Foto: pusta
Moji maškrtníci chceli niečo sladké, tak som im vyhovela. Upiekla som kakaového Ferdinanda s karamelom. Myslela som, že bude aj na zajtra, ale Zobraziť celý popisMoji maškrtníci chceli niečo sladké, tak som im vyhovela. Upiekla som kakaového Ferdinanda s karamelom. Myslela som, že bude aj na zajtra, ale rýchlo sa po ňom zaprášilo a žiadajú repete, teda zajtra pečiem znovu.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
21 g čerstvé |
|
50 g |
|
30 g |
|
2 ks |
|
15 g |
|
100 ml vlažné na kvások |
|
250 - 300 ml vlažné na spracovanie cesta |
|
na vysypanie fomy: | |
2 PL |
|
podľa potreby |
|
kakaový krém: | |
150 |
|
2 PL |
|
130 g |
|
na pokropenie cesta: | |
80 g |
|
100 ml studené |
|
1 balenie |
|
50 g do cesta /nemúsia byť/ |
|
Postup
-
1
Bábovkovú formú som pomocoú štetca vymazala olejom...
-
2
...vysypala kryštálovým cukrom.
-
3
Do misy som preosiala múku, zmiešala so soľou a kryštálovým cukrom, do vyhlbenej jamky uprostred som rozmrvila droždie, posypala 1 CL kryštálového cukru, zaliala 100 ml vlažného mlieka a nechala som vykysnúť kvások. Pridala som plátky Hery, vaječné žltky a so zvyšným mliekom som zamiesila mäkšie cesto.
-
4
Cesto som posypala múkou a prikryté utierkou som ho nechala na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 30 minút.
-
5
Kým cesto kyslo, v hrnčeku som rozmiešala kryštálový/80 g/ a vanilínový cukor /1 balenie/ so studeným mliekom /100 ml/, ktorým som v polovici pečenia pokvapkala bábovku.
-
6
Vykysnuté cesto som na jemne pomúčenej doske vyvaľkala na hrúbku asi 5 mm, približne do tvaru obdlžníka.
-
7
V miske som mala nachystaný kakaový krém, ktorý som pripravila zmiešaním zmäknutej Hery s kryštálovým cukrom a kakaovým práškom.
-
8
Kakaový krém som rozotrela na vyvaľkané cesto tak, aby dookola zostal asi 5 cm široký voľný pás cesta bez krému.
-
9
Cesto som potom stočila do závinu a...
-
10
pokrájala na 8 približne rovnakých kúskov.
-
11
Valčeky cesta som postavila na stojato do bábovkovej formy, nie na tesno a nechala som ešte 30 minút nakysnúť - valčeky po nakysnutí vyplnia formu.
-
12
Po tejto dobe som vložila piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov. Po 10 munútach pečenia som cesto pokropila osladeným mliekom /spotrebovala som celých 100 ml/ a piekla som ešte 10 minút. Bábovku som ihned po upečení vyklopila, neskôr by to nešlo, chladnúci karamel karamel by to nedovolil.
-
13
Po vychladnutí som bábovku pokrájala na plátky 1,5 - 2 cm hrubé. K tejto bábovke patrí dobrá kávička.
Ďakujem za tip.
@pre všetkých:
ospravedlňujem sa každému, kto rozklikol môj rp Kakaový Ferdinand s karamelom v podobe, ako popisuje @anane.
už viiackrát nejaký "škriatok" v niekoľkých mojich receptoch poprehadzoval suroviny a postup, čo som opakovane dávala do poriadku a čo aj redakcia môže potvrdiť. dúfam, že vám ostatným sa nič také nestalo. dakujem za pochopenie.
1. piekla som túto bábovku v strede elektrickej trúby na rošte pri teplote 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev vopred vyhriatej na túto teplotu a po dobu ako som napísala.
prečo sa ti nepodarila a bola nedopečená a nedobre vsiaknuté vanilkové mlieko?
1. treba piecťv strede trúby, aby odvšadiaľ bola rovnaká teplota - dôvod pripekania zhora a nedopečenia v strede bábovky i trebárs celej..
2. tiež je to dôvod, prečo vanilkové mlieko nevsiaklo, lebo cesto nebolo dostatočne prepečení, pri nerovnakej a nižšej cieľovej teplote cesta, mlieko do cesta nevsiakne, ale cesto nadmerne zvlhne, sťažkne a zostane nedopečené, ev. až surové.
3. môžeš piecť aj teplovzdušne, len pritom rátaj s tým, že skutočná teplota bude +20 stupňov C vyššia ako si nastavila.
4. istejšie je pečenie na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom, kde k nastavenej teplote tiež pripočítaj + 20 stupňov navyše.
5. každá trúba pečie inak, preto si každý musí odsledovať teplotu a čas pečenia podľa svojej trúby sám. ja som uvieddla podľa svojej trúby.
dúfam, že som ti pomohla :-)
1. áno, to som robila z celej dávky a v klasickej forme, ktorú vidíš na fotografii.
2. nenamietam proti tebou uvedenému času pečenia, lebo každá trúba pečie inak a čas a teplotu si musí každý odsledovať podľa svojej trúby sám, ja som uviedla tak, ako som napísala - teda podľa mojej trúby.
A miesto hery som použila maslo, to mi tam sedí viac :)
som rada, že sa ti páči môj recept :-)
poteší ma, ak upečieš :-)
dakujem za pochvalu a prajem ti, aby ti kakaový Ferdinand chutil :-)
teší ma, že si upiekla a neupiekla naposledy a že výborne chutil :-
dakujem za skvelú správu.
je to pre mňa veľká česť a vážim si to veľmi od teba :-)
dakujem ti veľmi pekne.