Kakaové vrkoče (fotorecept)
Autor receptu: martina34
Tento koláčik je u nás veľmi obľúbený. Cesto je po upečení ako vata.
180 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme plnku. Necháme rozpustiť Heru a ešte do teplej vmiešame kakao, cukor a vanilínový cukor. Poriadne vymiešame a necháme vychladnúť za občasného miešania.

- Pripravíme si kvások. Rozdrobíme kocku droždia, pridáme polovicu cukru a polovicu vlažného mlieka. Zamiešame, aby sa droždie rozpustilo a prikryjeme, aby podkyslo.

- Pripravíme si ostatné suroviny na cesto a postupne miesime. Na koniec pridáme sneh z bielkov, zľahka ho zamiešame do cesta a necháme cesto kysnúť 20 minút.

- Keď cesto nakyslo, vyberieme ho z nádoby a rozdelíme na šesť rovnakých častí.

- Jednotlivé kusy cesta rozvaľkáme a rovnomerne potrieme plnkou.

- Zrolujeme a dva kusy spolu spletáme. Zo šiestich kusov nám vzniknú tri vrkoče.

- Pripravené tri vrkoče uložíme na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme dve hodinky podkysnúť. Podkysnuté vrkoče natrieme tromi žĺtkami.

- Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 - 30 minút.
