Kakaové vrkoče fotorecept

martina34 - fotkamartina34, 28. marca 2010
Kakaové vrkoče (fotorecept)
Foto: martina34

Tento koláčik je u nás veľmi obľúbený. Cesto je po upečení ako vata.

180 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

900 g
90 g
1 ks
5 PL
3 ks
4,5 dcl
štipka
Plnka:
250 g
200 g
4 PL
2 ks
Na potretie závinu:
3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme plnku. Necháme rozpustiť Heru a ešte do teplej vmiešame kakao, cukor a vanilínový cukor. Poriadne vymiešame a necháme vychladnúť za občasného miešania.

  2. 2

    Pripravíme si kvások. Rozdrobíme kocku droždia, pridáme polovicu cukru a polovicu vlažného mlieka. Zamiešame, aby sa droždie rozpustilo a prikryjeme, aby podkyslo.

  3. 3

    Pripravíme si ostatné suroviny na cesto a postupne miesime. Na koniec pridáme sneh z bielkov, zľahka ho zamiešame do cesta a necháme cesto kysnúť 20 minút.

  4. 4

    Keď cesto nakyslo, vyberieme ho z nádoby a rozdelíme na šesť rovnakých častí.

  5. 5

    Jednotlivé kusy cesta rozvaľkáme a rovnomerne potrieme plnkou.

  6. 6

    Zrolujeme a dva kusy spolu spletáme. Zo šiestich kusov nám vzniknú tri vrkoče.

  7. 7

    Pripravené tri vrkoče uložíme na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme dve hodinky podkysnúť. Podkysnuté vrkoče natrieme tromi žĺtkami.

  8. 8

    Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 - 30 minút.

Diskusia k receptu

cistinka
Martinka neuveríš mi, ale dnes som mala chuť ich spraviť a nemala som doma kakao....a ty mi ešte také chute na noc robíš :-)))
martina34
@cistinka , sme na tom podobne, ty si mi urobila takú chuť s tvojim ryžovým nákypom, že som večer porušila všetky moje zásady diet a urobila som si ryžu s maslom, cukrom a škoricou.... sacharidy a na noc k tomu.... čo dodať?
veronka8
no a teraz dodržujte dietu................
to sa nedá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cistinka
Musela som sa vrátiť aspoň na tvoj obrzkok nakúknuť :-))) ... a zas idem na chvíľku pracovať ....
bozulka
Každý obrázok je pekný,ale najkrajší je ten prvý a posledný.
@veronika8-by ť na vareche a držať dietu to skutočne nejde.Museli by sme všetci variť iba zdravé jedlá.Ja sa veľmi snažím,ale márna snaha.Naposledy som pozerala MUDr.Igora Bukovského a ten ma celkom potešil,keď povedal,že "v seniorskom veku" už by sa nemali držať žiadne diety,ale snažiť sa zdravo žiť.Dopriať si všetko len s mierou.Tak sa snažím udržať mieru,ale bohužial často márne!!!!
cistinka
ešte naposledy som sem vliezla pred spaním....zajtra si spravím kúsok cesta a kúpim kakao!!!!
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Je to koláčik veeeeľmi dobrý. Len mi poraďte, preči mi z toho koláča / teda nie konkrétne z tohto ale veľmi podobného tá plnka z polovice vytečie???
martina34
@esi , vyskúšaj tento recept, a uvidíš, že nič nevytečie. Ja rozpustím Heru, do nej dám kakao a cukor a nechám to vychladnúť, takže natieram hustú plnku na cesto.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
idem robiť, napíšem
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Vytieklo, hádam aj polovica plnky. V čom je to zakliate. Plnka bola doslova hustá, že som ju ani nemohla skoro natierať.
martina34
No neviem, v čom to je, mne plnka nevytečie. Aj nakysnúť si ich nechala na plechu? Po nakysnutí je toho za celý plech, tak to už ani nemá kam vytiecť. Zvyknú mi popraskať po povrchu, ale to tomu nevadí, a keď sa to potrie tými žĺtkami tak to drží.
cistinka
Martinka, mám v Krtíši kamaráta....ak tam niekedy pôjdem, prídem si na túto dobrotu k tebe :-)
cenculka30
Perfektný koláčik poznám ho pod názvom PUDINGOŠ - ide tam pudingová plnka
0,5 l mlieka, 2balíčky čok. pudingu, 250g cukru -uvarím puding a do teplého primiešam jeden palmarin a 4 PL kakaa. Tiež praskne ale plnka nevytečie.
narciska
Tento koláč poznám pod názvom resanka a je veľmi dobrý. Robievam ho je výborný a dlho vydrží a cesto je ozaj ako vata.