Karamelový zákusok (fotorecept)

Autor receptu: szupolka

Recept na tento zákusok som našla v časopise Dobré jedlo z apríla roku 2003. Je to zákusok môjho života. Ešte som len zbadala fotku v časopise a už som vedela, že toto je ono! Možno pre niektorých je presladený, ale ja to takto mám rada.

28 kociek
porcií
480 minút
príprava
384 minút
na 100 a 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé je dobré si pripraviť snehové cesto, pretože ho treba sušiť až 4-6 hodin. Päť vajíčok rozdelíme na žĺtky a bielka. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a pridáme 200 g kryštálového cukru. Vymiešame a dáme na plech s vymasteným (maslom) papierom na pečenie. Sušíme v trúbe pri 100 stupňoch okolo 5 hodín až kým snehový plat nebude úplne suchý. Žĺtky si odložíme do chladničky. Budeme ich potrebovať k plnke.
  2. Ako druhé v hrnci s hrubším dnom skaramelizujeme 300 g cukru a pridáme do toho 250g smotany na šľahanie. Väčšinou prebehne búrlivá reakcia pretože karamel je horúci a smotana studená. Z časti karamelu sa urobia hrudky. Netreba sa toho zľaknúť. Varíme karamel so smotanou až kým sa všetko nerozpustí. Vzniknutú zmes necháme vychladnúť a potom dáme do chladničky. V zime ju môžeme rovno vyložiť na balkón či terasu.
  3. Teraz pristupujeme k príprave dvoch vrstiev cesta. Ja ich pečiem zvlášt ale dá sa urobiť celé cesto a rozdeliť ich na dva plechy a piecť naraz v trúbe. Pripravíme si ingrediencie. Rozdelíme vajíčka na žĺtky a bielka. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme cukor, žĺtky a postupne múku s kypriacim práškom a kakaom. Ľahko zamiešame a vyložíme na plech s vymasteným papierom. Pečieme 10-12 minút pri 180 stupňoch.
  4. Teraz sa vrátime k vychladnutému karamelu. Vyberieme ho z chladničky a vyšlaháme šľahačom cez 5 minut. Zmes zmení farbu na svetlejšiu a konzistenciu na zamatovú. Chuťovo je to úžasné takže určite to nedovoľte ochutnať deťom lebo Vám toho veľa nezostane. Vyšlahaný karamel nedávame už späť do chladničky. Necháme ho vyrovnať sa izbovej teplote.
  5. V malom hrnci uvaríme Zlatý klas v 300 ml mlieka. Na konci vmiešame do pudingu 5 žĺtok, ktoré nám ostali pri príprave snehového cesta a necháme prejsť varom. Následne počkáme kým puding vychladne ale z času na čas (najmä na začiatku) ho zamiešame aby nevznikli hrudky. Keď má puding izbovú teplotu pristúpime k postupnému spájaniu pudingu, masla a karamelu. Pomaly zašľahávame kúsky pudingu do masla a potom postupne pridávame do zmesi karamel. Všetko dobré zmiešame šlľahačom a plnka je hotová!
  6. Pristupujeme k spájaniu celého zákusku. Vrstvy tmavého cesta pokropíme rumom. Spodnú vrstvu natreme plovicou plnky.
  7. Na vrstvu natretú plnkou prilepíme snehové cesto a potrieme ho druhou polovicou plnky.
  8. Na vrch položíme druhú tmavú piškótovú vrstvu. Vrch posypeme kakaom a dáme stuhnúť cez noc do chladničky. Pred podávaním odrežeme prebytočne veľké snehové cesto aby sme zarovnali boky. Koláč je trochu naročnejší a pracnejší ale výsledok určite stojí za to. Dobrú chuť :)
  9. Tip: Keďže tento zákusok je časovo náročný robievam bod číslo 1 a 2 v jeden deň a so zvyškom pokračujem nasledujúci deň. Týmto spôsobom to nie je tak unavujúce.