Foto: dzejsik
Mäkunké pláty, jemný krém doplnené o chuť orechov ... tak to je presne to, čo by ste mali vyskúšať. ;)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Krémešové pláty: | |
2 ks |
|
125 g |
|
125 g (Hera, Palmarin) |
|
200 g |
|
1 ČL |
|
Orechový plát: | |
6 ks |
|
150 g |
|
150 g |
|
Krém: | |
1 l |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
8 PL |
|
od oka |
|
250 g |
|
Na ozdobu: | |
|
Postup
-
1
Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista, pridáme roztopené maslo, múku a PDP.
-
2
Z cesta nám vyjdú 2 pláty, ktoré si rozotrieme na pripravené papiere na pečenie po cca 4 PL. Pečieme pri 180°, upečené pláty majú mať zlatistý svetlunký povrch.
-
3
Tvar plátov si zvyknem dopredu predznačiť. Potom sa mi to lepšie rozotiera.
-
4
A teraz si pripravíme orechový plát. Vyšľaháme do tuha 6 bielkov, pridáme postupne kryštálový cukor a šľaháme a šľaháme. Keď už sneh je pevný a drží tvar, prišlaháme na jemných otáčkach mleté orechy.
-
5
Plech vystelieme papierom na pečenie a rozotrieme orechové cesto. Upečieme pri 180°. Rozmer plechu 27*37 cm.
-
6
Z mlieka, Zlatých klasov, štipky rumu, vanilínového a kryštálového cukru uvaríme hustý puding. Hotový necháme chvíľku vychladnúť, potom doň dáme celé maslo a miešame až kým sa nerozpustí.
- 7
A už len pospájať. Najprv si odoberieme trochu krému na vrch. Potom vrstvíme v poradí: svetlý plát - 1/2 krému - orechový plát - 1/2 krému - svetlý plát - krém, ktorý sme si odobrali - posypať mletými orechmi.
- 8
Odložíme do chladu, kým pláty nezmäknú. Pokrájame na kocky alebo na rezy .. ako sa komu páči. Bon Appétit! :)
- 7
@Kukulienka71 (7.3.2016 00:05)
Veruže, už darmo, ale keby náhodou, upečieme znova. ;)
Haji, ty ma vždy potešíš! ;) Ak nie si kamarát s tenkými plátmi, môžeš ho skúsiť s lístkovým cestom, to sa ti nezlomí ... už to síce nebude také mäkulinké, ale i tak dobré. Krémeš s lístkovým som vždy rada rozoberala od hornej vrstvy po spodnú a jedla na etapy. :)
Ďakujem teda! ;) No ešte mám v čom doháňať @Izabellu929 či @Kukulienku71 , zatiaľ sa nimi rada inšpirujem. :)
Ako sa to prvé cesto roztiera na papier? Treba si urobiť okrajové čiary? Co keď cesto sa rozleje ďalej? Pečie sa to na opačnej strane plechu?
Ďakujem za odpoveď.
No priznávam, raz som žĺtka minula aj na čosi ako "žĺtkovú praženicu" ... :) Ale zvyčajne ho robím popri koláčoch z krehkého cesta kam idú žĺtka.
Cesto sa vôbec nerozlieva, ako sa rozotrie, tak sa i upečie. Tvar predklesujem vždy, aby som ich mala rovnaké, rozotieram stierkou a zahladím dlhým cukrárskym nožom. Piecť to stačí normálne na vyšuchovacom plechu s nízkym okrajom.
Myslím, že bol aj v skorších vydaniach Receptov zo života. :) Tiež sme robievali s lístkovým, aj s ním mám rada, len sa nedá potom na tanieriku ľahko krájať. Takže robím raz tak, raz tak. ;)
Aj s nimi mám jeden variant. :)
No aj medové pláty sa mi ešte viac páčia tieto marlenkové (z tohoto receptu som si prerobila aj tieto bledé krémešové) ..len zase pol dávka: 1 vajce, 2 PL med, 125 g prášk. cukor, 125 g roztopené maslo, 200 g hl. múka, 1 ČL PDP ... zmiešať a rozotrieť. ;)
varecha.pravda.sk/recepty/marlenka-fotorecept/44481-recep...
Tie žĺtka som dala do pudingu, preto je plnka taká žltá:-) Ďakujem ti pekne.