Kalerábovo-cuketový prívarok (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Dnes som varila trocha inak.

3
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na oleji som opražila nadrobno pokrájanú cibuľu, zasypala múkou, aj tú trocha popražila, stiahla z ohňa, primiešala mletú červenú papriku a vrátila na platňu. Hneď som zápražku zaliala pohárom studenej vody a miešala metličkou, aby sa neutvorili hrudky. Prisypala som nahrubo postrúhaný očistený veľký kaleráb, osolila, pridala bobkový list a varila na miernom ohni. Namiesto vody môžete dať vývar, ale pozor na solenie. Vody som počas varenia ešte pridala, preto neviem presné množstvo, počas miešania si vytvoríte odhad, či je omáčka dostatočne hustá. Záleží aj na tom, či máte hustú alebo riedku smotanu, ktorú pridáte na konci varenia, takže s tekutinou opatrne, aby sa nemuselo zbytočne zahusťovať zátrepkou potom.
  2. V momente, keď bol kaleráb už skoro mäkký, pridala som ošúpanú polovičku cukety, ktorá mi zvýšila z iného varenia a na nič iné by sa mi už nehodila. Teraz cuketujeme ostošesť.
  3. Cuketa patrí medzi tekvice, nepotrebuje veľa času k uvareniu, všetko zmäklo za pár minút. Hustotu prívarku som korigovala tyčovým mixérom, tak som dosiahla želaný výsledok.
  4. Už som priliala len sladkú smotanu priamo z chladničky, asi 1,5 dcl. Plameň som vypla a dochutila prívarok soľou a octom. Bobkový list som pred podávaním vybrala. Medzičasom som upiekla kúsky klobásky, aby bol obed kompletný.
  5. Mali sme tvrdšie žemle, ale v tomto teple sa mi čerstvé piecť nechcelo. Aspoň sme ich zjedli menej. Tento spôsob prípravy sa líši od mojich zaužívaných tým, že predtým som uvarila zeleninu a na konci som ju zahustila zápražkou, prípadne zátrepkou. Tento spôsob sa mi páči viac, mám o jeden špinavý kastrólik menej, všetko sa totiž odohráva v jednom hrnci.