Kačica na pomarančoch so šalviou
šéfkuchár, 22. októbra 2023
Kačica patrí k jedlám, ktoré pripravuje šéfkuchár Igor Čehy najradšej, a nám odtajnil, ako ju pečie na pomarančoch a šalvii.
porcie
príprava
na 200/180 °C
Postup
-
1
Kačicu dočistíme a 24 hodín pred pečením nasolíme alebo dáme do 10-percentného soľného roztoku, ktorý vytvoríme zmiešaním 2 l vody a 200 g soli.
- 2
Pred pečením časť soli odstránime alebo vyberieme z roztoku a do vnútra kačice nasypeme nadrobno nakrájanú šalviu. Vložíme doň aj celý neošúpaný bio pomaranč, ktorý sme predtým poprepichovali.
- 3
Ďalší pomaranč nakrájame na plátky a vyložíme nimi pekáč. Na plátky položíme kačicu prsami dole. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a po 20 minútach kačicu obrátime prsami hore. Môžeme trochu podliať vodou. Dopekáme podľa veľkosti 1 až 1,5 hodiny pri teplote 180 °C.
- 4
V druhej polovici pečenia väčšinu masti zlejeme.
- 5
Keď je kačica hotová, vyberieme ju z pekáča, pomaranč zvnútra vyberieme. Výpek zlejeme a všetko, čo zostalo v pekáči a dá sa použiť, spolu rozmixujeme. Pridáme šťavu z troch pomarančov a nadrobno posekanú šalviu, znovu rozmixujeme. Prelejeme do hrnca a na miernom ohni zredukujeme, teda varíme dovtedy, kým sa z omáčky vyparí časť tekutiny a zhustne do želanej konzistencie.
- 6
Pridáme na malé kocky pokrájané studené maslo, vznikne tak hladká omáčka. Kačicu naporciujeme a podávame s omáčkou. Môžeme ozdobiť aj plátkami pomaranča. Ako prílohu k pečenej kačke môžeme podávať lokše a dusenú kapustu.
Tiež pomarančoch:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu