Kari zemiaková placka fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 6. júna 2013
Kari zemiaková placka (fotorecept)
Foto: mariamka

Mám tento recept už dávno, pekne uložený v súbore "Placky pre všetkých", bolo načase ho vyskúšať.

Suroviny

8 - 10 ks
2 ČL (curry)
4 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky očístíme a nahrubo postrúhame. Necháme postáť, vyžmýkame a posolíme.

    Kari zemiaková placka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na suchú panvicu dáme karí a opekáme asi minútku, aby rozvoňalo. Karí pridáme do zemiakov. Dobre premiešame.

    Kari zemiaková placka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na väčšej panvici, alebo pekáči, ktorý môže ísť aj do rúry, rozpálime bravčovú masť. Navrstvíme zemiakové cesto na spôsob hrubšej placky a z jednej strany opečieme.

    Kari zemiaková placka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opatrne obrátime a naberačkou urobíme jamky podľa počtu vajec. Do každej jamky rozklepneme vajíčko.

    Kari zemiaková placka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozpálime rúru a vložíme dopiecť, až kým je placka zlatistá a chrumkavá a vajíčka tak akurát zatiahnuté. Pred podávaním vajíčka posolíme a poprášime čerstvým mletým korením.

    Kari zemiaková placka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým som upiekla kuracie stehná, nič iba soľ, maslo a chilli sauce.

    Kari zemiaková placka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A uvarila - neuvarila čerešňové čatní. Spolu to pekne hralo. Ale dá sa jesť aj samotná so zeleninou alebo šalátom, ja som ju jedla pokvapkanú chilli omáčkou. Moji chlapci takto komplet.

    Kari zemiaková placka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

afataga
skoda, ze sa nedozvieme, co by na to povedal Gándhí?
vanilka111
to nejaký podnikavec nazval kvôli kari,inak to nema s indiou nič, ale môže to byť dobré :-)
irenaw
... niekto mal bujnú fantáziu, alebo mal Gándhí rád kari alebo mal štyri vajcia ;-)))
alpynus
akože, čo si mám myslieť o tom, keď niekto nazve jedlo, v ktorom je slepačí menzes a tuk mŕtvol, honosným názvom "gándhího zemiaková placka"? :-D
kimlo
@alpynus , tvoj je príspevok hodný jeho autora... to sú všetci vegáni takí tupí?
modrykamen
Ale deti, to hádam nie ! Recept je to zaujímavý, a že sa volá tak, alebo inak, urážať sa nemusíme.
alpynus
"Možno aj Gándhímu by chutilo" — drahá slečna alebo pani,

ujo Gádnhí, rozdielne od teba, nebol tak egocentrický a nepotreboval kvôli zasýteniu konzumovať slepačí menzes a v žiadnom prípade nezabíjal iné živé tvory a pochopiteľne ich ani nekonzumoval. aj priemerní základoškoláci vedia, že bol vegán a že kade chodil, tade podporoval princíp ahimsa (neubližovanie) a naozaj netuším, ako veľmi nevzdelaná musíš byť, keď dokážeš túto žbrndu nazvať takým menom a ešte sa aj domnievať, že by mu to chutilo.
alpynus
@kimlo človeče, vysvetlíš si, čo je tupé na tom, že som tuná slečnu upozornil, že nazvať jedlo, v ktorom sú živočíšne produkty, menom niekoho, kto je jedným z najznámejších vegánov, nie je príliš dobrý nápad?
alpynus
@pusta vskutku, je mi ľahostajné, keď bez akýchkoľvek argumentov alebo rozumných myšlienok súhlasíš s niekým, kto ma nepriamo osočil bez akýchkoľvek argumentov alebo rozumných myšlienok.

každopádne, musíš mať veľmi zvláštne ponímanie slovného spojenia "nevychovaný hulvák", keď ním označuješ vegána, ktorý sa pozastavuje nad tým, že niekto nazval nevegánske jedlo názvom iného vegána. koho všetkého týmto pojmom ešte označuješ?
alpynus
@mariamka nuž áno, jednému normálnemu človekovi by rozhodne mohlo šibnúť z toho, že kam všelikam dnes pchajú gándhího :-D
pusta
@alpynus , ked ty sám nevieš, v čom si bol hulvát, niet sa o čom baviť...
mariamka
ja som nazov nevymyslela, ale ak vas to tak irituje (co ma ani vo sne nenapadlo) mozem to premenovat, bez urazky, trosku nadhladu by nezaskodilo...
marianne
@alpynus aj keby som chapala Tvoje rozhorcenie, nad jedlom,lebo tiez by som nespajala toto jedlo s jeho menom.Ale ako si spravne napisal nemas tusenie o vzdelani autorky receptu.Specialne posledna veta Tvojho komentu je mimoriadne urazliva...schladit hormony by nezaskodilo,ked sme uz pritom kuraciom menzese,lebo reagujes ako keby si ho mal...@mariamka daj si poradit,na vareche opatrne s nazvami:-))) o zbrnde nemoze byt ani reci,moze to byt velmi dobre,nic zleho tam nie je,naopak...len nie pre Gandhi:-)
alpynus
@pusta tak rozprávame sa tu férovo a na rovinu? pokial áno, tak mi povedz, v čom som bol hulvát; pokial nie, tak sa nemusíme baviť.

@mariamka kvôli mne nikto nič meniť nemusí :-D keď sa niekomu zdá, že je v poriadku, keď sa nazve nevegánske jedlo názvom vegána a keď sa niekomu zdá, že je vhodné pod jedlo, kde sú časti mŕtvych zvierat a slepačie menzesy, vložiť vetu "Možno aj Gándhímu by chutilo"; nech tak činí.
mariamka
recept som premenovala, nechcem nikomu privodit srdcovy kolaps :)) takze klud ok? p. Gándhí si to zasluzi..
irenaw
len tak na okraj @alpynus naozaj si myslíš, že sám Gándhí by sa vyjadroval takým spôsobom, ako ty k tomuto receptu??? pokora a úcta neznamená len to, že si mariamku dnes neupečiem na večeru...
julica
Súhlasím s @alpynus , ale zas treba byť tolerantný aj voči nevzdelanosti, nie každý sa zaujíma o svet naokolo.
elixir
@alpynus a ty si čo, vegánska inkvizícia? Najskôr tu útočíš ako divý, a keď Ti človek vyhovie, aj tak sa Ti nepáči? Toto jedlo možno nie je uvarené podľa Gándhí-ho zvykov, tak ako ani ty sa nesprávaš tak, ako on zvykol.
alpynus
@marianne pokiaľ sa nemýlim, o nikom som nevyslovil, že je nevzdelaný.

keď napíšem, že "netuším, ako veľmi nevzdelaná musíš byť, keď dokážeš túto žbrndu nazvať takým menom a ešte sa aj domnievať, že by mu to chutilo"; tak tým nemyslím, že si myslím, že je nevzdelaná (a ani som to ani nenapísal). skrátka sa len zamýšľam nad tým, akým spôsobom je nevzdelaná, keď nevegánske jedlo spája s azda najznámejším vegánom na svete.

"nic zleho tam nie je" — to, či zabíjať a zotročovať iné živé bytosti kvôli potešeniu a chuti, je zlé alebo nie je zlé, je podľa mňa prinajmenšom otázne.
pusta
@alpynus , pán Maháthma Gándhí, tento velikán bol nesmierne vzdelaný a skromný človek.
kde berieš tú odvahu nazývať ho znevažujúco "ujo Gándhí"?, to je tvoj príbuzný alebo priateľ?
marianne
Ved prave @alpynus to je Tvoj uhol pohladu...nie vsetci ho musia zdielat,to co je pre Teba to jedine spravne,pre ineho byt nemusi..trochu tolerancie by to chcelo...nazov zmenila,rozhorcovat sa uz nemusis.Len otazne je,ked uz sa teda bavime o Gandhim,ze nielen stravou je clovek zivi.Urcite mas o jeho zivote dost vedomosti,tak by sa nezaskodilo aj podla jeho vzoru spravat,nielen stravovat...reagoval si zbytocne vybusne..myslis,ze by Gandhi nazval jedlo zbrndou?
alpynus
@julica ako, neviem, či si sa ešte nestretla s priamym človekom. to, že nazývam veci tým, čím sú — vajce je slepačí menzes, kuracie stehno je časť mŕtveho zvieraťa a bravčová masť je tuk mŕtveho zvieraťa a keď sa domnievam, že človek, ktorý v nevegánskom recepte spomína meno známeho vegána; je nevzdelaný, ešte (podľa mňa) neznamená, že som netolerantný.

náhodou, mám rád nevzdelaných ľudí a väčšinou si ich vážim, pretože z nich v niektorých prípadoch vyžaruje taká tá prirodzená múdrosť.

o mariamke si nemyslím nič podivné ani zlé; kľudne môže byť milý skvelý človek. to, že niekto konzumuje mäso a iné živočíšne výrobky a nezamýšľa sa nad tým, akým spôsobom vznikli a je mu ľahostajné, že sú karcinogénne a zdraviu škodlivé, z neho samozrejme ešte nerobí zlého človeka.
mariamka
ja sa nebranim konstruktivnym pripomienkam, viete dobre, ze mam s nimi bohate skusenosti :) a vzdy sa nasiel nejaky kompromis, takze pripomienku p. @alpynus respektujem, len sa dala zvolit vhodnejsia forma "utoku" :)) takto neviem ci viac vyznela moja "nevzdelanost" alebo vasa "slusnost" ..
alpynus
@marianne som si skoro istý tým, že jedlo, v ktorom by boli časti zavraždených zvierat, by nenazval honosným názvom, ale skôr indickým ekvivalentom slova "žbrnda" -)
marianne
@alpynus neverim,stav jeho ducha mu to nedovolil:-) aspon co som citala a videla film Gandhi...:-) @mariamka tebe je sudene mat 150 komentarov pod receptom,ale koncim, mam pracu,toto bolo take male odbocenie na oddych...:-)
alpynus
@mariamka nuž, vôbec o sebe netvrdím, že som podľa konvenčných merítok slušný.

som vcelku priamy človek a keď sa domnievam, že je niekto napríklad nevzdelaný, tak väčšinou napíšem, že sa domnievam, že je nevzdelaný.

keď si myslíte, že je neslušné, keď sa snažím v komunikácii vyjadriť svoj názor v priamej a v neskreslenej podobe, tak som v tomto prípade neslušný.

to, že ľudia zväčša dávajú slovu "nevzdelanosť" negatívne konotácie, je podľa mňa zhoda okolností.
mariamka
@alpynus priznam nie som v pisomnom styku zvyknuta na take pejorativa :) z huby to leze lahsie :)) takze len tolko, hlavne, ze sme sa dohodli, nabuduce radim opatrnejsie volit slovnik, nie kazdy je taky mierumulovny ako ja ;-)
pusta
@alpynus , ked si už taký veľmi vzdelaný, tak by so mohol vedieť, že kura nemá menses, ba ani sliepka ho nemá.
zvieratá sa nevraždia, ale zabíjajú...atd, atd..
to len tak na margo celého.
lusinkab
.......a este taky malicky dodatok (nech uz je tu riadny mix) koza a kozie mlieko nie su zivocisneho povodu ale je to ovocie a zelenina ... takze kto konzumuje kozie mlieko je vegan :-)
andreac
Prosíme všetkých zúčastnených tejto diskusie o dostatok tolerancie a slušnosti. Ďakujeme. Redakcia
irenaw
a keď sme už pri tom, nielen vedomosti o stravovaní sú prejavom vzdelanosti, ale aj kultúra verbálneho a písomného prejavu.
alpynus
@pusta vôbec som o sebe nikde netvrdil, že som vzdelaný a ani sa za vzdelaného nepovažujem. ako som spomínal vyššie, slovu "vzdelanosť" neprisudzujem ani pozitívne, ani negatívne konotácie.

a to, že aj vtáky majú menštruačný cyklus a že sa prejavuje tým, že vylučujú neoplodnené vajíčka, je podľa mňa docela dosť ľahko pozorovateľná skutočnosť tohto sveta.

@irenaw súhlasím s tým, že z hľadiska súčasnej konvenčnej kultúry verbálneho a písomného prejavu, v ktorom sa ľudia snažia čo možno najviac zaobaliť svoje vyjadrenia do vatičiek; môže byť moja priama surová prezentácia považovaná za nekultúrnu.
lusinkab
@mariamka ja sa stale len ucim a rada spoznavam nove chute :-) moj drahy sa ma minule pytal ci uz nemam dost tych indickych korenin :-) tak som mu povedala,ze este mi veeeeela chyba :-) tak naposledy dosiel s dalsimi troma :-) ked ja si nemozem pomoct ale zboznujem tie vone a chute :-)
angast
taká mladá , jemná duša a také adrenalínové recepty vie vyčariť to
je mi záhada. Obyčajné placky tu narobia hotové zemetrasenie a sú
sledovanejšie , ako záplavy na južnom Slovensku. Každý tvoj recept
prináša vzrušenie do varechy . Napr.: Jambalaya 135 komentárov.
Pokiaľ sú komentáre vedené s humorom a v rámci slušnosti , je to radosť čítať . Preto pridávaj nové recepty a neber ohľad na neprajníkov ktorí na teba nemajú . :-))))))
julica
Ach jaj, tosa zase skoncilo - co je zle v nasej slovenskej nature, ked nedokazeme o veciach normalne kriticky polemizovat? A ze neakceptujeme, ked niekto s niecim nesuhlasi... Aie komenty mravnej policie redakcie to vzdy tak krasne zaklincuju :) @mariamka , ty jedina tu mas chladnu hlavu! @alpynus , ja viem tiez veci nazyvat pravym menom, aj ked z casu na cas zivocisny tuk do pusy dam
mariamka
to myslis @lusinku @angast ? :)) moj portret vobec nezodpoveda tomu "mlada, jemna dusa" :D ale inak mas naprostu pravdu, s tym humorom a slusnostou.. ved napokon my sme vzdy taki ..
irenaw
@julica podľa mňa sa nikto nerozčúlil. /či áno? priznajte sa!/ vymenili sme si názory od stravovania až po spoločenské spôsoby ;-)
julica
:) no podla mna je to uplne OK, ale pusta (psst), ta to zobrala dost vazne.
mariamka
p. @pusta dakujem za sa snazite byt dosledna a vo vsetkom vecne argumentovat, ale myslim, ze uz to nie je potrebne, mrzi ma ak sa aj vas dotkol dotycny pan, ale my vieme svoje a on tiez.. dajme mu uz a aj sliepockam pokoj, .. ja prave jednu vyprazam hehe,, pekny den :))
pusta
@alpynus , len aby bolo jasno, sliepky vylučujú už oplodnené vajíčka :-)

u ženy zase ak jej vajíčko nebolo oplodnené, tak dochádza k menštruácii odlupovaním endometria - teda výstelky maternice a tento proces sa volá menštruácia.
irenaw
@mariamka ten je na nás krátky, za chvíľu si bude sám praskať bublinkovú fóliu alebo si práskne ten rastlinný zázrak ;)
mariamka
:))) bublinkovu foliu libim aj ja praskat,, furt lepsie ako sa pchat pirulami :)
angast
párenie , ovulácie , menštruácie - ešte ochranné prostriedky a erotické
pomôcky by ste tu mohli spomenúť . Nech je teda sranda úplná:-)))
pusta
@mariamka , mňa sa @alpynus nedotkol, to je v pohode. len nemá pravdu vo svojom tvrdení o sliepkach :-) dúfam, že vecné argumenty aj on dokáže vecne prijať...
@angast , tiež si myslím, že @mariamka má skvelé recepty a bude ich pridávať aj dalej - zemetrasenie sem, zemetraseine tam :-)
krásne si ma rozosmial :D :D :D
pusta
@angast , úplne stačí neplodný kohút so slepými patrónmi...a vieš aké vajce bude potom...
he-he-he :D :D :D
irenaw
@mariamka mne keby jedna bublina ostala, hádam mi aj okom začne šklbať, hotový pán Monk ;-D
marianne
teda @pusta clovek sa cely zivot uci, to fakt? to akoze ked kohut nehopsne na sliepku nie su vajcia?:-)) sorry,ale musim si este raz precitat,knihu Vajce a ja,nieco mi tam uslo:-)))) ten slepaci zivot zacina byt zaujmavy,len pokracujte...
mariamka
dievcata moje, dufam ze ste sa neurazili!! :)) ja len, ze sa s vami super kotkodaka, pardon komunikuje :))
irenaw
@mariamka len sa ty o nás neboj, roztrasú sa ti ruky a lievance (či čo to máš na tom podnose) skončia na zemi ;-)
alpynus
@pusta ech, ľudia vylučujú len oplodnené vajčíčka, sliepky predsa vylučujú aj oplodnené aj neoplodnené vajčíka — píšu o tom aj v linku, na ktorý odkazuješ — "Slepice však nesnášejí vejce pouze po páření, v reprodukčním období v nějaké úžeji vymezené části roku jako je tomu u většiny ostatních ptáků. Tato vlastnost byla šlechtěním potlačena, takže snášejí i vejce neoplozená a to obvykle po celý rok."

a okej, ak si slovo menštruácia definujeme tak, že "menštruácia alebo menštruačný cyklus označuje periodické fyziologické zmeny v tele ženy, ktoré sú pod kontrolou reprodukčného hormonálneho systému a nutné pre reprodukciu.", čiže definíciu zúžime len na ženy, tak potom slepačie vajce nie je výlučkom menštruačného cyklu, to však ale nič nemení na skutočnosti, že technicky sa vylúčené neoplodnené slepačie vajce principiálne ničím neodlišuje od výlučkov ženského menštruačného cyklu.
angast
@pepan
áno , lenže práve prebieha gynekologické okienko a za chvíľu začne
urologické .Musíš zo 4 hodinky vydržať a bude sa hovoriť o recepte
marianne
@pepan zvykaj si,vsetko ma svoj cas: vcera gramaticke okienko,to si zmeskal vela,dnes ako @angast pise,recepty su zajtra na plane:-))
mariamka
@angast :)))))) pomaly aby som dala do nazvu "+18" skor nez sa ozve nejaka mravnostna policia :))
andreac
Prosíme všetkých zúčastnených tejto diskusie, aby sa držali témy gastronómie. V opačnom prípade bude musieť byť táto diskusia pozastavená. Za porozumenie ďakujeme. Redakcia
pusta
@marianne , nuž tie neoplodnené slepé, tie majú odooor, pravý francúzsky parfém je šuvix :D :D :D
izabella929
pre Boha, to čo tu je zase? veď je to normálne jedlo, ktoré bežne robím a robia ho takto aj v Rakúsku a volá sa ,,rosti,, a nechápam, čo je na ňom zlé? a robím ho presne takto: nastrúham na hrubo zamiaky, opečiem z jednej strany na masti, otočím, opečiem tiež a na stred rozbijem jedno vajce...všetko dochutím a podávam s veľkým množstvom zeleniny...občas posypem strúhaným syrom...je to veľmi chutné jedlo a mariamka blahoželám, že si ho pridala.-)))
mariamka
@marianne nebudem ti liezt do kapusty :))
p. @Izka ano skoro "rosti" len sem svacli to kari.. ktore sposobilo tento rozruch :)) ale da sa aj bez.. dakujem :)
pepan
No uz som dojedol, vdaka, ale na toto si zvykat nemusim. Vase reci su nechutne a nevhodne pod jedlom. Inak recept fajn.
izabella929
ja som z toho, čo sa tu zase deje veľmi smutná a nemôžem pochopiť, o čo tu všetkým ide? kôli jedlu taký cirkus? niečo nechutné, čo vôbec do gastronómie nepatrí...keby posypala tie krumple aj práškom do pečiva, nebol by dôvod robiť toto...ste dospelí ľudia...!!!!
marianne
@izka nebud smutna,uz je dobre,prehrmelo:-) pointa bola niekde inde,ale uz sa to vysvetlilo...
mariamka
vlastne ani to kari za to nemoze, ale ten nestastny nazov, ktory to kvoli nemu povodne malo, .. tie komentare ani necitajte, je to len pre silne zaludky..
brave
aj v gastronómii nazývajme veci pravými názvami.
marianne
nic si @mariamka nevycitaj,to nie my sme zacali so slepacim........uz vtedy sa tom malo stopnut,az potom sa to zvrhlo... @alpynus ,alpynus:-)) vidis?...:-)
mariamka
@marianne ja som v pohode :), len ma mrzi ze inych to poburilo, znechutilo, .. hadam sa nedame odradit a znechuti par namietkami trosku hrubsieho zrna? tym skor ze boli urcene mne :)), prosim vas uz nic neriesme a hlavu hore :))
marianne
...teba nema co mrziet,ver mi,nemyslela si nic zleho...len prosim Ta, nabuduce kym uverejnis recept rozmysli si ten nazov,pokial nechces mat zase 150 komentov:-))) uprimne, ja sa vyhybam nazvom ako cert krizu a vzdy dam iny ako povodne pisu...
angast
mariamka- musíš si vymyslieť také blbé názvy ako ja a budeš mať pokoj
salinka
@mariamka moja, tak sa teda pripojím k diskusii, aby si mala ešte vyšší kredit:-)
Je jedno, prečo diskusie takéhoto druhu vlastne vznikajú. Ale smutné je, kto ich rozpúta!!! Väčšinou sú to ľudia, ktorí nepridajú žiadny recept a teda nemajú poňatie, akú prácu to obnáša: navariť, priebežne nafotiť, preniesť do PC, napísať popis, gramáž, postup.....Vedia len skritizovať. A konkrétne pán alpynus, ktorý nevie, ako má má priateľke povedať, že mu jej jedlo nechutí, sa tu bez nejakých okolkov zaháji takúto ofenzívu:-(((
mariamka
@salinka :) nemusi pridavat recepty, a moze jedlu rozumiet, to mi nevadi.. ja sa len divim, ze niekto ma odvahu sa takto verejne prezentovat.. ved nech je presvedceny vegan, ja mu to neberiem, ale trosku respektu k inemu nazoru by nezaskodilo, na ten nazov mohol vecne a strucne upozornit, opravim a je pokoj.. ale je pravda, ze trosku to tu rozburili aj dalsi varechaci, ktorym sa to nepacilo.. :)) nepoznala som ten nick, ta jeho diskusia s omackou je zabavna :))
mariamka
tymto dakujem vsetkym zucastnenym obhajcom, mysleli to dobre :)
frezia68
Tak som došla až na koniec diskusie,aj pobavila,aj som sa poučila o sliepkach (ja, "skúsená vekom" ),ale zasa sme sa viac spoznali.@mariamka ,si veselá,vtipná,ale hlavne tolerantná.Začneš bežným receptom,rozprúdiš diskusiu,ale ukočíruješ a včas.No a vieme,koho tu nemusíme mať,lebo aj priame vyjadrovanie má mantinely a to napísané čierne na bielom nepustí a veľa o nás napovie.Takže pridávaj ďaľšie recepty,sú zaujímavé :-)
mariamka
dakujem p. @frezia , myslim, ze taka ista ako vecsina z vas, len mam "stastie" na tieto konfrontacie :)), ale ma pokusala ta bublinkova folia, meter x meter, zrovna dnes volaco muzovi doniesol kurier ,, srandujem :)))
kecemis
@mariamka tesim sa na tvoje dalsie recepty. Su velmi zaujimave a dobre. A okrem toho sa tu clovek podozveda mnoho veci v naslednej diskusii i ked priznavam niekedy nie vzdy vhodnou formou. Ale to je skor vynimka, alebo vynimiak, spomedzi varechacov. Ale aj ty chcu zit. Zvladla si to na urovni Gandhiho, na rozdiel od niekoho ineho.
mariamka
diky @kecemis , tvoje su aj tak lepsie :) aspon mne tvoja zdrava, pestra a napadita kuchyna velmi vyhovuje, takze je to vzajomne, pridavaj dalej a ked das tomu nejaky "saleny" nazov, mozes sa aj ty tesit na podobnych vynimiakov :)
irenaw
@mariamka nabudúce to nazvi "Ako som žonglovala s vajciami nad panvicou s haruľou" :-))) a vymeň si tie rúčky, nech nemáš len jednu svalnatú...
janazor1
no co uz, nie vsetky vajcia sa vydaria a alpynus je jedno z tych slabsich... :-))
kimlo
Koncertovali pred vyše mesiacom v BA v bývalej YMCA...vraj to bol riadny nářez...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia