Kamiline medovníky

leushkka - bez fotkyleushkka, 21. septembra 2015
Kamiline medovníky
Foto: leushkka

Recept od Kamily Magálovej som mala uložený dlhšie. Oplatí sa skúsiť, keď vám každý rok po Vianociach ostávajú ohrdnuté klasické medovníky. Tieto majú chutnú plnku a sú mäkké, určite sa minú.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
200 g
160 g
90 g
2 ks
1 ČL
4 ks
3 ks
1 ČL
Plnka:
150 g
100 g
2 ks
1 ČL
 na ozdobu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Med zmiešame s cukrom a pomaly nad hrncom s vodou zohrejeme. Zložíme z hrnca a pridáme maslo.
    V recepte je: badián a klinčeky rozdrvíme a pridáme k zmesi spolu so škoricou a postrúhaným muškátovým orieškom. Ja som namiesto čerstvých korenín dala 1ČL zmes korenia na medovníky + 1ČL mletej škorice + 1ČL sódy bikarbóny a všetky sypké suroviny zmiešame.
    Ako nám chladne zohriaty med, pripravíme plnku: mleté orechy zmiešame s maizenou, cukrom, vajíčkami a nastrúhanou kôrou z citróna. Plnku necháme 12 hodín odpočívať v chladničke.
    Po vychladnutí medu pridáme 2 celé vajcia , do múky vlejeme celú zmes a vypracujeme cesto. Tiež odložíme na 12 hodín do chladničky. Odstáte cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieskom medovníčky. Nepoužívajte veľké formičky, lebo medovníky narastú, aby neboli príliš veľké. Na vrch môžete použiť hviezdičku, kvetinku a.i. Poukladáme na plech, naplníme plnkou a prikryjeme druhým tvarom, ozdobíme orechom. Pečieme v rúre pri 180° C asi 25 - 30 min.
    *Tip: Vyššie je uvedený originál recept: ja som do cesta pri miesení prisypala ešte múky(zdalo sa mi riedke), piecť netreba toľko dlho; 15 (max 20 min) závisí aké veľké medovníčky máme. Čím menej ich pečieme, tým vačšia istota mäkkosti. Tiež z toho dôvodu nepotieram medovníky vajcom.

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
pozrime sa !
a aj vydrzia dlho ako bezne medovnicky?
to by som aj kupila orechy, pacia sa mi :-)
ma este napadlo trosku rumu clupnut do orechov, co by to povedalo, pripadne nejaku cukrovu glazuru :-)
ulozene, zda sa, ze aj ked mam overene makke aj plnene, skusim aj tieto :-)
Medovníky môžeš kľudne potrieť bielkom,to nie je dôvod k tvrdnutiu.Prvé 3 min.neotvárať rúru a potom piecť,až začnú byť ružové,či zlatisté a hotovo,kde je maslo-nestvrdnú.Výborný recept :-)
@frezia68 mne sa osvedcili medovnicky nepotierane vajcom, bielkom atd. Tento vikend som jedla medovnik od profi pernikarky a tiez ich nemala potierane. Ja uz peciem iba tak :-) Medovniky su ako gulas, co domacnost to svoj recept a postup

Pridaj komentár k receptu: