Jozefov koláč

Autor receptu: ela77

Keď recept koloval medzi mojimi teraz už exkolegyňami, tak sme ho tak nazvali, lebo sme ho prvýkrát ochutnali na oslavách narodenín nášho jediného mužského kolegu Jozefa. Recept nám dodal, ale názov nevedel. Robím ho rada, lebo môj syn by si dal zákusok, len keby v surovinách nebol cukor ani tuk a tento zákusok sa dá čiastočne prispôsobiť aj takej požiadavke. Robím ho rada keď je nás viac, lebo je z neho plný hlboký plech, ale to iba tesne po dorobení. Je fakt vynikajúci a zmizne veľmi rýchle.

Postup

  1. Zo surovín na cesto urobíme klasickú piškótu:vyšľahať žĺtky, pridať sneh z bielkov a ľahko zamiešať orechy z múkou, práškom do pečiva a kakaom. Dať piecť ako bežnú piškótu, ale do hlbokého plechu vystlaneho papierom na pečenie. Po upečení nechať na plechu a tam naň natrieť prvú plnku a na ňu plnku druhú. Keďže je cesto dosť vysoké robím ho niekedy iba z 5 vajíčok a tomu prispôsobím aj ostatné suroviny do cesta.
  2. Krém : z litra mlieka, 2 zlatých klasov , 2 lyž. hlad. múky a 2 žĺtkov uvaríme puding a za občasného premiešania ho necháme vychladiť. Medzitým si vyšľaháme maslo s cukrom (cukru môže byť aj o polovicu menej). Do vyšľahaného masla pridávame vychladený puding a stále šľaháme. Hotový krém natrieme na piškótu, ktorú sme jemne potreli džemom a nechalii v plechu, pretože krému je veľa a potom ho treba nechať stuhnúť
  3. na vrstvu krému natrieme vyšľahané 3 šľahačky v 3,5 dcl chladného mlieka. S plnkami sa dá experimentovať a nič sa nepokazí. Šľahačku v prášku môžete kombinovať sladenú s nesladenou, podľa chuti. Množstvo masla a cukru sa dá tiež prispôsobovať. Je to zákusok ktorý sa určite vydarí. Nedá sa nič pokaziť. Je veľmi jednoduchý. Hotový treba dať stuhnúť do chladu (najlepšie do druhého dňa).Ja som teraz robila piškótu iba z polovice dávky, je to síce na veľký plech len je nižšia, ale to úplne stačí. Na obrázku sú už ale odkrojené kraje na prvé ochutnanie. (budete mať nebíčko v papuľke, ako by povedal Janko Króner s Profesionálov.)