Juhoslovanský krémeš fotorecept

dzejsik - fotkadzejsik, 6. marca 2016
Juhoslovanský krémeš (fotorecept)
Foto: dzejsik

Mäkunké pláty, jemný krém doplnené o chuť orechov ... tak to je presne to, čo by ste mali vyskúšať. ;)

24
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Krémešové pláty:
2 ks
125 g
125 g (Hera, Palmarin)
200 g
1 ČL
Orechový plát:
6 ks
150 g
150 g
Krém:
1 l
3 ks
3 ks
8 PL
od oka
250 g
Na ozdobu:

Postup

  1. 1

    Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista, pridáme roztopené maslo, múku a PDP.

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta nám vyjdú 2 pláty, ktoré si rozotrieme na pripravené papiere na pečenie po cca 4 PL. Pečieme pri 180°, upečené pláty majú mať zlatistý svetlunký povrch.

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvar plátov si zvyknem dopredu predznačiť. Potom sa mi to lepšie rozotiera.

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A teraz si pripravíme orechový plát. Vyšľaháme do tuha 6 bielkov, pridáme postupne kryštálový cukor a šľaháme a šľaháme. Keď už sneh je pevný a drží tvar, prišlaháme na jemných otáčkach mleté orechy.

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech vystelieme papierom na pečenie a rozotrieme orechové cesto. Upečieme pri 180°. Rozmer plechu 27*37 cm.

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z mlieka, Zlatých klasov, štipky rumu, vanilínového a kryštálového cukru uvaríme hustý puding. Hotový necháme chvíľku vychladnúť, potom doň dáme celé maslo a miešame až kým sa nerozpustí.

  7. 7

    A už len pospájať. Najprv si odoberieme trochu krému na vrch. Potom vrstvíme v poradí: svetlý plát - 1/2 krému - orechový plát - 1/2 krému - svetlý plát - krém, ktorý sme si odobrali - posypať mletými orechmi.

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odložíme do chladu, kým pláty nezmäknú. Pokrájame na kocky alebo na rezy .. ako sa komu páči. Bon Appétit! :)

    Juhoslovanský krémeš (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jack
Prepáč 5*,zase mi to skočilo inak.Asi mám hrubší prst,alebo čo.
kukulienka71
Darmo by som klopkala pre jednu malinkú porciu, že?:-) určite sa minul ako gáfor. Obdivujem tvoju precizitu, skvelá práca zasa! 5*, KK
dzejsik
Ďakujem vám za milé komentáre! :)

@Kukulienka71 (7.3.2016 00:05)
Veruže, už darmo, ale keby náhodou, upečieme znova. ;)
haji
Krásný receptík a jistě dobroučký! Z tvých receptů mám pocit přesné, hodinářské práce. Hmm, já jsem se jednou pokoušela o něco podobného - tenoučké piškotové pláty, ale nenene nedopadlo to dobře... Přiznám se dobrovolně, že tady se budu jen dívat /a slintat/, dávám 5!! Jsi holka šikulka!! Klobouk dolů!
dzejsik
@Haji (7.3.2016 11:55)

Haji, ty ma vždy potešíš! ;) Ak nie si kamarát s tenkými plátmi, môžeš ho skúsiť s lístkovým cestom, to sa ti nezlomí ... už to síce nebude také mäkulinké, ale i tak dobré. Krémeš s lístkovým som vždy rada rozoberala od hornej vrstvy po spodnú a jedla na etapy. :)
haji
Haha Dzej!!Ty jsi fakt dobrá a chytrá! Bo ony pláty lístkového těsta moc krájet nejdou /jedině laserem a na to si musíme ještě počkat/, takže rozebrat po etapách je fikané! Mávám! Přeji krásný den!
sracz
Ja iba toľko, že dnes sa aj "juniorky pochlapili" a vôňou domácich cukrárni sa na Varecha.sk priam rozhadzuje! Milá @dzejsik hviezdičkuješ na plno aj Ty!
marienka44
Ale tento zákusok je dobré robiť, keď máme v chladničke zvyšné bielky. Lebo čo so 6 žĺtkami?
Ako sa to prvé cesto roztiera na papier? Treba si urobiť okrajové čiary? Co keď cesto sa rozleje ďalej? Pečie sa to na opačnej strane plechu?
Ďakujem za odpoveď.
lidia3
To je výborný koláčik pečiem ho už roky ,ale tie dve cesta dávam listkove cesto a s toho upečiem dva platy aj teraz ho idem piecť je v knihe recepty zo života asi v 6
dzejsik
@Marienka44 (14.3.2016 21:52)

No priznávam, raz som žĺtka minula aj na čosi ako "žĺtkovú praženicu" ... :) Ale zvyčajne ho robím popri koláčoch z krehkého cesta kam idú žĺtka.

Cesto sa vôbec nerozlieva, ako sa rozotrie, tak sa i upečie. Tvar predklesujem vždy, aby som ich mala rovnaké, rozotieram stierkou a zahladím dlhým cukrárskym nožom. Piecť to stačí normálne na vyšuchovacom plechu s nízkym okrajom.
dzejsik
@Lidia3 (15.3.2016 16:34)

Myslím, že bol aj v skorších vydaniach Receptov zo života. :) Tiež sme robievali s lístkovým, aj s ním mám rada, len sa nedá potom na tanieriku ľahko krájať. Takže robím raz tak, raz tak. ;)
ankamica
JA ho peciem s mädovimi platmi je uzasny ,ale treba vyskusat
kukulienka71
Milá @dzejsik , trvalo mi to síce 5 rokov, ale tvoj recept som vyskúšala a môžem ho len odporúčať. Hoci aj na Veľkú noc. Zákusok ešte nestihol stuhnúť, ale už zmäkol (po 2,5hod) a chutí fantasticky.
Tie žĺtka som dala do pudingu, preto je plnka taká žltá:-) Ďakujem ti pekne.



Zaujímavé video z archívu TV Varecha