Jozefov koláč

ela77 - bez fotkyela77, 21. mája 2010
Jozefov koláč
Foto: ela77

Keď recept koloval medzi mojimi teraz už exkolegyňami, tak sme ho tak nazvali, lebo sme ho prvýkrát ochutnali na oslavách narodenín nášho jediného Zobraziť celý popisKeď recept koloval medzi mojimi teraz už exkolegyňami, tak sme ho tak nazvali, lebo sme ho prvýkrát ochutnali na oslavách narodenín nášho jediného mužského kolegu Jozefa. Recept nám dodal, ale názov nevedel. Robím ho rada, lebo môj syn by si dal zákusok, len keby v surovinách nebol cukor ani tuk a tento zákusok sa dá čiastočne prispôsobiť aj takej požiadavke. Robím ho rada keď je nás viac, lebo je z neho plný hlboký plech, ale to iba tesne po dorobení. Je fakt vynikajúci a zmizne veľmi rýchle.

Suroviny

Cesto:
7 ks
210 g
210 g
1 hrsť
1 lyžica
1  ks
krém:
1 liter
2 ks
2 poliev.lyžice
2 ks
200 g
200 g
krém 2:
3 ks
3,5 dcl




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto urobíme klasickú piškótu:vyšľahať žĺtky, pridať sneh z bielkov a ľahko zamiešať orechy z múkou, práškom do pečiva a kakaom. Dať piecť ako bežnú piškótu, ale do hlbokého plechu vystlaneho papierom na pečenie. Po upečení nechať na plechu a tam naň natrieť prvú plnku a na ňu plnku druhú. Keďže je cesto dosť vysoké robím ho niekedy iba z 5 vajíčok a tomu prispôsobím aj ostatné suroviny do cesta.

  2. 2

    Krém : z litra mlieka, 2 zlatých klasov , 2 lyž. hlad. múky a 2 žĺtkov uvaríme puding a za občasného premiešania ho necháme vychladiť. Medzitým si vyšľaháme maslo s cukrom (cukru môže byť aj o polovicu menej). Do vyšľahaného masla pridávame vychladený puding a stále šľaháme. Hotový krém natrieme na piškótu, ktorú sme jemne potreli džemom a nechalii v plechu, pretože krému je veľa a potom ho treba nechať stuhnúť

  3. 3

    na vrstvu krému natrieme vyšľahané 3 šľahačky v 3,5 dcl chladného mlieka. S plnkami sa dá experimentovať a nič sa nepokazí. Šľahačku v prášku môžete kombinovať sladenú s nesladenou, podľa chuti. Množstvo masla a cukru sa dá tiež prispôsobovať. Je to zákusok ktorý sa určite vydarí. Nedá sa nič pokaziť. Je veľmi jednoduchý. Hotový treba dať stuhnúť do chladu (najlepšie do druhého dňa).Ja som teraz robila piškótu iba z polovice dávky, je to síce na veľký plech len je nižšia, ale to úplne stačí. Na obrázku sú už ale odkrojené kraje na prvé ochutnanie. (budete mať nebíčko v papuľke, ako by povedal Janko Króner s Profesionálov.)

    Jozefov koláč - obrázok 3

Diskusia k receptu

zdezda
:-))) mňam, ten musí byť dobrý, vitaj na vareche, ver, neobanuješ, že si sa zaregistrovala :-)
sovka62
Ci pana, ako hovoria východniari, toto teda je koláč! Ten usí byť vysoký ako Eifelovka a dobrý.... Vyskúšam hneď, ako sa zíde celá rodina, dvaja by sme ho ťažko zjedli.
sona7
....mnam,uz citim chut,len tie kyla co potom nabudnu, ale co uz, neodolam....
ela77
zatiaľ nechváľte, až po ochutnaní, len som zabudla napísať, že krém sa natrie až po vychladnutí piškóty, ale vy ste kuchtičky tak že si to domyslíte. Ešte mám jednu otázočku ako nová. Otázka je hlavne pre tých dlhšie zaregistrovaných, ten vek čo mi vyráta systém pri registrácii sa potom mení do budúcna alebo sa nám aspoň tu zastaví čas, keď ho inak nevieme zastaviť. Vy skoršie zaregistrovaní si to už môžte overiť. Aj keď tu na vareche pri pozeraní sa čas na chvíľočku zastaví, no mne sa včera zastavil pri čítaní tak, že som sa zabudla a prvýkrát v živote som pripiekla vajíčka (samozrejme aj s kastrólikom), ktoré som dala variť do vody aby som mala na pomazánku.
hanina
@ela77 Veď na veku nám už vôbec nezáleží! Alebo? Ak Ti to vadí zmeň si ho sama.
cinkla
A mne treba na pondelok pre navstevu nieco dobre, tak to hodim do velkej tortovej formy a mozno to bude prima.
ela77 - A co sa toho veku tyka, to ma teda - podobne ako Haninu - zaujima menej ako ten najkomplikovanejsi recept, ktoremu sa neda porozumiet.
ela77
cinkla:upozorňujem, že je toho veľa aj vo veľkom hlbokom plechu. Potom prípadne prispôsob dávku surovín. Ja zvyknem robiť dávku z 5 vajíčok, ale krém nechám v tom množstve ako pri 7 vajíčkach. a to mám hlboký plech 40x36 a výška 6cm a je plný.
A čo sa týka toho veku, tak to mi nevadí, veď čo s tým už narobíme, len som chcela vedieť či systém potom prerátava do budúcna a posúva to číslo, alebo zostaneme na tomto portály stále ako
---nástky. Som bývalá popradčanka, odkiaľ si bližšie? Daj vedieť keď začne hubárska sezóna. Chýbajú mi tie hubárske výlety. Už sme odsťahovaní 2 roky na dolniaky. A čo sa týka receptu. Neobanuješ. Rovno si pre tú návštevu už dnes vytlač recept, lebo ho budú určite po ochutnaní pýtať, ak ho nepoznajú, Škoda, že sa foto pri tvojom profile nedá zväčšiť, mám pocit akoby som ťa poznala.
gittka
na veku nezáleží,len aby boli dalšie super recepty!!!!!!!!!!!!!
cinkla
Tak len pre zaujimavost : nase internetove priatelstvo s ela77 trva nadalej. Vdaka Vareche. Vdaka Varecha !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia