Foto: szupolka
Recept na tento zákusok som našla v časopise Dobré jedlo z apríla roku 2003. Je to zákusok môjho života. Ešte som len zbadala fotku Zobraziť celý popisRecept na tento zákusok som našla v časopise Dobré jedlo z apríla roku 2003. Je to zákusok môjho života. Ešte som len zbadala fotku v časopise a už som vedela, že toto je ono! Možno pre niektorých je presladený, ale ja to takto mám rada.
porcií
príprava
na 100 a 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 PL |
|
6 PL |
|
6 ks |
|
1 bal |
|
2 PL |
|
Snehové cesto: | |
200 g |
|
5 ks |
|
Plnka: | |
300 g |
|
250 ml |
|
300 ml |
|
1 bal |
|
5 ks |
|
350 g |
|
(koňak) |
|
Postup
-
1
Ako prvé je dobré si pripraviť snehové cesto, pretože ho treba sušiť až 4-6 hodin. Päť vajíčok rozdelíme na žĺtky a bielka. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a pridáme 200 g kryštálového cukru. Vymiešame a dáme na plech s vymasteným (maslom) papierom na pečenie. Sušíme v trúbe pri 100 stupňoch okolo 5 hodín až kým snehový plat nebude úplne suchý. Žĺtky si odložíme do chladničky. Budeme ich potrebovať k plnke.
-
2
Ako druhé v hrnci s hrubším dnom skaramelizujeme 300 g cukru a pridáme do toho 250g smotany na šľahanie. Väčšinou prebehne búrlivá reakcia pretože karamel je horúci a smotana studená. Z časti karamelu sa urobia hrudky. Netreba sa toho zľaknúť. Varíme karamel so smotanou až kým sa všetko nerozpustí. Vzniknutú zmes necháme vychladnúť a potom dáme do chladničky. V zime ju môžeme rovno vyložiť na balkón či terasu.
-
3
Teraz pristupujeme k príprave dvoch vrstiev cesta. Ja ich pečiem zvlášt ale dá sa urobiť celé cesto a rozdeliť ich na dva plechy a piecť naraz v trúbe. Pripravíme si ingrediencie. Rozdelíme vajíčka na žĺtky a bielka. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme cukor, žĺtky a postupne múku s kypriacim práškom a kakaom. Ľahko zamiešame a vyložíme na plech s vymasteným papierom. Pečieme 10-12 minút pri 180 stupňoch.
-
4
Teraz sa vrátime k vychladnutému karamelu. Vyberieme ho z chladničky a vyšlaháme šľahačom cez 5 minut. Zmes zmení farbu na svetlejšiu a konzistenciu na zamatovú. Chuťovo je to úžasné takže určite to nedovoľte ochutnať deťom lebo Vám toho veľa nezostane. Vyšlahaný karamel nedávame už späť do chladničky. Necháme ho vyrovnať sa izbovej teplote.
-
5
V malom hrnci uvaríme Zlatý klas v 300 ml mlieka. Na konci vmiešame do pudingu 5 žĺtok, ktoré nám ostali pri príprave snehového cesta a necháme prejsť varom. Následne počkáme kým puding vychladne ale z času na čas (najmä na začiatku) ho zamiešame aby nevznikli hrudky. Keď má puding izbovú teplotu pristúpime k postupnému spájaniu pudingu, masla a karamelu. Pomaly zašľahávame kúsky pudingu do masla a potom postupne pridávame do zmesi karamel. Všetko dobré zmiešame šlľahačom a plnka je hotová!
-
6
Pristupujeme k spájaniu celého zákusku. Vrstvy tmavého cesta pokropíme rumom. Spodnú vrstvu natreme plovicou plnky.
-
7
Na vrstvu natretú plnkou prilepíme snehové cesto a potrieme ho druhou polovicou plnky.
-
8
Na vrch položíme druhú tmavú piškótovú vrstvu. Vrch posypeme kakaom a dáme stuhnúť cez noc do chladničky. Pred podávaním odrežeme prebytočne veľké snehové cesto aby sme zarovnali boky. Koláč je trochu naročnejší a pracnejší ale výsledok určite stojí za to. Dobrú chuť :)
-
9
Tip: Keďže tento zákusok je časovo náročný robievam bod číslo 1 a 2 v jeden deň a so zvyškom pokračujem nasledujúci deň. Týmto spôsobom to nie je tak unavujúce.
Veľmi pekná a precízna práca, 5*, KK
a tiež by ma zaujímal rozmer plechu na ktorom si piekla.
Používam na tento zakúsok menší plech o rozmeroch 24x40cm. Recept je ale veľmi flexibilný. V prípade väčšieho plechu stačí pridať jedno vajíčko a po jednej lyžici múky a cukru na cesto a tak isto stačí pridať bielok k snehovému cestu. Často si ten recept upravujem keď ho robím v tvare torty. A čo sa týka plnky, vtedy do nej pridávam uvarené salko a stačí mi jej aj na potretie vrchu a bokov torty. Držím palce nech sa Vám tento recept vydarí :)
som zvedava, ci sa aj mne taky pekny podari :-)
2)cokoladove cesto jedno je zo 6 vajec, alebo z 3?
*puding som nesladila - osladí to ten karamel, presne ako si napísala
*z uvedeného množstva surovín na kakaové cesto som upiekla oba korpusy (akurát ja som robila z menšej dávky celý zákusok).
Prepač dogagador25, od marca som tu nepozerala. Na jeden plat cesta idu 3 vajíčka takže na dva platy 6 vajíčok. Ja do pudungu cukor nepridavam, ten karamel to osladi až až. Vďaka za užasný ohlas na môj obľubený zakusok!
Katka78 super sa Ti podaril, vďaka za foto, som nadšená, že aj Vam sa pači tato karamelová kombinacia. Necha sa všetkym dari s tymto kolačikom!!!
Veľa zdaru!
Super!!! Krajsie než moje;-)