Pečená kačica na pomarančoch
Kačica na pomarančoch so šalviou
Autor receptu: redakcia
Kačica patrí k jedlám, ktoré pripravuje šéfkuchár Igor Čehy najradšej, a nám odtajnil, ako ju pečie na pomarančoch a šalvii.
4 porcie |
30 (+ nasolenie 24 h minút príprava |
80-110 minút na 200/180 °C |
Postup
- Kačicu dočistíme a 24 hodín pred pečením nasolíme alebo dáme do 10-percentného soľného roztoku, ktorý vytvoríme zmiešaním 2 l vody a 200 g soli.
- Pred pečením časť soli odstránime alebo vyberieme z roztoku a do vnútra kačice nasypeme nadrobno nakrájanú šalviu. Vložíme doň aj celý neošúpaný bio pomaranč, ktorý sme predtým poprepichovali.
- Ďalší pomaranč nakrájame na plátky a vyložíme nimi pekáč. Na
plátky položíme kačicu prsami dole. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a po 20 minútach kačicu obrátime prsami hore. Môžeme trochu podliať vodou. Dopekáme podľa veľkosti 1 až
1,5 hodiny pri teplote 180 °C.
- V druhej polovici pečenia väčšinu masti zlejeme.
- Keď je kačica hotová, vyberieme ju z pekáča, pomaranč
zvnútra vyberieme. Výpek zlejeme a všetko, čo zostalo v pekáči a dá sa použiť, spolu rozmixujeme. Pridáme šťavu z troch
pomarančov a nadrobno posekanú šalviu, znovu rozmixujeme.
Prelejeme do hrnca a na miernom ohni zredukujeme, teda varíme dovtedy, kým sa z omáčky
vyparí časť tekutiny a zhustne do želanej konzistencie.
- Pridáme na
malé kocky pokrájané studené maslo,
vznikne tak hladká omáčka. Kačicu naporciujeme a podávame
s omáčkou. Môžeme ozdobiť aj
plátkami pomaranča. Ako prílohu k pečenej kačke môžeme podávať lokše a dusenú kapustu.