Foto: eldina
fantastická, ale odporúčam piecť vtedy, ked sa musíte nachádzať tak či tak v kuchyni, nakoľko karamelová plnka je domáca...:))
príprava
na 170 °C
Suroviny
Korpus: | |
5 ks |
|
8 PL |
|
6 PL |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
1 bal |
|
Plnka: | |
1/2 kg |
|
1 l |
|
10 PL |
|
250 g alebo Hera |
|
Na zdobenie: | |
250 ml |
|
Postup
-
1
Potrebujeme:
-
2
Korpus: rozdeliť bielky a žĺtky..žĺtky zmiešať s cukrom do peny, pridať 4 Pl cukru, vodu,orechy,strúhanku, múku a PDP....
-
3
potom vyšľahať z bielkov a 4 PL cukru sneh
-
4
zľahka zmiešať žĺtkovú zmes so snehom.
-
5
tortovú formu vymazať, vysypať múkou a vyliať do nej cesto..trúbu predhriať, piecť na 170 °C , cca 40 minút...
-
6
asi po 20 minútach som mala korpus zhora hnedý , ale ešte nebol dopečený, preto som ho zhora prekryla papierom na pečenie a piekla dalej...
-
7
Karamelová plnka: teraz prichádza chvíľa, ktorú som spomínala vyššie...:) je potrebné cukor či neskôr karamel občas miešať, preto je dobré medzitým aj niečo iné variť, aby ste boli tak či tak v kuchyni..:))
- 8
cukor dať do hrnca, odporúčam s hrubším dnom, na slabšom ohni rozpúšťať...priebežne miešať..1/2 kg cukru rozpustiť na karamel "chvíľu" trvá...:)
- 9
ked je karamel uvarený, pridať do neho 1/2 L mlieka...odporúčam dať hrniec dolu z ohňa a zdiaľky ho tam vyliať...:)) niekedy vie totiž karamel vyflusnúť bubliny..:))
- 10
chvíľku potrvá, kým karamel pochopí, že v hrnci nie je sám...:) medzitým občas skúsiť miešať dalej../píšem skúsiť, lebo to nie je ľahké/.....:)) plameň som mala stále skôr slabší, ako silný..ale kým toto vzniklo- už bol plameň aj najsilnejší, lebo mi bolo jedno, či tá prekliata karamelová plnka prihorí alebo nie!!....:))
- 11
teraz treba zmiešať druhú polovicu mlieka (1/2 L) s 10 kopcovitých PL hladkej múky
- 12
a pridať do karamelu s mliekom, povariť, kým nezhustne...vznikne toto:
- 13
karamel nechať vychladnúť-kým nebude vlažný a primiešať doň Palmarín...
- 14
tu som zistila, že plnky je priveľa.....preto sa rozhodnite, či urobíte plnku z polovičnej dávky alebo ako ja- využijete ju na plnenie oblátok, na skvelé grilážky...../plnku dajte ešte na nejaký čas do chladničky,aby v nej maslo stuhlo/
- 15
vychladnutý korpus rozdeliť na 3 diely a natierať ich karamelom...zdobiť môžte samozrejme podľa svojho vkusu, ja som vyšľahala šľahačku so stužovačom a 1 vanilkovým cukrom...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 8
Tvoja torticka nema chybu,gratulujem
, prave nedavno som opat robila tuto tortu, tak viem odpovedat..nemala som hrudky.dobre som muku vymiesala v mlieku a potom aj celu zmes mixerom s palmarinom..zmes sa mixuje tepla, takze bola hladka..ta chut veru neviem...skuste snad trochu viac cukru dat ako pol kg. Pripadne par PL zamenit za Gustin?
Vnučka si ju želá urobiť k narodeninám. Už tretí krát.
Orechy a karamel je úžasná kombinácia.
urobila som malú zmenu namiesto palmarínu som dala maslo, torta chutila výborne!