Kakaové vrkoče (fotorecept)

Autor receptu: martina34

Tento koláčik je u nás veľmi obľúbený. Cesto je po upečení ako vata.

180 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme plnku. Necháme rozpustiť Heru a ešte do teplej vmiešame kakao, cukor a vanilínový cukor. Poriadne vymiešame a necháme vychladnúť za občasného miešania.
  2. Pripravíme si kvások. Rozdrobíme kocku droždia, pridáme polovicu cukru a polovicu vlažného mlieka. Zamiešame, aby sa droždie rozpustilo a prikryjeme, aby podkyslo.
  3. Pripravíme si ostatné suroviny na cesto a postupne miesime. Na koniec pridáme sneh z bielkov, zľahka ho zamiešame do cesta a necháme cesto kysnúť 20 minút.
  4. Keď cesto nakyslo, vyberieme ho z nádoby a rozdelíme na šesť rovnakých častí.
  5. Jednotlivé kusy cesta rozvaľkáme a rovnomerne potrieme plnkou.
  6. Zrolujeme a dva kusy spolu spletáme. Zo šiestich kusov nám vzniknú tri vrkoče.
  7. Pripravené tri vrkoče uložíme na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme dve hodinky podkysnúť. Podkysnuté vrkoče natrieme tromi žĺtkami.
  8. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 - 30 minút.