Kakaový Ferdinand s karamelom fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. apríla 2012
Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept)
Foto: pusta

Moji maškrtníci chceli niečo sladké, tak som im vyhovela. Upiekla som kakaového Ferdinanda s karamelom. Myslela som, že bude aj na zajtra, ale Zobraziť celý popisMoji maškrtníci chceli niečo sladké, tak som im vyhovela. Upiekla som kakaového Ferdinanda s karamelom. Myslela som, že bude aj na zajtra, ale rýchlo sa po ňom zaprášilo a žiadajú repete, teda zajtra pečiem znovu.

12
porcií
120 minút
príprava
10+10 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
21 g čerstvé
50 g
30 g
2 ks
15 g
100 ml vlažné na kvások
250 - 300 ml vlažné na spracovanie cesta
na vysypanie fomy:
2 PL
podľa potreby
kakaový krém:
150
2 PL
130 g
na pokropenie cesta:
80 g
100 ml studené
1 balenie
50 g do cesta /nemúsia byť/




Postup

  1. 1

    Bábovkovú formú som pomocoú štetca vymazala olejom...

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...vysypala kryštálovým cukrom.

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy som preosiala múku, zmiešala so soľou a kryštálovým cukrom, do vyhlbenej jamky uprostred som rozmrvila droždie, posypala 1 CL kryštálového cukru, zaliala 100 ml vlažného mlieka a nechala som vykysnúť kvások. Pridala som plátky Hery, vaječné žltky a so zvyšným mliekom som zamiesila mäkšie cesto.

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som posypala múkou a prikryté utierkou som ho nechala na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 30 minút.

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým cesto kyslo, v hrnčeku som rozmiešala kryštálový/80 g/ a vanilínový cukor /1 balenie/ so studeným mliekom /100 ml/, ktorým som v polovici pečenia pokvapkala bábovku.

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto som na jemne pomúčenej doske vyvaľkala na hrúbku asi 5 mm, približne do tvaru obdlžníka.

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V miske som mala nachystaný kakaový krém, ktorý som pripravila zmiešaním zmäknutej Hery s kryštálovým cukrom a kakaovým práškom.

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kakaový krém som rozotrela na vyvaľkané cesto tak, aby dookola zostal asi 5 cm široký voľný pás cesta bez krému.

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som potom stočila do závinu a...

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pokrájala na 8 približne rovnakých kúskov.

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Valčeky cesta som postavila na stojato do bábovkovej formy, nie na tesno a nechala som ešte 30 minút nakysnúť - valčeky po nakysnutí vyplnia formu.

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po tejto dobe som vložila piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov. Po 10 munútach pečenia som cesto pokropila osladeným mliekom /spotrebovala som celých 100 ml/ a piekla som ešte 10 minút. Bábovku som ihned po upečení vyklopila, neskôr by to nešlo, chladnúci karamel karamel by to nedovolil.

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po vychladnutí som bábovku pokrájala na plátky 1,5 - 2 cm hrubé. K tejto bábovke patrí dobrá kávička.

    Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

mataliptak
mnaaaaam toto vyzerá úžasneeeeee a tak šťavnato .... to by si aj moji drobci pochutnali a verím tomu , že nie len oni :-))... ukladám a vyskúšam
lia66
Mňááám, krááása-až mi slinky tečúuu!!!...určite spravím!!!
martamm
naozaj vyzerá krásne a s tým karamelom musí byť úžasná...len ja žiaľ takéto fajnovosti nemôžem, ale upečiem vnúčatkáma manželovi, nech si pochutnajú...
martamm
Este otázočka, čo myslíte, treba hneď vyklopiť aj zo silikónovej formy?
motozuzika
Jooj, to je krásna bábovka! A toooľko roboty s ňou, ja robím bábovku keď mám čas (lebo pečiem aj 45 min.), ale nechce sa mi nič robiť, len šupnúť do formy a do rúry... toto vyzerá veľmi slávnostne, určite to urobím pri špeciálnej príležitosti.
motozuzika
@martamm Ja myslím, že silikón by mal pustiť karamel aj neskôr, vyskúšaj a daj vedieť, som zvedavá. Ja mám so silikonom len dobré skúsenosti (zlaté podložky na pečenie!!!)
adkas
mnaaaaam, karamelove moze byt vzdy a vsetko:)))
elekra
Takto som ešte bábovku nerobila. A s karamelom musela byť výborná.
tatranka
Kysnutý a kakaový závin,to je dobrá klasika,ktorú som vždy milovala.Mamka nám robievala také štricle na plech a tie sa zmenšovali pred očami.Páči sa mi takáto kakaová bábovka.Ukladám si tvoj recept.
ejta
no tak toto sa tvári ako super mňamka, pri najbližšej príležitosti hneď pečiem !
jarunka
Takto som babovku este tiez nerobila, hoci som sa na to uz chystala viackrat. Tento krat si ma dostala.
hahaias
Toto musí byť fajnové. Ja kakaové milujem.@tatranka štricle poznám, robievala nám ich najskôr babka a potom mama - keď sa piekli kysnuté koláče /na sviatky/ tak pre deti sa robili štricle.
janger
Karamel a cokolada, perfektna kombinacia! Babovka vyzera super.
redakcia
Komentár od @pusta : dakujem všetkým za pekné a milé komentáre, som naozaj veľmi rada, že sa Vám recept páči.
anene
Práve je v rúre len pre niektorýh začiatočníkov a čo pečú presne podľa receptu, malú poznámku pri postupe sa zhoduje bod č. 1 s bodim č.5 a nie je napísané, že s tým olejom a cukrom je potrebné formu vymastiť. Recept je v KK a verím, že bude chutiť. Mám staršiu formu sklenenú a je kopcom.
Ďakujem za tip.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @anene , srdečná vdaka za upozornenie , dala som to do poriadku. a daj vedieť, prosím, ako dopadol tvoj Ferdinand, hlavne, ako chutil?

@pre všetkých:
ospravedlňujem sa každému, kto rozklikol môj rp Kakaový Ferdinand s karamelom v podobe, ako popisuje @anane.
už viiackrát nejaký "škriatok" v niekoľkých mojich receptoch poprehadzoval suroviny a postup, čo som opakovane dávala do poriadku a čo aj redakcia môže potvrdiť. dúfam, že vám ostatným sa nič také nestalo. dakujem za pochopenie.
anene
Kakaolový Ferdinand sa vydaril. Bol dobrý a zjedol sa a je to niečo nové, ako len obyčajný kysnutý koláč. Ďakujem.
tilau
práve som ho dorobila, úžasná vôňa je všade, chuťovo je vynikajúci,sladučký... len ked som ho vyklopila tak sa mi to celé rozpadlo a vytiekla z toho tá šťava čo som kropila. Dávala som to mlieko podľa receptu,tak neviem kde sa stala chyba. Ale naukladala som to nazad do formy a ešte dala piecť lebo to bolo rozmočené... Ale chuťovo je naozaj výborný...
redakcia
Odpoveď od @pusta : @tilau , mrzí ma, že sa ti to stalo. vždy treba pamätať na "smäd múky", ak je suchšia, potrebuje viac tekutiny. ak je vlhká, vtedy menej, lebo neviaže dobre tekutinu. môžem ti poradiť, ak budeš robiť nabudúce, tak nepouži celých 100 ml osladeného vanilkového mlieka na pokropenie Ferdinanda počas pečenia, ale len také množstvo, ktoré do cesta vsiakne. radšej daj menej na jedenkrát a ked vsiakne, pokrop zase len trochou mlieka a po vsiaknutí zopakuj. ak nevsiakne, už mlieko nedávaj a uvidíš, že sa ti Ferdinand vydarí. držím palce!
tilau
ano nabudúce to tak spravím, ale chuťovo bol vynikajúci...
brmbolka
a mne sa tento krásny, voňavučky Ferdi nepodaril. Na 1* cesto, krásne vykyslo, aj vo forme bolo eňo-ňuňo, piekla som tak ako je písané, po 10 minútach pokropila a potom som dopekala, zvrchu už bábovka pripekala, použila som alobal, a potom ... z formy vyšla pekne, ale nedopečená a aj nedobre vsiaknuté vanilko mliečko, piekla som na 3-tej koľajničke, teplovzdušne, neviem kde nastala chyba, celý domček voňal, len hladoši nemali čo do pusy :-), prosím, na ktorej koľajničke ste ho piekli vy? treba to poháňeť teplým vzduchom?
brmbolka
a mne sa tento krásny, voňavučky Ferdi nepodaril. Na 1* cesto, krásne vykyslo, aj vo forme bolo eňo-ňuňo, piekla som tak ako je písané, po 10 minútach pokropila a potom som dopekala, zvrchu už bábovka pripekala, použila som alobal, a potom ... z formy vyšla pekne, ale nedopečená a aj nedobre vsiaknuté vanilko mliečko, piekla som na 3-tej koľajničke, teplovzdušne, neviem kde nastala chyba, celý domček voňal, len hladoši nemali čo do pusy :-), prosím, na ktorej koľajničke ste ho piekli vy? treba to poháňeť teplým vzduchom?
ailuj82
Tak som ho práve dopiekla, ale nie 20 min., ale 40 a mohla som veru aj dlhšie. To si robila z celej dávky, lebo já mám dosť veľkú bábovkáreň a skoro vytiekol...
pusta
@brmbolka , prepáč mi, že odpovdám až terat, ale sdnes som si všimla tvoj komentár.
1. piekla som túto bábovku v strede elektrickej trúby na rošte pri teplote 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev vopred vyhriatej na túto teplotu a po dobu ako som napísala.
prečo sa ti nepodarila a bola nedopečená a nedobre vsiaknuté vanilkové mlieko?
1. treba piecťv strede trúby, aby odvšadiaľ bola rovnaká teplota - dôvod pripekania zhora a nedopečenia v strede bábovky i trebárs celej..
2. tiež je to dôvod, prečo vanilkové mlieko nevsiaklo, lebo cesto nebolo dostatočne prepečení, pri nerovnakej a nižšej cieľovej teplote cesta, mlieko do cesta nevsiakne, ale cesto nadmerne zvlhne, sťažkne a zostane nedopečené, ev. až surové.
3. môžeš piecť aj teplovzdušne, len pritom rátaj s tým, že skutočná teplota bude +20 stupňov C vyššia ako si nastavila.
4. istejšie je pečenie na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom, kde k nastavenej teplote tiež pripočítaj + 20 stupňov navyše.
5. každá trúba pečie inak, preto si každý musí odsledovať teplotu a čas pečenia podľa svojej trúby sám. ja som uvieddla podľa svojej trúby.
dúfam, že som ti pomohla :-)
pusta
@anene , v bode 1 je jasne napísané, že som vytrela pomocou štetca olejom bábovkovú formu a v bode 2 je jasne napísané, že som ju vysypala cukrom, čo je dobre vidieť aj na príslušných fotkách.
pusta
dakujem za všetky milé komentáre k receptu.
pusta
@ailuj82 ,
1. áno, to som robila z celej dávky a v klasickej forme, ktorú vidíš na fotografii.
2. nenamietam proti tebou uvedenému času pečenia, lebo každá trúba pečie inak a čas a teplotu si musí každý odsledovať podľa svojej trúby sám, ja som uviedla tak, ako som napísala - teda podľa mojej trúby.
daguska
Zaujal ma veru "Ferdinand".Robievala som v babovkovej forme zaviny.Makovy,kakaovy,aj so skoricou.Ale tato tvoja verzia je super,napadita.Urcite upeciem.
ailuj82
@pusta- ďakujem za odpoveď. Chuťovo je koláč výborný, určite som ho nerobila posledný krát :)
A miesto hery som použila maslo, to mi tam sedí viac :)
pusta1
@daguska , prepáč, že odpovedám až dnes. ale až teraz som otvorila tento recept.
som rada, že sa ti páči môj recept :-)
poteší ma, ak upečieš :-)
dakujem za pochvalu a prajem ti, aby ti kakaový Ferdinand chutil :-)
pusta1
@ailuj82 , to je príjemné prekvapenie :-)
teší ma, že si upiekla a neupiekla naposledy a že výborne chutil :-
dakujem za skvelú správu.
pusta1
@ubka , nesmierne si ma potešila :-)
je to pre mňa veľká česť a vážim si to veľmi od teba :-)
dakujem ti veľmi pekne.
katarina64
Ďakujem za veľmi dobrý recept,postup robim podľa Teba len pečiem na plechu 22*32 cm,davam klasicky peciaci papier ako je v tecepte,len nakrajam cesto na 12-15ks,podľa toho ako rozvalkam,kakaovu hmotu som dnes posypala i mandlovymi lupienkami...pečiem na teplote podľa Teba,iba dĺžku som predĺžila na dobu 30-40min,polievam na 2-3 krat a po dopečeni nechávam nejakych 10-20min len tak,nech sa všetko pekne vsiakne do koláča a až potom vyklopim a dám preč papier...ide to v pohode...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia