Kalerábovo-cuketový prívarok fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 30. júna 2015

Dnes som varila trocha inak.

3
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
0,5 ks
1 ks
5 PL
2 PL
 (alebo vývar)




Postup

  1. 1

    Na oleji som opražila nadrobno pokrájanú cibuľu, zasypala múkou, aj tú trocha popražila, stiahla z ohňa, primiešala mletú červenú papriku a vrátila na platňu. Hneď som zápražku zaliala pohárom studenej vody a miešala metličkou, aby sa neutvorili hrudky. Prisypala som nahrubo postrúhaný očistený veľký kaleráb, osolila, pridala bobkový list a varila na miernom ohni. Namiesto vody môžete dať vývar, ale pozor na solenie. Vody som počas varenia ešte pridala, preto neviem presné množstvo, počas miešania si vytvoríte odhad, či je omáčka dostatočne hustá. Záleží aj na tom, či máte hustú alebo riedku smotanu, ktorú pridáte na konci varenia, takže s tekutinou opatrne, aby sa nemuselo zbytočne zahusťovať zátrepkou potom.

    Kalerábovo-cuketový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V momente, keď bol kaleráb už skoro mäkký, pridala som ošúpanú polovičku cukety, ktorá mi zvýšila z iného varenia a na nič iné by sa mi už nehodila. Teraz cuketujeme ostošesť.

    Kalerábovo-cuketový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cuketa patrí medzi tekvice, nepotrebuje veľa času k uvareniu, všetko zmäklo za pár minút. Hustotu prívarku som korigovala tyčovým mixérom, tak som dosiahla želaný výsledok.

    Kalerábovo-cuketový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Už som priliala len sladkú smotanu priamo z chladničky, asi 1,5 dcl. Plameň som vypla a dochutila prívarok soľou a octom. Bobkový list som pred podávaním vybrala. Medzičasom som upiekla kúsky klobásky, aby bol obed kompletný.

    Kalerábovo-cuketový prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mali sme tvrdšie žemle, ale v tomto teple sa mi čerstvé piecť nechcelo. Aspoň sme ich zjedli menej. Tento spôsob prípravy sa líši od mojich zaužívaných tým, že predtým som uvarila zeleninu a na konci som ju zahustila zápražkou, prípadne zátrepkou. Tento spôsob sa mi páči viac, mám o jeden špinavý kastrólik menej, všetko sa totiž odohráva v jednom hrnci.

    Kalerábovo-cuketový prívarok (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mijaita
Cuketu s kedlubnou jsem dohromady jeste nezkousela, co nebylo ale, muze byt. Pak ti povim jake to bylo :-) Urcite bez mouky ale. Prijde mi zbytecna.
jozka2
Jaaaj kukuc,musi to byt velmi chutne s tou klobaskou.
kecemis
Omacka vyzera velmi zaujimavo. Kedze som taky omackovy chlapec, urcite coskoro vyskusam.
denyany
Aj mne by chutilo, aj bez tej klobásy. A možno by som tam nasekala trocha kôpru- ten by som pridala asi všade, keď je taký čerstvý, voňavý...;-))
kukulienka71
ďakujem vám
@mijaita , budem rada, ak sa ozveš potom, je to plnšia chuť ako samotná cuketa, tá je taká neutrálna. Bez múky to budeš mať nefalšované zeleninové;-)
@jozka2 , veru je, veď ty vieš;-)
@kecemis , ani som netušila, že si omáčkový chlapec, ale potešil si ma:-)
@denyany , z omáčky bez klobásky hneď vyhladnem:-), ja som celá nešťastná že nemám čerstvý kôpor po ruke, tiež by som ho bola dala a nie málo:-)
kukulienka71
@izabella929 , ty tiež robievaš kalerábový prívarok, vieš, že je výborný, ďakujem ti
@tiginko , mijaita si zrejme nevšimla tvoj recept na dusenú cuketu s kalerábom a kyslou smotanou, keď si ho zverejnila. Aspoň si môže vybrať.
@zuzanka1367 , určite budeš spokojná, hlavne nezabudni na klobásku;-) ďakujem:-)
mijaita
@kukulienka do klobas se nehrnu (jak k cemu) ale kureci zadni platek vareny, na masel opeceny, ten si k tomu jiste udelam. Tvuj recept = super inspirace pro me. Diky !
kukulienka71
s maslom to teda iste bude delikatesa, kúsok masla vie povýšiť jedlo do inej dimenzie;-) samotné kalerábové pyré som nejedla, ale kaleráb ako taký mám veľmi rada, tak myslím, že aj samotné pyré by mi chutilo. Tvoje puristické jedlá bývajú vynikajúce. Asi som neznalá, čo je u kuraťa zadný plátok?:-)
mijaita
@kukulienka asi jen muj vyraz pro stehenni rizek :-) Bavi me, ze si z jednoho receptu udelame kazda jeste i dalsi. Super, ne?
kukulienka71
:-)), s manželom sme tiež tak dedukovali, ve´d iné to ani nemôže byť;-) tieto recepty sú inšpirácie, čo pridáš, uberieš, zameníš, je len a len na tebe. Hlavne aby to bolo na tanieri jedlé a chutilo nám:-)
mijaita
Fáze první - pyré. 1 cuketa, 1 střední kedlubny, větší kl másla, sůl.... povýšilas moje kedlubnové pyré o celou jednu příčku. Skvělé pyré! Zítra s kuřecím masem, které je už naložené v solamylu a oleji. Jak ho dochutím, se ještě uvidí. A tenhle rcp na omáčku někdy uvařím také. Zkusím to :-)


kukulienka71
Díky za peknú fotku, urobila si mi radosť, že ti tá kombinácia chutila:-) aj ja ju skúsim ako pyré.
kucharka
Vcera sme mali na obed, je to ozaj dobrota a pritom take jednoduche.
Ja som tam ale dala aj strucik cesnaku a polku zemiaka, co mi zostal z ineho receptu.
Muz si dal k tomu opekane maso a ja len tak, lyzicu kyslej smotany.
Dakujem za recept.


kukulienka71
@kucharka (8.6.2019 15:44) som rada, že chutilo:-) vylepšenia každému podľa jeho chuti. Trochu neskoro reagujem, až dnes som si všimla podľa témy prívarkov.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia