Dá sa použiť ako plnka medzi oplátky a aj ako sladkosť na stôl.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

40 dkg
1 plechovka
15 dkg
10 dkg
2 sáčky




Postup

  1. 1

    Oriešky,alebo orechy usušiť na chrúmavo a zomlieť.

  2. 2

    Na hlbšej panvici roztopiť maslo, priliať kondenzované mlieko, vanilkový cukor a kryštalový cukor. Stále miešať, keď bude cukor karamelizovať dosypať zomleté oriešky. Keď za stáleho miešania začína tuhnuť, môžu sa natierať oplátky a lepiťna seba, alebo naplňať formičky na sladkosti. Necháme vychladnuť a podávame.

Diskusia k receptu

13595_1311683199 - profilový obrázok
mka
mka
Zdravím : )
Včera som tento karamel skúsila pripraviť, všetko šlo fajn, keď sa bledá masa začala meniť na hnedastú hustejšiu hmotu, takú radosť som mala, ako vždy keď si kusnem do tyčinky s karamelom alebo si dám mäkký karamelový cukrík! : ) Naliala som ho do väčšej formy, nechala v chlade na noc a naporcovala na tehličky.

 www.facebook.com/photo.php?fbid=1836448991702&set=a....


Chutil výborne : )) ..hmm.. ..ako by sa dal tento karamel ešte zjemniť, respektíve aby nebol tak drolivý/krehký a skôr taký mäkkší a ťahavejší? : )
13595_1311683199 - profilový obrázok
mka
mka
Po necelých 2-och mesiacoch som sa tento víkend rozhodla opäť pripraviť tento chutný karamel. Zohnala som si vkusné formy na bonbóniky a oblátky. Ešte zvažujem, ktoré maslo by bolo najvhodnejšie z hľadiska trvanlivosti a možno aj menšej drolivosti (konzistencii) karamelu.. ..hmm.. Ako to zistím? : )
13595_1311683199 - profilový obrázok
mka
mka
Keksíky zmizli ; ) ešte cez víkend, teeeda! Nechápem, ako je to možné!?

Maslo som dala nakoniec to klasické Rajo (lah.smotana), a medzi oblátkami bola tuhosť nepodstatná v zmysle drolivosti (drobenia sa). Možno by padli vhod aj tenšie vrstvy, len mi už stuhol, kým som naplnila formičky.. (..a niečo k tomu, možno čokoláda.. ; ) pridám nabudúce nejakú vrstvu. ) Aaa cukor kryštál sa mi celý nepodarilo v tej mase, i pri zachovaní odporučeného množstva, rozpustiť. Občas som ho zacítila medzi zubami. Aj redšia by sa mi tá masa zišla, keď už nalievam do tých formičiek (s priemerom 2-2,5cm).. ..hmm.. ..čím to zriediť? Viac masla? Mlieko? Vodu?

: )

Myslím, že raz bude deň, kedy sa ho dojem, dovtedy si ho však vychutnám a rada! : )))
lelyrotonde
Dneska som to skusal robit a skoncilo to fiaskom, je to moc sladke,postup som dodrzal.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia