Kakaový závin od mamičky fotorecept

babina49 - fotkababina49, 4. marca 2012
Kakaový závin od mamičky (fotorecept)
Foto: babina49

Túto sobotu som u mamičky na dedine piekla kakaové záviny.Vedú sa tu diskusie,prečo sa praskne závin...podarilo sa to aj mne...a mamička povedala,že to sa stane vtedy,keď je cesto rozvaľkané veľmi tenko .Plnka pri pečení zvačší objem a keď je cesto tenké,praská.

Suroviny

cca 600 g
ČL 1
PL 2
PL 3
2 ks
na kvások:
polovica kocky
 letné
ČL 1
ČL 1
na plnku :
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín si zamiesime vláčne cesto

    Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Posypeme múkou

    Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A prikryté utierkou necháme kysnúť na teplom mieste

    Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto pekne nakyslo

    Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme ho na múkou vysypanú dosku,rozdelíme na 2 časti

    Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kažý bochník vyvaľkáme,potrieme olejom,alebo maslom

    Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kakaový prášok "figaro" som zmiešala s práškovým cukrom,rozsypala na závin,pokvapkala hodne olejom a ešte som na to porozhadzovala kopky slivkového lekváru.Toho kakaa som tam dala blízko ku okrajom, pri stáčaní sa mi to vytlačilo von. Takže od okrajov ďalej a ani nie po celej dľžke,tiež sa to vytlačí :-))))

    Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tuto vidno,že to cesto som vyvaľkala tenšie,vidno tam hrbolce lekváru :-))

    Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A upečené záviny. Keď trochu vychladli,tak som lopatkou tú vytečenu plnku "zatlačila" spať a záviny sú ako "vyšité"

    Kakaový závin od mamičky (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

tinca
tak kakaový je moja srdcovka, krásne ti cesto vyletelo, že praskol nevadí,však v bruchu je tma:)
paveva
A okrem toho, že vyzerajú chrumkavo, určite sú dobré. Ja tiež pekávam kakaové, ale nedávam lekvár. A praskajú vraj preto, lebo plnky veľa. Než ich dám do rúry, popichám ich vidličkou, niekedy aj tak prasknú, ale myslím si, že na chuti nestratia. Mne včera praskol tvarohový, a zjedol sa.
mojack
či praskne alebo nie - to je jedno- vždy sa zjedia :-))))
marienka44
@Babina49 , aj ja sa chystam tiez take upiect. Ja davam do plnky aj trochu skrobu, maizeny a vtedy plnka nie je taka tekuca, nevytecie. Vyskusaj. Ukladam do KK.
trencanka
Robievam kakaove zaviny, aj zajtra budem :) Este som nepocula a ani neskusala v kombinacii so slivkovym lekvarom. Makovy so slivkovym lekvarom ano, ale kakaovy nie.
eliza7417
záviny sa pred pečením musia popichať vidličkou, alebo ešte lepšie špajlou - potom vrch nepopraská.. (aby mohol vzduch zvnútra pekne na povrch a nepotrhal cesto..)
mám vyskúšané... :o))
afataga
to je uplne jedno ci praskne alebo nie, hlavne ze je dobry
medovnicek
je jedno, že praskli, aj tak vyzerajú veľmi dobre a určite boli aj výborné
orchidea
kakaové záviny sú u nás veeeeeeľmi obľúbené, nedávam lekvár ale posypem kakao škoricou,... tvoje záviny sú pekné
sailero
kakaovy zavin je v nasej rodine najpopularnejsi, ked trosku praskol= nevadilo. Brat bol ako vysokoskolak dlhsie pracovne v zahranici a ako prve si po navrate domov zelal od nasej mamy KAKAOVY ZAVIN.
hanee
To mi pripomina babicku .o) Bolo jedno aky bol zavin, tvarohovy ci kakaovy, prasknuty ci nie, vzdy sa zjedol s kakavkom pri nedelnajsich dopoludnajsich rozpravkach .o)
beatacsontosova
che, že praská od plnky keď jej je veľa...tak to moje budú praskať vždy, závin MUSÍ mať veeeeľa plnky...orechový mi posledne nepraskol, kakaový trošku, no zmlajzli sme prasknutý-neprasknutý, chuťovým bunkám to bolo srdečne jedno :-) a kombinácia kakaa so slivkovým lekvárom - hm, zaujímavé, vyskúšam pri najbližšej príležitosti (a teda že to bude skoro, milujeme záviny :-) )
strelka
Zavin ako taky mi vysiel vyborne. Nepraskol. Horsie to bolo s plnkou. Ked vidim v recepte "podla chuti", uz viem, ze tak toto je risk :-( V kratkosti - mooc kakaa a primalo cukru, kolko oleja? - od oka... takze niekde bol vlacny, niekde sa sypal... :-/ zivot je skola
kincho
Koláčiky sú pekné,čo tam po prasknutí.....
Ja robím tak,že v kastroliku si zohrejem maslo,cukor,kakao a trochu mlieka na kašičku,kláč tým potriem a ešte posypem kakaom a cukrom a tak zatočím.Zdá sa mi šťavňatejší.
tita555
Dnes som skusala tento recept. Cesto je fantasticke, ako oblacik. Kolac nema chybu. Super :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha