Karamelové košíčky s čokoládou a peľovým snehom

Miloslav Pabiš
šéfkuchár KORZO café & restaurant v Bratislave, 14. februára 2018 13:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »

Karamelové košíčky s čokoládou a peľovým snehomFoto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
150 min
príprava
8-10 min
na 160 °C

Suroviny

Košíčky:
100 g
40 g (jemný)
20 g (cca 1 ks)
145 g (okrem múky na pomúčenie)
1/4 KL
 štipka
150 g (na natretie vnútra košíčkov)
Banány s karamelom:
2 ks
55 ml (35 % tuku)
40 g
10 ml (2 KL)
70 g
1 ks
1 PL
Čokoládový puding:
300 ml
1 ks
10 g
60 g
80 g (cca 4 ks)
 štipka
65 g
75 g
Sneh:
100 g (cca 4 ks)
1/2 KL
225 g
30 g
Tip:
Kúpte si 1. knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Košíčky: Elektrickým mixérom vyšľaháme maslo s cukrom na hladkú hmotu. Vmiešame žĺtok, prilejeme 15 ml (3 PL) vody, pridáme suché ingrediencie okrem čokolády a vymiesime cesto. Z cesta urobíme bochník, zabalíme ho do potravinovej fólie a uložíme do chladničky na hodinu odležať.

  2. 2

    Rúru predhrejeme na 160 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na 4 mm a vykrojíme 8 kruhov s priemerom 8 cm. Rozložíme ich na plech a dáme na 15 minút do mrazničky. Stuhnuté kruhy potom rozložíme na obrátený plech na mafiny. Pokiaľ plech nemá z oboch strán teflon, namažeme vonkajšiu stranu maslom. Košíčky pečieme 8–10 minút dozlatista. Vytiahneme z rúry a necháme pri izbovej teplote 15 minút chladnúť. Košíčky zložíme z plechu a obrátime. Vnútro vychladnutých košíčkov vytrieme čokoládou roztopenou vo vodnom kúpeli. Čokoládová vrstva zabráni, aby košíček nasal príliš veľa vlhkosti z náplne.

  3. 3

    Banány s karamelom: V hrnci zmiešame citrónovú šťavu, vanilkové semienka, cukor a glukózu a pomaly zohrievame. Miešame, až kým sa cukor nerozpustí a zľahka neskaramelizuje. Pridáme a 2-3 minúty podusíme banánové kolieska, potom smotanu a maslo. Zľahka miešame, kým sa nevytvorí jednoliata zmes. Banány s karamelom preložíme do misy a prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu zmesi. Necháme odstáť pri izbovej teplote.

  4. 4

    Čokoládový puding: V hrnci zmiešame mlieko a vanilkové semienka a privedieme do varu. Zakryjeme pokrievkou, aby zmes nevychladla. Pudingový prášok zmiešame s cukrom, so žĺtkami a soľou. Do zmesi prilejeme teplé mlieko a zamiešame. Potom zmes prelejeme späť do hrnca a za stáleho miešania na strednom plameni privedieme do varu a varíme asi minútu. Do žiaruvzdornej misy nasypeme čokoládu pokrájanú na kúsky. Cez sitko k nej prilejeme puding a zamiešame. Za stáleho miešania pridáme postupne maslo. Keď sa rozpustí čokoláda aj maslo, zakryjeme hotový puding potravinovou fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu. Uložíme do chladničky.

  5. 5

    Sneh: Do žiaruvzdornej misky dáme bielky s vínnym kameňom a cukrom a misku položíme na hrniec s vodou. Za stáleho miešania zohrievame na 37 °C. A akonáhle zmes dosiahne požadovanú teplotu, vyšľaháme tuhý sneh. Vsypeme peľ rozdrvený v mažiari. Sneh je najlepšie použiť ihneď po vyšľahaní, takže si už pred šľahaním naplníme košíčky banánmi s karamelom a čokoládovým pudingom. Keď košíčky naplníme snehom, môžeme ich flambovať pištoľou.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist