Foto: tiginko
Pracujem, bývam v paneláku, deti mám už (väčšinou) z domu, som odkázaná v prevažnej miere na dovoz z Európskej únie, cítim (hlavne zjari) Zobraziť celý popisPracujem, bývam v paneláku, deti mám už (väčšinou) z domu, som odkázaná v prevažnej miere na dovoz z Európskej únie, cítim (hlavne zjari) potrebu zdravšieho stravovania. Vrátim sa navečer autom domov hladná, v zásobe zelenina z Lidla a zimou nadobudnuté pneumatiky. Po mäse z víkendu zostala len spomienka. Ako jediný bonus – čerstvé domáce vajíčka od kamarátov z dolniakov.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na ľubovoľnom tuku (u mňa prepytujem kokosovom) popražím nakrájanú cibuľu, posypem domácou (chvalabohu aspoň to) mletou červenou sladkou paprikou a mletými čili papričkami z Maďarska a pridám nahrubo postrúhaný taliansky kaleráb a španielsku malú cukínku (kedže vyzerá dosť neduživo po strastiplnej ceste na Slovensko, tak ošúpanú). Posolím, odolám pocitu podliať vodou a dusím vo vlastnej šťave na malom plameni, prikryté asi 10min.
-
2
Zalejem rozhabarkovanou kyslou smotanou. S láskou na hotový prívarok položím natvrdo, pôvodne plánované na hniličku, uvarené vajíčko. Posypem čerstvo zomletým čiernym korením ktovie odkiaľ a himalájskou soľou. Počas snívania o tom, aké by to bolo dokonalé s čerstvo nasekaným slovenským kôprom a domácim kváskovým chlebíkom, slastne skonzumujem.
- 3
Manželovi, ktorý si zaslúži po ceste do a z práce na bicykli niečo výdatnejšie a podľa neho jednoznačne chutnejšie, naservírujem od Orbána zdravú tlačenku v žemli a oškvarkový pagáč. To orosené pivko sa nestihlo dostať na fotku...
- 3
furt rovnako si pjekné..:-)
ak vydržíš-a nebudeš už núrať v chladničke-si dobrá..ja by som po hodinke musela ešte aspoň dačo maličké..:-)
@dzejsik @zolik vdaka za pristavenie
@manya keď bude sezóna, aj ja sa dostanem k lepším surovinám, už sa na to teším. Teraz som rada aspoň za tieto
@radost chvalabohu ten list ako ty vravíš, umožňuje zakryť drobné nedostatky :-) Nemysli si, že tá skromná porcia na obrázku ma uspokojila, kdeže... priznám sa, zjedla som viac, aj s druhým vajíčkom :-)
ďakujem @terinka aj @jozka
..takže tvoj recept je čistý luxus :-)....ozaj a domáci kôpor ti vyrastie aj doma v truhlíku...ja teraz pestujem bazalku podľa receptu tu na vareche a rastieeee :-)
@matata1 myslis nieco taketo ?
@zuzanka1367 to je fajn, že som niekomu vyčarila úsmev, v poslednom čase je tých príležitostí na tejto stránke akosi pomenej. Takýchto fajnovo rýchlych receptov je tu viac, často podobne varievam.
@pacik väčšinou sa často snažím navečer jesť zeleninové šaláty s "niečím", ale keď ten kaleráb a cukína už svojim výzorom prešvihli príležitosť byť RAW hviezdami :-)
@rea výborný nápad s tým vajíčkom! Určite bude nabudúce
@matata1 :-) keby sa tak dali pekne vyškvariť tie naše slaninky, ako prasiatkové :-)
@jujoska už som sa raz tuším rehotala na tomto vtipe :-)
@afataga ospravedlňujem sa za neúplné informácie - kvôli tebe som prehádzala odpadkový kôš a zistila som, že smotana bola z ČR. Keď ti nestačí údaj o vajkách z dolniakov tak upresním: z Orechovej Potône. Týmto pozdravujem Darinku s Františkom a ich malé hospodárstvo, ktorých prebytky nás nesmierne tešia. A skoro by som zabudla: kokosový olej je vraj z Pakistanu.
Všetkým pekne ďakujem, milé že Vám tento triviálny recept stál za komentár
Dobre hovoríš @elixir , ja viem že ty takéto tiež môžeš :-)
ježkove husličky, čo si kanibal @matata1 ?! :-)
@Zuzanka krásne vajco, také som si pôvodne aj ja predstavovala. Som rada že chutilo, aj tebe @tamik