Pečená kačica na pomarančoch
Pečená kačica na pomarančoch

Kačica na pomarančoch so šalviou

Igor Čehy
šéfkuchár, 22. októbra 2023
Kačica na pomarančoch so šalviou

Kačica patrí k jedlám, ktoré pripravuje šéfkuchár Igor Čehy najradšej, a nám odtajnil, ako ju pečie na pomarančoch a šalvii.

4
porcie
30 (+ nasolenie 24 h minút
príprava
80-110 minút
na 200/180 °C

Suroviny

1 ks
5 ks (bio)
80 g
1 stonka (čerstvá)
 (na podliatie)
Soľný roztok:
2 l
200 g




Postup

  1. 1

    Kačicu dočistíme a 24 hodín pred pečením nasolíme alebo dáme do 10-percentného soľného roztoku, ktorý vytvoríme zmiešaním 2 l vody a 200 g soli.

  2. 2

    Pred pečením časť soli odstránime alebo vyberieme z roztoku a do vnútra kačice nasypeme nadrobno nakrájanú šalviu. Vložíme doň aj celý neošúpaný bio pomaranč, ktorý sme predtým poprepichovali.

  3. 3

    Ďalší pomaranč nakrájame na plátky a vyložíme nimi pekáč. Na plátky položíme kačicu prsami dole. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a po 20 minútach kačicu obrátime prsami hore. Môžeme trochu podliať vodou. Dopekáme podľa veľkosti 1 až 1,5 hodiny pri teplote 180 °C.

  4. 4

    V druhej polovici pečenia väčšinu masti zlejeme.

  5. 5

    Keď je kačica hotová, vyberieme ju z pekáča, pomaranč zvnútra vyberieme. Výpek zlejeme a všetko, čo zostalo v pekáči a dá sa použiť, spolu rozmixujeme. Pridáme šťavu z troch pomarančov a nadrobno posekanú šalviu, znovu rozmixujeme. Prelejeme do hrnca a na miernom ohni zredukujeme, teda varíme dovtedy, kým sa z omáčky vyparí časť tekutiny a zhustne do želanej konzistencie.

  6. 6

    Pridáme na malé kocky pokrájané studené maslo, vznikne tak hladká omáčka. Kačicu naporciujeme a podávame s omáčkou. Môžeme ozdobiť aj plátkami pomaranča. Ako prílohu k pečenej kačke môžeme podávať lokše a dusenú kapustu.

Diskusia k receptu

chemik
Tato britská klasika počítá se zralými sladkými ( případně i trochu nahořklými) pomeranči, které u nás stěží seženeme. Náhrada sladkými bezpeckovými mandarinkami je lahodnější než použití kyselého pomeranče.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia