.Hneď po upečení cesto rozrežeme po dĺžke na tri diely a necháme vychladnúť.
- Pripravíme si plnku: maslo necháme dobre zmäknúť. Nad parou varíme do zhustnutia žĺtky, cukor a kávu. Dáme do studeného vodného kúpeľa a za občasného premiešania necháme dobre vychladnúť
- Zmäknuté maslo vymiešame do peny.
- Vychladenú žĺtkovú zmes po lyžiciach primiešame k vyšľahanému maslu.
- Jednotlivé diely cesta natrieme plnkou a plnkou potrieme aj celý povrch torty.
Uložíme do chladničky stuhnúť.
- P.S. Ak máte zvyšné bielka(čerstvé alebo zmrazené) z ktorých si upečiete cesto, potom plnku môžete pripraviť uvarením nad parou troch celých vajec, 6 PL kryštálového cukru a čiernej kávy.Postup je rovnaký ako v predchádzajúcom prípade.
- Pried servírovaním necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote až potom podávame.Takto chutí lepšie než veľmi tuhé.
Režeme na obdĺžniky alebo trojuholníky.