Foto: leushkka
Recept od Kamily Magálovej som mala uložený dlhšie. Oplatí sa skúsiť, keď vám každý rok po Vianociach ostávajú ohrdnuté klasické medovníky. Tieto majú chutnú Zobraziť celý popisRecept od Kamily Magálovej som mala uložený dlhšie. Oplatí sa skúsiť, keď vám každý rok po Vianociach ostávajú ohrdnuté klasické medovníky. Tieto majú chutnú plnku a sú mäkké, určite sa minú.
na 180 °C
Postup
-
1
Med zmiešame s cukrom a pomaly nad hrncom s vodou zohrejeme. Zložíme z hrnca a pridáme maslo.
V recepte je: badián a klinčeky rozdrvíme a pridáme k zmesi spolu so škoricou a postrúhaným muškátovým orieškom. Ja som namiesto čerstvých korenín dala 1ČL zmes korenia na medovníky + 1ČL mletej škorice + 1ČL sódy bikarbóny a všetky sypké suroviny zmiešame.
Ako nám chladne zohriaty med, pripravíme plnku: mleté orechy zmiešame s maizenou, cukrom, vajíčkami a nastrúhanou kôrou z citróna. Plnku necháme 12 hodín odpočívať v chladničke.
Po vychladnutí medu pridáme 2 celé vajcia , do múky vlejeme celú zmes a vypracujeme cesto. Tiež odložíme na 12 hodín do chladničky. Odstáte cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieskom medovníčky. Nepoužívajte veľké formičky, lebo medovníky narastú, aby neboli príliš veľké. Na vrch môžete použiť hviezdičku, kvetinku a.i. Poukladáme na plech, naplníme plnkou a prikryjeme druhým tvarom, ozdobíme orechom. Pečieme v rúre pri 180° C asi 25 - 30 min.
*Tip: Vyššie je uvedený originál recept: ja som do cesta pri miesení prisypala ešte múky(zdalo sa mi riedke), piecť netreba toľko dlho; 15 (max 20 min) závisí aké veľké medovníčky máme. Čím menej ich pečieme, tým vačšia istota mäkkosti. Tiež z toho dôvodu nepotieram medovníky vajcom.
a aj vydrzia dlho ako bezne medovnicky?
to by som aj kupila orechy, pacia sa mi :-)
ma este napadlo trosku rumu clupnut do orechov, co by to povedalo, pripadne nejaku cukrovu glazuru :-)
ulozene, zda sa, ze aj ked mam overene makke aj plnene, skusim aj tieto :-)
Od Kamily mám ešte recept na perník a ten je tiež výborný. Chcela som ho dať na Varechu, ale už tu bol, pridala @Frona
varecha.pravda.sk/recepty/kamilin-pernik/12222-recept.htm...