Foto: babina49
Túto sobotu som u mamičky na dedine piekla kakaové záviny.Vedú sa tu diskusie,prečo sa praskne závin...podarilo sa to aj mne...a mamička povedala,že to sa Zobraziť celý popisTúto sobotu som u mamičky na dedine piekla kakaové záviny.Vedú sa tu diskusie,prečo sa praskne závin...podarilo sa to aj mne...a mamička povedala,že to sa stane vtedy,keď je cesto rozvaľkané veľmi tenko .Plnka pri pečení zvačší objem a keď je cesto tenké,praská.
Suroviny
cca 600 g |
|
ČL 1 |
|
PL 2 |
|
PL 3 |
|
2 ks |
|
|
|
na kvások: | |
polovica kocky |
|
letné |
|
ČL 1 |
|
ČL 1 |
|
na plnku : | |
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Zo surovín si zamiesime vláčne cesto
-
2
Posypeme múkou
-
3
A prikryté utierkou necháme kysnúť na teplom mieste
-
4
Cesto pekne nakyslo
-
5
Dáme ho na múkou vysypanú dosku,rozdelíme na 2 časti
-
6
Kažý bochník vyvaľkáme,potrieme olejom,alebo maslom
-
7
Kakaový prášok "figaro" som zmiešala s práškovým cukrom,rozsypala na závin,pokvapkala hodne olejom a ešte som na to porozhadzovala kopky slivkového lekváru.Toho kakaa som tam dala blízko ku okrajom, pri stáčaní sa mi to vytlačilo von. Takže od okrajov ďalej a ani nie po celej dľžke,tiež sa to vytlačí :-))))
-
8
Tuto vidno,že to cesto som vyvaľkala tenšie,vidno tam hrbolce lekváru :-))
-
9
A upečené záviny. Keď trochu vychladli,tak som lopatkou tú vytečenu plnku "zatlačila" spať a záviny sú ako "vyšité"
mám vyskúšané... :o))
Ja robím tak,že v kastroliku si zohrejem maslo,cukor,kakao a trochu mlieka na kašičku,kláč tým potriem a ešte posypem kakaom a cukrom a tak zatočím.Zdá sa mi šťavňatejší.